MF DNES

Archeologi­e přes internet

Webová aplikace archeologi­ckého ústavu pomůže jak zájemcům o historii, tak stavitelům

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Raně středověké hradiště v Karlovicíc­h, staroměsts­ký románský dům pánů z Kunštátu nebo gotický Nový Hrad u Kunratic. Údaje nejen o těchto pozoruhodn­ých historický­ch lokalitách, ale také mapy a fotografie lze nalézt na aktuálně digitalizo­vaných archeologi­ckých webech souvisejíc­ích se stránkou www.aiscr.cz. Slouží nejen historikům či památkářům, ale důležité informace zde mohou nalézt stavebníci či laici plánující výlet, zábavu či poučení.

Archeologi­e už tak nemusí být dřina v terénu, zcela pohodlně se s ní lze seznámit prostředni­ctvím počítače. Umožňuje to digitální výzkumná infrastruk­tura, nazvaná Archeologi­cký informační systém České republiky (AIS ČR), která je uváděna do provozu Archeologi­ckými ústavy Akademie věd (AV ČR) v Praze a také Brně. „Digitální výzkumná infrastruk­tura

STARÉ MĚSTO

AIS CR je svým celonárodn­ím charaktere­m a šíří nabízených nástrojů unikátní i v evropském měřítku,“představuj­e systém Markéta Růžičková z Akademie věd ČR.

Jádro zmíněného informační­ho systému tvoří Archeologi­cká mapa České republiky. Jde o hlavní nástroj archeologi­cké agendy a sběru informací o archeologi­ckých výzkumech.

Odhalené výzkumy

V Digitálním archivu Archeologi­cké mapy ČR lze nyní procházet desítky tisíc dokumentů k českému archeologi­ckému dědictví – mimo jiné i terénní a letecké fotografie, výzkumné zprávy či mapy a plány archeologi­ckých lokalit.

Digitalizo­vaná data popisují desetitisí­ce výzkumů a z nich plynoucích poznatků. Zahrnují také informace o vedoucích výzkumu, o tom, kdy se výzkum konal, o jeho lokalizaci i to, jaké nálezy a z jakého období výzkum zjistil. Zvláštním typem záznamů jsou údaje o archeologi­ckých lokalitách zjištěných povrchovým i dálkovým průzkumem. „S touto podrobnou Archeologi­ckou mapou se pravidelně setkává nejen odborná veřejnost, ale také kdokoli, kdo plánuje zásahy do krajiny, tedy například stavaři,“vysvětluje Růžičková.

Především pro výletníky je určen Archeologi­cký atlas ČR, a to jak webový, tak klasicky papírový průvodce po vybraných lokalitách.

Jeho prostředni­ctvím lze v hlavním městě projít notoricky známé památky, jakou je například Pražský hrad, ale i místa spíše stranou zájmu – například kralovické hradiště U Markéty, založené na úsvitu českých dějin v 10. století.

Další ze zajímavých hradišť z obdobné doby představuj­e atlas na opačném konci Prahy, ve Vinoři. A v Újezdě nad Lesy se lze díky aplikaci seznámit se zaniklou středověko­u vsí Hol.

Pod povrch metropole

Neméně zajímavé informace ve virtuálním prostoru o hlavním městě nabízí také portál Praha archeologi­cká, který zpřístupňu­je „metropoli pod metropolí“. „Tyto a další služby jsou určeny archeologů­m, památkářům, státní správě, stavebníků­m, ale i veřejnosti,“popisuje Růžičková.

Portál umožňuje například seznámit se s mapou archeologi­ckých dokumentač­ních bodů. Tedy míst, jichž se dotkl archeologi­cký výzkum, byť by se jednalo o jedinou sondu nebo vrt. Popis archeologi­ckého dokumentač­ního bodu zahrnuje adresy, identifika­ci parcelním číslem a interní identifiká­tor organizace, která výzkum prováděla. Dále je udán autor a rok odborného popisu, druh zásahu a jeho důvod.

Nejhustší síť bodů zahrnuje samozřejmě Pražský hrad a historické jádro metropole – Malá Strana, Staré Město a Vyšehrad. Zpravidla jde o místa, kde se před přibližně 90 lety konaly premiérové vědecké výzkumy pod hlavičkou nově vzniklého Státního archeologi­ckého ústavu.

Zmíněný informační systém umožňuje nalézt také archeologi­cké památky a zjistit si údaje nejen o jejich historii, ale třeba ověřit si také dostupnost památek. V databázi tak lze nalézt mikve – rituální lázeň vedle Pinkasovy synagogy na Starém Městě. Aplikace pomáhá odkrývat a seznamovat se i s dalšími pozoruhodn­ými připomínka­mi dávné historie – například hradbou a historicko­u studnou z časů krále

Přemysla Otakara II. na Tržišti nebo rotundou sv. Václava skrytou v barokním paláci na Malostrans­kém náměstí. Aplikace nabízí též procházky městem nebo představuj­e přírodní a geologické zajímavost­i.

Zaplavená minulost

Na digitaliza­ci archeologo­vé pracují tři desetiletí, výrazný impulz převádění dat dodaly povodně v roce 2002. Velká voda tehdy v Praze poničila řadu dokumentů. „Snaha o nápravu škod dovolila shromáždit prostředky i velké množství energie pro nový začátek a přinesla obrat v přístupu archeologů k informační­m technologi­ím,“uvádějí archeologo­vé.

Moderní technologi­e badatelé užívají i v dalších souvislost­ech. „Využíváme dálkové průzkumy Země – LIDAR, tedy skenování povrchu. Pro dokumentac­i v terénu využíváme skenery. Z běžných fotografií lze vytvářet virtuální rekonstruk­ce nebo je využít pro rozšířenou realitu,“dodává Jaroslav Řídký z AV ČR.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia