MF DNES

Jaký bude extraligov­ý boj

-

licenční podmínky pro extraligu. Jedná se především o stadion a zázemí. „To momentálně mají jen asi dva prvoligové kluby, a to bychom ještě museli udělit výjimku,“říká šéf svazu Tomáš Král.

Extraliga se nedávno hrála na zimácích v Kladně a Chomutově, který má ovšem existenční trable. Teoreticky se po úpravách může nejvyšší soutěž hrát v Ostravě-Porubě nebo Vsetíně. Jihlava hodlá stadion rekonstruo­vat. Pokud by vítěz 1. ligy nesplňoval podmínky, nesmí prodat (přenechat) licenci jinému klubu. Extraliga by se pak hrála dál se 14 týmy.

5

Jaká bude 1. liga?

Mimořádně početná! Druhou nejvyšší soutěž bude hrát v nadcházejí­cím ročníku rekordních 19 týmů. Náhle utnutá sezona umožnila postup Vrchlabí, Šumperku i Kolínu, který chce dál fungovat jako poloprofes­ionální klub. Po základní části se soutěž rozdělí na dvě poloviny. První desítka má jisté play off, do kterého se pak připojí i dva nejsilnějš­í ze zbylé devítky. Ročník 2021/2022 se opět zredukuje na šestnáct týmů.

6

A co další rok v extralize?

Pokud vítěz 1. ligy skutečně postoupí, bude se ročník 2021/2022 hrát s 15 týmy. Tentokrát do čtvrtfinál­e postoupí nejlepší šestka. Týmy na 7. až 10. místě čeká předkolo, takže půjde o formát, na který byli fanoušci zvyklí v posledních letech.

Přímo sestoupí poslední, 15. celek po základní části. Týmy na 11. až 14. místě sehrají poněkud komplikova­né play down. Nejdříve tu bude maximálně sedmizápas­ová série mezi 11. a 14. týmem a mezi 12. a 13. Ovšem zůstanou započítány body po základní části. V této sérii tak

bude ve hře 21 bodů, ale jakmile jedno z mužstev bude mít na to druhé už takový náskok, že ho soupeř nebude moct vymazat, končí se. Následně dvě poražená mužstva (tedy dle bodů na 13. a 14. místě) hrají sérii proti sobě. Tady už se body mažou, hraje se na čtyři vítězství a poražený půjde do baráže proti vítězi 1. ligy.

7

A co další sezony?

Není jasno. Svaz odhalil plány pouze na následujíc­í dvě sezony, ovšem šéf Král vyřkl: „Pokud by bylo čistě na mně, přál bych si, aby se do extraligy poté vrátil přímý postup a sestup.“Teď je to ale skutečně spíš tužba než reálný scénář. A nejde jen o nevyzpytat­elnou situaci po koronaviru.

Šéfové klubů pod hlavičkou APK už několik měsíců analyzují, co by obnášelo, kdyby si extraligu opět řídili sami jako v minulosti. Svaz není proti a Králova odpověď by se dala pelíškovsk­y parafrázov­at: „Dávám tomu rok, maximálně dva.“

APK si následně může vymyslet vlastní systém i úpravy. A extraliga se zase může měnit. Teď má jasno. Alespoň na nějakou dobu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia