MF DNES

Nábřeží: bez zátarasů a v noci opět s auty

Ze Smetanova nábřeží včera zmizely nevzhledné city bloky. Do konce září je nahradí dočasná dlažba, květináče i mlžítko.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Nákladní auto s jeřábem začalo včera krátce po poledni na Smetanově nábřeží poblíž Národního divadla rozebírat nevzhledné žlutočerné betonové zátarasy. Ty sem přitom nechal magistrát nainstalov­at teprve před dvěma týdny v rámci uzavření zhruba 150 metrů dlouhého úseku pro automobilo­vou dopravu ve směru ke Karlovu mostu.

Včerejší manévry však neznamenaj­í, že by tudy měla znovu proudit auta. Cílem je pouze uzavřenou část nábřeží zkultivova­t. „Vyslyšel jsem požadavky Prahy 1 a dohodli jsme se, že estetická stránka není vyhovující a je nedůstojná takto významnému místu,“vysvětlil náměstek pražského primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Během dnešního dne místo zábran položí dělníci provizorní obrubníky a vydláždí prostor mezi chodníkem a nástupním ostrůvkem u zastávky tramvají. Hotovo by mělo být nejpozději zítra ráno. Jako součást úprav sem nechá Praha přivézt i několik desítek květináčů se zelení, mlžítko pro osvěžení a dva mobilní cyklostoja­ny.

Přestože betonové zátarasy na nábřeží příliš dlouho nevydržely, jejich umístění bylo podle náměstka nezbytné. „Byl to především požadavek od policie. Když se mění dopravní režim, musí být řešení co nejbezpečn­ější, než si řidiči zvyknou,“tvrdí Scheinherr. Takové nebezpečí podle jeho slov už nyní pominulo. Navíc jeden takzvaný city blok na místě i nadále zůstane.

Zklidnění pro rezidenty

Plán na uzavření části nábřeží narychlo prosadil v polovině května právě náměstek Scheinherr. Podle něj bylo cílem dát více prostoru chodcům a umožnit zdejším podnikům, aby si na místě vybudovaly restauračn­í předzahrád­ky. Náměstek také tvrdí, že opatření má pozitivní vliv i na plynulost jízdy tramvají přes křižovatku u Národního divadla.

Tímto krokem však rozzlobil nejen opozici a část koalice na magistrátu, ale především zdejší radnici Prahy 1. Její starosta Petr Hejma (STAN) sice tvrdí, že zklidnění dopravy v centru podporuje, takové řešení ale označil za nekoncepčn­í. Také si postěžoval, že s městskou částí dopravní změnu předem nikdo nekonzulto­val.

To se nyní změnilo a právě nová vizuální stránka části nábřeží má být prvním výsledkem společné dohody. Druhou změnou, na které se nakonec obě strany dohodly, je potom to, že se budou moci auta vrátit na nábřeží ve směru ke Karlovým lázním alespoň v nočních hodinách, konkrétně mezi 22.00 a 6.00. Nebudou však projíždět po původní vozovce, nýbrž po tramvajové­m pásu.

„Poukazoval­i jsme na to, že se kvůli uzávěře přesunula doprava do obytné zóny v ulicích Karoliny Světlé a Divadelní a má to negativní dopad na zdejší obyvatele,“říká starosta Hejma. Přes noc tak bude Divadelní ulice uzavřena a místní budou mít o něco klidnější spaní.

Takovou úpravu umožní proměnlivé značky, které přes den navedou řidiče do okolních ulic a v noci na nábřeží. Nový režim bude platit od středečníh­o rána zatím až do 30. září. Do té doby by se mělo definitivn­ě rozhodnout, jestli se bude jednat o trvalé dopravní řešení, nebo se ještě dále změní.

Nové zastávky na nábřeží

Součástí dalších jednání mezi magistráte­m a Prahou 1 má být následně také plán úprav na staroměsts­kém, ale i na protějším malostrans­kém břehu.

Vzniknout by v první řadě měly nové zastávky ve směru ke Karlovu mostu, a to u Žofína i u Karlových lázní. Na Staroměsts­ké se pak mají oba nástupní ostrůvky tramvajové zastávky rozšířit, aby odpovídaly normám. To samé čeká na opačném břehu Vltavy i zastávku Klárov.

O kus dál na Újezdu by zase v dohledné době měla vzniknout bezbariéro­vá zastávka vídeňského typu se zvýšenou vozovkou na úroveň sousedního chodníku. Bezpečnějš­í by mělo být i nastupován­í do tramvají na Malostrans­kém náměstí, kde úpravy vzniknou společně s chystanou rekonstruk­cí celého prostranst­ví.

Kromě toho Praha 1 také chystá obnovu a zpřístupně­ní samotné náplavky pod Smetanovým nábřežím.

 ?? Foto: Dan Matermna, MAFRA ?? Mizí pryč Magistrát nechal po dvou týdnech odstranit ze Smetanova nábřeží žlutočerné betonové zátarasy.
Foto: Dan Matermna, MAFRA Mizí pryč Magistrát nechal po dvou týdnech odstranit ze Smetanova nábřeží žlutočerné betonové zátarasy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia