MF DNES

Malíř prohrál spor se Škodou. Firma nemusí stáhnout SUV

-

PRAHA Malíř a designér Vlado Vovkanič prohrál spor se Škodou Auto. Firma nemusí stáhnout z trhu vozy Kodiaq a Karoq a modely kol Vega a Triglav. Firma malířovo tvrzení od počátku odmítá, podle ní automobily vznikly na základě návrhů jejího designérsk­ého týmu. Vovkanič se proti verdiktu odvolá.

„Soud dospěl k názoru, že výtvory nejsou předmětem autorského práva,“uvedla soudkyně Pavla Peltrámová.

Koncem května znalec, který se žalobou umělce na společnost zabývá, u středočesk­ého krajského soudu uvedl, že podle něj jsou mezi návrhy a vyráběnými auty značné rozdíly. Soud proto podle Peltrámové nemohl žalobě vyhovět v žádném ohledu a jednotlivo­stmi se už nezabýval.

Soud dospěl k názoru, že výtvory nejsou předmětem autorského práva.

„Budu bojovat dál,“řekl po skončení jednání Vovkanič. Znalce podle něj navrhla protistran­a a ten zkoumal design pouze z technologi­ckého hlediska. Nezabýval se uměleckým počinem a možností jeho inspirace pro tým Škody Auto.

Vovkanič tvrdí, že návrhy designu modelů Kodiaq a Karoq a kol Vega a Triglav vznikly na základě jeho skic. Malíř v žalobě tvrdil, že se svými návrhy auta typu SUV kontaktova­l v roce 2009 pracovníka Škody. V roce 2010 mu předal skici, které však dostal po určité době zpět s tím, že firma takové vozy neplánuje. Zhruba v té době se prý Škoda naopak rozhodla, že SUV vyrábět bude.

Vovkanič žádá, aby mu Škoda přiznala autorství vozů Kodiaq, Karoq a kol, zveřejnila rozsudek a přestala je vyrábět a prodávat. Malířovo tvrzení právník společnost­i odmítá, design vozů podle něho vznikl ze samostatné produkce designerů Škoda. Myšlenka na vozy SUV se navíc podle něho objevila již dříve, což je uvedeno ve strategick­ém dokumentu z roku 2009.

Znalec uvedl, že při srovnávání umělcových nákresů s fotografie­mi vozů i se samotnými vozy neshledal znaky, které by se daly považovat za jedinečné. Umělcovy nákresy podle něj nebylo možné použít pro skutečný design automobilů. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia