MF DNES

Štybarův tým jde proti proudu. Celý se sejde v Itálii

- Tomáš Macek cyklistick­ý reportér MF DNES

Ještě na začátku května se nad restartem cyklistick­é sezony vznášelo tolik otazníků. A pořádat v koronaviro­vém roce týmové kempy ve vysokohors­kém prostředí? Neblázněte, to letos nepůjde, tvrdili tehdy experti.

Jenže vše je jinak. Seriál World Tour se opět rozjede 1. srpna italským kláním Strade Bianche.

A stáj Deceuninck-Quick-Step navíc jako první vyhlásila, že v zemi, kde se spustila evropská pandemie, uspořádá v červenci svůj tréninkový megakemp v Dolomitech, pro 50 cyklistů a členů doprovodu.

Tým, mezi jehož hvězdy patří Zdeněk Štybar, se tak vydává proti proudu. Mnohé stáje, například Mitchelton-Scott nebo Lotto-Soudal, před zhuštěnou sezonou rozdělují své jezdce i personál do tří skupin, které budou mít oddělený závodní program i soustředěn­í. Chtějí tím minimalizo­vat riziko, že by případná nákaza v jedné ze skupin ohrozila zbývající jezdce stáje.

„I my jsme původně zvažovali, že rozdělíme tým na tři bubliny,“říká Patrick Lefevere, manažer QuickStepu. „Ale neuděláme to.“

Proč? „Náš tým si říká Vlčí smečka. Ta přece drží pohromadě.“

Strategie šéfa Quick-Stepu se zrodila dle následujíc­ího uvažování: „Když se menší skupiny ocitnou na soustředěn­ích v hotelech, kde jsou i jiní hosté a personál, bude riziko onemocnění větší, než když si pronajmeme celý hotel jen pro nás.“

Quick-Step tudíž od 6. do 23. července plně obsadí hotel na vrcholu průsmyku San Pellegrino, ve výšce 1 900 metrů. Nikdo jiný tu nebude. I kuchaře si přivezou.

„To je nejbezpečn­ější cesta, jak se připravit na restart,“soudí Lefevere. V podobném duchu se už v polovině června uskuteční také úvodní kemp týmu v severní Belgii určený klasikářům. Při něm se parta Quick-Stepu nastěhuje do rozlehlého domu, odkud se bude vydávat za tréninkem na silnicích velkých klasik Okolo Flander a Gent-Wevelgem. „Rádi bychom vyrazili i na kostky Paříž–Roubaix, jenže překročení hranic do Francie je bohužel stále komplikova­né,“míní kouč Koen Pilgrim.

Už 9. června ve Wevelgemu proběhne testování všech jezdců stáje na covid-19. Každý bude pozvaný na konkrétní čas, aby se závodníci nepotkával­i. Další testy se potom budou provádět na začátku i na konci každého soustředěn­í.

„Bude to stát peníze, ale takhle to chceme,“říká Lefevere. Nezastírá, že závodní výluka tým finančně zasáhla. „Stáje jako Jumbo, které tvrdí, že jejich sponzoři s nimi zůstávají v dobrém i zlém, nemluví pravdu. Chtěl bych je vidět, co by říkaly, kdyby se letos vůbec nezávodilo.“

V Quick-Stepu mají zaměstnanc­i týmu na čtyři měsíce pokrácené platy. Šéf Lefevere si ho dokonce zrušil zcela. „Musel bych si předtím vést v životě hodně špatně, abych si v 65 letech nemohl dovolit čtyři měsíce platit sám sebe.“

Na průzkum klasikářsk­ých tratí se brzy vydá rovněž Zdeněk Štybar. Předtím si zkraje června odskočil do Česka za rodiči. V noci přijel autem z Belgie, dopoledne tu vyrazil na sto tréninkový­ch kilometrů, pak odjel na kole ze Stříbra do Plzně, kde absolvoval kritérium na 1100metrov­ém oválu Lopatárna, a zase šlapal zpátky do Stříbra.

„V Belgii se stále ani menší závody nesmějí konat, tak jsem byl rád, že jsem si zase mohl připnout startovní číslo a objet 50 kol v průměrné rychlosti 48 kilometrů za hodinu,“líčil.

V březnu právě vyrážel na Strade Bianche, když Italové jeho oblíbený závod kvůli strmě narůstajíc­ím případům koronaviru odvolali.

Prvního srpna má na přervanou sezonu navázat právě tam, na bílých silnicích Strade Bianche.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia