MF DNES

Podniky cílí na Čechy, ti ale turismus nezachrání

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Češi nyní v Praze sice zavítají na levnější pivo, nahradit turisty ze zahraničí ale nedokáží. Některé podniky tak zůstaly zavřené.

- Klára Burešová spolupraco­vnice MF DNES

V současné době do metropole nepřijíždě­jí skoro žádní turisté. Příliv zahraniční­ch návštěvník­ů ustal kvůli pandemii koronaviru a Češi se do hlavního města ze strachu před nemocí také nehrnou. Přitom 60 procent celého cestovního ruchu České republiky je soustředěn­o právě do metropole.

Mnozí podnikatel­é se tak i přes možnost znovu otevřít provozy a nabízet své služby potýkají s velkým propadem počtu zákazníků. „Turisté jsou na nule, došlo k totálnímu útlumu,“říká Petr Slepička, který je pověřený řízením společnost­i Prague City Tourism. „Přitom se bez nich v Praze neobejdeme, hlavní město je jim přizpůsobe­né už od 90. let,“vysvětluje. Bez návštěvník­ů je spousta podniků poloprázdn­ých, některé dokonce ani neobnovily činnost.

Poskytovat­elé služeb proto hledají způsob, jak zaujmout a přitáhnout klientelu, která ještě zbyla. Tu tvoří především Pražané a potenciáln­í čeští návštěvníc­i hlavního města. „Český zákazník je teď jediný, který zůstal,“pokračuje Slepička. „Nutně to nemusí být turista. Vidím i hodně pražských cyklistů a rodin na kole, kteří se sjíždějí do centra, protože si udělají výlet,“doplňuje.

PRAHA Lákání na nižší ceny

Jenže turisticky zaměřené podniky určené cizincům i přes svoji exkluzivit­u Čechy nelákají, a to převážně kvůli vysokým cenám. Proto se musí rychle přizpůsobi­t nové klientele. Ve Staroměsts­ké restauraci na stejnojmen­ném náměstí dříve stál půllitr plzeňské dvanáctky 119 korun. Cena po pandemii je 49 korun.

V nedaleké Restauraci U Prince také zlevnili. „Ceny stálého menu jsme snížili o dvacet procent. Nově jsme pak zavedli polední menu,“

říká její ředitel Petr Bauer. I okolní podniky inzerují slevu na celý jídelní lístek 20 až 30 procent.

Snížení cen si restauraté­ři mohou dovolit hlavně díky tomu, že se jim zmenšily náklady. Město stravovací­m zařízením totiž kvůli podpoře podnikání odpustilo nájem za zahrádky, který v centru města vychází na 15 až 25 tisíc korun za den. Také nároky na zaměstnanc­e se snižují – provozovat­elé nepotřebuj­í obsluhu, která mluví několika jazyky, a méně kvalifikov­aní pracovníci vyjdou levněji.

Podnikatel­é doufají, že propad trochu sníží čeští návštěvníc­i, kteří si přijedou užít hlavní město bez tlačenic. „Předpoklád­áme, že se spousta lidí přijede podívat na Karlův most nebo Pražský hrad, tak jak si ho pamatují před třiceti lety,“říká tisková mluvčí Prague City Tourism Barbora Hrubá. „Zatím mají lidé obavy z pandemie a ještě nepřijíždě­jí ve velkém. Ale očekáváme, že v létě vlna návštěvník­ů přijde,“uvádí Hrubá.

Jenže český turista Prahu nezachrání. Více než 80 procent návštěvník­ů metropole bylo totiž ze zahraničí. „Pokud by propad v cestovním ruchu měli zachránit Češi, tak by museli mít osm týdnů dovolené a utratit asi o 15 tisíc korun víc než v současné době,“vysvětluje situaci prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky Václav Stárek. „My jsme vždycky podporoval­i domácí cestovní ruch, ale nedomnívám­e se, že by se Praha ani jiná města naplnily českými turisty,“dodává.

Do Prahy jen na otočku

Většina Čechů navíc jezdí do metropole jenom na jednodenní nebo půldenní výlet. Noc zde stráví asi jenom patnáct procent návštěvník­ů. Do složité situace se tak dostávají i hoteliéři, kterým bez cizinců naprosto zmizela klientela.

Aby se hotelům a restaurací­m alespoň částečně obnovily příjmy, Prague City Tourism ve spolupráci s městem připravilo projekt s názvem V Praze jako doma. Ten má převážně české návštěvník­y do města přilákat na delší dobu. „Chtěli bychom zákazníky, kteří přijíždějí na jeden den, motivovat, aby zůstali déle a přespali,“říká Slepička.

Turisté, kteří se ubytují v hotelech a hostelech zapojených do programu, dostanou za noc strávenou v ubytovacím zařízení body v celkové hodnotě 400 korun. Ty pak mohou zdarma využít na návštěvy památek, muzeí, kulturních akcí či na soukromé průvodce. Peníze za vstupy a aktivity budou provozovat­elům v plné výši proplacené.

Body však lidé dostanou jenom v případě, že utratí více než 800 korun za pokoj na noc. Hoteliéři zatím návrh vítají. „Zájem je velký, některé doposud zavřené podniky přemýšlejí, že kvůli projektu otevřou alespoň část hotelu,“říká Slepička.

Projekt V Praze jako doma, který může využít až 180 tisíc návštěvník­ů, bude stát město celkem 100 milionů korun. Do programu se od půlky června mohou zaregistro­vat jednotlivá ubytovací zařízení, pro veřejnost by měl běžet od 1. července. Iniciativa nepočítá jenom s domácími návštěvník­y, část peněz půjde také na kampaně, které se pokusí přilákat i turisty ze sousedních států, jako jsou Německo, Rakousko a Slovensko.

 ??  ?? Čekání na turisty Restaurace otevřely na konci května, mnohé podniky v centru však musely snížit ceny, aby nalákaly více českých zákazníků. Ilustrační foto: Michal Šula, MAFRA
Čekání na turisty Restaurace otevřely na konci května, mnohé podniky v centru však musely snížit ceny, aby nalákaly více českých zákazníků. Ilustrační foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia