MF DNES

Play off jako na jaře 1996, narvaná 1. liga, nejisté další roky.

Hokejové změny klidně a přehledně.

- Robert Sára

RJan Daněk

ozbouřené emoce se po víkendu klidní. Co vlastně schválila hokejová vláda? MF DNES zodpovídá základní otázky, co se změní (nejen) v nejvyšší soutěži.

1

Jak bude vypadat extraliga?

Základní část 2020/21 bude mít obvyklých 52 kol, následně první čtyři celky postoupí přímo do čtvrtfinál­e. Týmy na 5. až 12. místě sehrají předkolo (5. proti 12., 6. proti 11. atd.) a vítězové postoupí do řádného play off. Podobně jako na jaře 1996. Pak se rozjedou série na čtyři vítězství. Pro týmy na 13. a 14. místě sezona po základní části skončí.

2

Co svaz zatrhl?

Ještě než kompletní jedenáctka mužů z výkonného výboru v pátek zvedla ruku pro nesestupov­ou variantu, řešil se na svazu model, který prosazoval­a většina majitelů a manažerů z asociace profiklubů (APK). Oč zjednoduše­ně šlo? Nejhorší extraligov­ý tým by mířil do baráže proti vítězi 1. ligy.

Z dostupných informací víme, že pro něj hlasoval šéf APK i Vítkovic Aleš Pavlík, zatímco třeba majitel brněnské Komety Libor Zábranský se coby další člen výkonného výboru hlasování zdržel.

Konečný výsledek? Třikrát ano, dva se zdrželi, šestka hlasujícíc­h byla proti. A další průběh už znáte.

3

Proč se šíří kritika?

Svaz věří, že dočasné zrušení sestupu ochrání kluby v nejistých koronačase­ch. Jenže všude rozhodně nezavládl klid. Pachuť je cítit z Plzně. Nejrázněji se ozvala Sparta, která má dlouhodobě nejvyšší návštěvy. „Týmy ze spodní části tabulky nebudou mít o co hrát. Takový hokej fanoušci nechtějí,“vyhlásila generální manažerka Sparty Barbora Snopková Haberová.

Protestují i fandové na sociálních sítích. Nakvašenou zprávu tam vyťukal i nejlepší hráč extraligy Milan Gulaš: „Bohužel nedokážu vysvětlit, proč tomu tak je!!!“

4

Kdo postoupí?

Vítěz 1. ligy, který zároveň splní

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Nervydrása­jící boj pro fanoušky? Především Sparta, která má nejvyšší návštěvnos­t zápasů, se ozývá, že nový model soutěže bude pro diváky neatraktiv­ní.
Foto: Profimedia.cz Nervydrása­jící boj pro fanoušky? Především Sparta, která má nejvyšší návštěvnos­t zápasů, se ozývá, že nový model soutěže bude pro diváky neatraktiv­ní.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia