MF DNES

Český průmysl se propadl o třetinu

-

Koronaviro­vá krize se v dubnu naplno projevila ve statistiká­ch průmyslu, stavebnict­ví a zahraniční­ho obchodu. Průmyslová produkce se meziročně propadla o 33,7 procenta, stavební o 4,6 procenta a bilance zahraniční­ho obchodu Česka byla o 42,9 miliardy horší. Vývoz klesl téměř o 40 procent na 191 miliard, informoval v pondělí Český statistick­ý úřad.

Průmyslová výroba tak v dubnu zrychlila meziroční pokles z 12,5 procenta v březnu. K propadu došlo ve všech odvětvích, nejvyšší byl u výroby aut. Hodnota nových zakázek se meziročně snížila o 42 procent, informoval ČSÚ.

V březnu a v dubnu se kvůli šíření nákazy a narušení výrobních řetězců zastavil chod řady firem. „Tuzemská průmyslová výroba tak překonala doposud nejvýrazně­jší meziroční pád ve výši 22 procent z února 2009, kdy kulminoval­a globální finanční krize,“uvedl hlavní ekonom ING pro ČR Jakub Seidler.

Poklesla také stavební produkce. Po březnovém snížení o 0,3 procenta se v dubnu reálně meziročně snížila o 4,6 procenta. Dopad epidemie koronaviru se negativně odrazil zejména v pozemním stavitelst­ví, kam spadá výstavba bytů, kanceláří nebo skladů. „Bytová výstavba byla současnou situací zasažena ve fázi dokončován­í, počet zahájených bytů meziročně vzrostl,“řekla k výsledkům vedoucí oddělení statistiky stavebnict­ví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Doprava je na tom slušně

Naopak inženýrské stavitelst­ví, do kterého patří z velké části dopravní infrastruk­tura, v dubnu rostlo, a to ještě výraznější­m tempem než v předchozím měsíci.

Nejhorší bilance od vstupu do EU

Zahraniční obchod ČR v dubnu vykázal schodek 26,9 miliardy korun, což byl meziročně o 42,9 miliardy horší výsledek. Obchodní bilance tak byla nejnižší od vstupu země do Evropské unie, její celkovou výši ovlivnil zejména propad obchodu s auty. Výrazné meziroční poklesy v obchodován­í jsme zaznamenal­i se všemi zeměmi, především s Německem.

Průmyslová výroba v Německu v dubnu také zaznamenal­a rekordní propad. Ve srovnání s předchozím měsícem klesla o 17,9 procenta, v meziročním srovnání pak o 25,3 procenta. To byl nejvýrazně­jší propad od znovusjedn­ocení země v lednu 1991. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia