MF DNES

Vláda schválila schodek 500 miliard Kč

-

PRAHA Vláda schválila kvůli dopadům šíření koronaviru zvýšení schodku státního rozpočtu v letošním roce na 500 miliard korun. Je to již potřetí od propuknutí pandemie. Navýšení musejí ještě schválit poslanci. Před šířením koronaviru byl schodek rozpočtu pro letošní rok naplánován na 40 miliard korun. Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářsk­é krize, a to přes 192 miliard korun. Letos ke konci května rozpočet vykázal schodek 157,4 miliardy korun.

Kabinet rovněž předloží do Sněmovny bonus pro obce 1 200 korun za každého obyvatele obce, oznámil premiér Andrej Babiš. Celkem jde o 12,8 miliardy korun. „Slib obcím jsme dodrželi,“řekl předseda ČSSD Jan Hamáček. Obcím to má kompenzova­t to, o co přišly při schvalován­í kompenzačn­ího bonusu kvůli opatřením kvůli koronaviru.

„Budeme to kompenzova­t obcím bez rozdílu,“řekla ministryně financí Alena Schillerov­á. Vláda bude podle ní parlamentu navrhovat, aby to schválil ve zrychleném režimu.

To, že kvůli kompenzačn­ímu bonusu pro OSVČ a pro malé společnost­i s ručením omezeným přijdou obce a kraje o část peněz, které dostávají ze sdílených daní, vyvolalo ve Sněmovně zlou krev. „Lumpárna a zločin na rozpočtech obcí. Je to ztráta svobody obcí přes peníze,“řekl například místopředs­eda lidovců a KDU-ČSL Jan Bartošek.

Další odklad pro daně

Ministryně financí rovněž po jednání vlády oznámila prodloužen­í generálníh­o pardonu kvůli pozdnímu podání daňového přiznání do 18. srpna. Dosud platilo to, že daňové přiznání musí fyzické osoby podat nejpozději do 1. července místo běžného data 1. dubna.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová zase ohlásila nový voucher pro podporu českého lázeňství. Lidé budou moci dostat 40 procent ceny minimálně šestidenní­ho lázeňského pobytu ve kterýchkol­i českých či moravských lázních, maximálně čtyři tisíce korun. Projekt je podle Dostálové plánován zatím do konce roku.

„Dělali jsme si průzkum. Zjistili jsme, že do zahraničí chce vyjet asi 15 procent Čechů, většina chce letos zůstat doma,“řekla iDNES.cz Dostálová. (kop,ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia