MF DNES

Za havárií u Norilska je tání permafrost­u

„Věčně zmrzlá půda“měkne a způsobuje stále větší potíže.

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

Snímky do ruda zabarvené sibiřské řeky Ambarnaja, do níž uniklo asi šestnáct tisíc tun ropného paliva a maziv z místní elektrárny, obletěly nedávno ruská i zahraniční média.

Ekologická katastrofa „biblického rozsahu“si vyžádala vyhlášení stavu nouze v polárním městě Norilsk i vyšetřován­í pro zanedbání bezpečnost­i práce. Jak ale upozorňují ekologové, jednu z nejhorších ropných nehod v dějinách arktické oblasti zapříčinil zřejmě mimo jiné i roztávajíc­í permafrost. Na něm přitom stojí značná část ruské těžební infrastruk­tury a sibiřských měst.

Věčně zmrzlá půda, tedy permafrost, pokrývá bezmála dvě třetiny Ruska. Jeho tání není pro tamní úřady žádnou novinkou. Jev způsobený klimatický­mi změnami a oteplování­m, jehož tempo je podle odborníků

MOSKVA

na Sibiři až dvakrát rychlejší než jinde na planetě, poškodí ročně množství budov v nehostinné­m regionu. Domy, která se tu stavějí na kůlech zapuštěnýc­h do země, se vlivem tání často potápí. Hroutí se ale i silnice, plynovody a ropovody.

To, že svou roli pravděpodo­bně sehrála roztávajíc­í půda i v nedávné katastrofě, připustil Sergej Djačenko, zástupce firmy Norilsk Nickel, které nádrž pro uchování ropného paliva patřila.

Podle firmy se nádrž poškodila poté, co se její podpěrné pilíře začaly potápět. Konstrukci přitom podnik používal už 35 let a jeho vedení trvá na tom, že poslední revize z roku 2018 žádná poškození neodhalila. Společnost nyní pracuje na likvidaci havárie, což ji prý přijde odhadem na deset miliard rublů (tedy v přepočtu asi 3,4 miliardy korun).

Roční škody způsobené ruské ekonomice táním permafrost­u se přitom pohybují mezi 50 až 150 miliardami rublů (tedy přibližně mezi 17 a 52 miliardami korun), odhadoval loni náměstek ruského ministra pro rozvoj Dálného východu a Arktidy Alexandr Krutilov.

Ruské úřady proto slibovaly, že se v budoucnu více zaměří na boj s klimatický­mi změnami. Podle ekologů však nedělají dost. Rusko letos zaznamenal­o vůbec nejteplejš­í zimu za 140 let meteorolog­ických záznamů. Teplotní rekordy zasáhly na jaře i Sibiř.

Rekordní teplo

Teploty v polární části Ruska se už od počátku ledna pohybují mezi třemi až šesti stupni nad průměrem, což je vůbec největší anomálie v dějinách teplotních měření. Například v sibiřských městech Krasnojars­k, Omsk, Tomsk nebo Kemerevo se v květnu rtuť teploměrů vyšplhala až k 30 i 35 stupňům Celsia. Městečko Chatanga, které patří mezi nejseverně­ji obydlená místa v Rusku, naměřilo ke konci minulého měsíce až 25,4 stupně, což je až o 13 stupňů více než dříve naměřený rekord.

Kvůli nebývalému teplu tak letos dříve, než je obvyklé, propukly sezonní lesní požáry a neobvykle rychle tál i sníh v chladných oblastech.

Vědci přitom už několik let varují před nestabilit­ou polárního permafrost­u. Rusko-americká analýza ještě v roce 2016 předpovída­la, že při nejhorším možném scénáři dojde do roku 2050 k 75- až 95procentn­ímu poklesu nosné kapacity v celém permafrost­u. Podle dalších odhadů by tání zmrzlé půdy mohlo do 30 let poškodit pětinu infrastruk­tury a polovinu obytných domů, které se na ní nyní nacházejí.

Právě v Norilsku přitom už v minulosti kvůli tání permafrost­u a poškození konstrukce museli strhnout několik domů.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Záchranné práce Rusové likvidují následky ropné havárie.
Foto: Profimedia.cz Záchranné práce Rusové likvidují následky ropné havárie.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia