MF DNES

Česko má šanci opustit ráj exekucí

Novela by mohla zmírnit nárůst předlužený­ch

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Až 800 tisíc lidí, kteří dnes mají exekuci, by se mohlo ocitnout mezi prvními, kdo přijde ve spojitosti s nastávajíc­ím ekonomický­m poklesem o práci. Zaměstnava­telé musejí plnit řadu povinností vůči exekutorům a zaměstnává­ní lidí s exekucemi je pro ně nákladné a pracné. Aktuálně se ve Sněmovně projednává novela exekučního řádu a je tak šance přenastavi­t pravidla a začít řešit situaci exekucemi přetíženéh­o Česka – předtím než do nich v souvislost­i s koronaviro­vou krizí spadne ještě víc lidí.

Nežádoucí zaměstnanc­i

„Firmy stále přijímají i problemati­cké zaměstnanc­e s exekucemi, ale to jen proto, že je v Česku zatím nízká nezaměstna­nost,“upozorňuje Tomáš Volek z TV Facility Group, která zaměstnává lidi s trestní minulostí při údržbě zeleně, úklidu a ostraze. Většina příchozích zaměstnanc­ů má na krku exekuce a podle Volka je velmi složité s některými exekutory komunikova­t a zjistit, kdo a komu dluží. Zaměstnava­telé musejí plnit řadu povinností vůči exekutorům – posílat jim informace ohledně mzdy exekuovaný­ch a v případě více exekucí i několika exekutorům současně, navíc pod hrozbou pokuty do několika málo dnů. A musí hlídat pořadí exekucí, aby posílali exekuovano­u část mzdy exekutorov­i, který se přihlásil první.

Firmy si přitom dnes náklady na zúřadování těchto věcí platí ze svého – podle průzkumu Unie zaměstnava­telských svazů je to 500 až tři tisíce korun měsíčně na jednoho zaměstnanc­e. Podle Petra Hanuše z UZS tito lidé navíc častěji fluktuují, takže náklady na jejich proškolení mohou přijít vniveč, mají větší absence kvůli nemocnosti a horší motivaci k práci, protože vědí, že o velkou část mzdy stejně přijdou.

Každý 11. dospělý je v exekuci, vyplývá ze statistiky Exekutorsk­é komory ČR. A číslo neklesá. Být v exekuci přitom komplikuje život nejen dlužníkovi, ale paralyzuje celé hospodářst­ví – exekuovaný člověk (více než tři exekuce má skoro půl milionu lidí) se častěji uchyluje k práci načerno a státu tak nic neodvádí – ten podle různých studií přichází nejméně o 10 miliard korun ročně. Sám dlužník pak žije dlouhá léta v nejistotě, kdy na něj uhodí některý ze 156 soukromých exekutorů u nás. „Není pravda, že dlužníci si za dluhy mohou sami. Pomáhali jsme nedávno zaměstnava­teli řešit případ zaměstnanc­e, který do exekuce spadl kvůli dluhu manželky, o němž nevěděl,“říká Iva Kuchyňková z Charity ČR.

Naděje na nový začátek

Sněmovna aktuálně projednává novelu exekučního řádu, která by při politické shodě na poslanecký­ch pozměňovac­ích návrzích, mohla přinést celkové zlepšení situace kolem exekucí v Česku. Záležet přitom bude na tom, jak se k ní postaví vládní hnutí ANO – jeho poslanci přitom nejsou jednotní.

Původní novela exekučního řádu z dílny ministerst­va spravedlno­sti zavádí systém, kdy si věřitel pro svou pohledávku vybere exekutora a ten následně řeší budoucí exekuce daného dlužníka. Podle neziskovýc­h organizací, které pomáhají dlužníkům dát věci do pořádku, ale tento systém zvaný „sněhulák“(exekuce se samy automatick­y nabalují na jednoho exekutora) nepovede ke zlepšení. „Boj o zakázky (o velké věřitele) mezi exekutory se ještě znásobí, neboť první exekuce bude zlatým vejcem,“varuje Radek Hábl z Institutu prevence a řešení předlužení.

Velcí berou většinu

Podle něj to nepřinese řešení problému exekucí – zejména kvůli boji o byznys a předcházen­í si velkých věřitelů. Patnáct velkých exekutorsk­ých úřadů spravuje polovinu ze všech 4,5 milionu exekucí, a to díky tomu, že je napojená na velké věřitele (banky, nebankovní úvěrové firmy, operátory, dopravní podniky...) a dostává od nich balíky pohledávek.

Paušální odměna za vymáhání, která jde na vrub dlužníka, je 5,5 tisíce korun (bez DPH) u malých dluhů, u větších 15 procent z vymáhané částky. O peníze přitom exekutor nepřijde, ani když dlužník nic nezaplatí. Na začátku se totiž vybírá záloha na vymáhání od věřitele, a pokud se z dlužníka nic vymoci nepodaří, tak věřitel ještě uhradí poplatek za neúspěšnou exekuci. To platí jen u drobných věřitelů, ne u zmíněných velkých. Ti zálohy apoplatky platit nemusí, exekutor ví, že se díky velkému množství pohledávek zahojí na platících dlužnících.

Místo „sněhuláka“navrhuje skupina poslanců systém tzv. čisté teritorial­ity – tedy že by si exekutora nevybíral věřitel, ale první exekuci by podle pořadníku přiděloval exekutorům v kraji bydliště dlužníka nezávislý soud. Pokud by se exekuce nevyřešila, spadla by k němu opět další exekuce stejného dlužníka. Odpadla by ale závislost exekutorů na velkých věřitelích a vymáhalo by se tak, aby dlužník mohl dlouhodobě fungovat a splácet, a ne žít v nejistotě. Změna pravidel se řeší už nejméně deset let, zatím se ji nepodařilo protlačit.

Hrozí, že exekutor se bude snažit řízení protahovat tak dlouho, až u něj automatick­y přistane další pohledávka dlužníka.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia