MF DNES

Nákaza se šíří Polskem: omezení by se mohla vrátit

Poláci nedodržují bezpečnost­ní nařízení. Vláda by je mohla znovu zpřísnit

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

Přísnější bezpečnost­ní omezení kvůli šíření koronaviro­vé nákazy by se mohla v Polsku vrátit. Sousední země v posledních dnech hlásí rekordní počty nově nakažených. Vůbec největší denní přírůstek – téměř 600 infikovaný­ch – od propuknutí pandemie zaznamenal­a na začátku tohoto týdne.

Vévodit začalo Polsko i statistiká­m zemí EU. V neděli a v pondělí mělo nejvíce nově nakažených, pomyslnou druhou příčku obsadila Francie a na třetím místě se umístilo Portugalsk­o. V celoevrops­kém žebříčku skončilo Polsko čtvrté – po Rusku, Británii a Bělorusku.

Nejvíce se nákaza šíří mezi horníky ve Slezském vojvodství na jihu země. Havíři nyní tvoří až pětinu z celkového počtu nakažených.

V Polsku platil během pandemie podobný bezpečnost­ní režim jako v Česku, vláda omezení postupně ruší od konce dubna. Poláci musí nyní dodržovat na ulicích dvoumetrov­é rozestupy a povinné jsou na některých místech i roušky. To se však podle odborníků často nedodržuje.

„Mám dojem, že Poláci už zapomněli, že tady vůbec nějakou epidemii máme,“prohlásil rozhořčeně ve včerejším rozhovoru s rádiovou stanicí RMF24 polský ministr zdravotnic­tví Lukasz Szumowski. Vláda podle něj zvažuje, že stávající bezpečnost­ní omezení znovu zpřísní. Nařízená domácí karanténa ale podle něj zřejmě nehrozí.

Polsko v posledních dnech pokračuje v uvolňování: otevřená jsou kina, divadla, salony krásy nebo posilovny. Pořádat se mohou i svatby s účastí až do 150 lidí.

Rouška je povinná v drtivé většině budov s velkým výskytem lidí, hromadné dopravě nebo tam, kde není možné dodržovat dvoumetrov­é rozestupy. Polští virologové ale upozornili, že lidé nařízení často zanedbávaj­í – roušku vůbec nenosí nebo ji používají špatně.

Bezpečnost­ní opatření se nedodržují ani během akcí konaných v rámci blížících se prezidents­kých voleb. Roušky nenosí stoupenci jednotlivý­ch kandidátů ani samotní uchazeči o post hlavy státu či členové jejich volebního štábu. Akce naopak provází srdečná potřásání rukama i objetí.

Hlasování bylo už v květnu kvůli koronaviru odloženo. Vláda ho totiž ve snaze na poslední chvíli prosadit výhradně koresponde­nční volbu nakonec nestihla připravit. Prezidenta si tak Poláci zvolí 28. června – sami se mohou rozhodnout, zda půjdou k volebním urnám, nebo svůj hlas odešlou poštou.

Hornické ohnisko

Dalším důvodem rostoucího počtu nakažených je podle odborníků plošné testování v dolech, které podstoupil­o přes 50 tisíc havířů. Ministerst­vo zdravotnic­tví přitom k němu přistoupil­o až poté, co dosavadní opatření, jako například oddělení směn horníků, měření teploty, dezinfekce či nařízené roušky, byla vzhledem k povaze práce v dolech neúčinná. Těžařské Slezsko je přitom dlouhodobě epicentrem nákazy v Polsku – více než polovina nově infikovaný­ch v zemi v posledních šesti týdnech pocházela právě odsud. A podle premiéra Mateusze Morawiecké­ho počet nakažených v regionu v následujíc­ích deseti dnech i nadále rapidně poroste.

Kvůli nákaze se od včerejška na tři týdny pozastavil­a těžba ve 12 dolech patřících státním podnikům, což vyvolalo protesty z řad odborářů. Podle nich zastavení těžby povede k úplnému uzavření dolů.

Pandemie totiž ještě zhoršila finanční situaci uhelných dolů, které se už před ní potýkaly s poklesem poptávky, nízkými cenami a hromaděním vytěženého uhlí. Polská ekonomika je přitom na těžbě uhlí z 80 procent závislá.

Třeba havíři z dolu u obce Chwalowice se včera i přes jeho uzavření vydali do práce s tím, že oni jsou zdraví. Podle jednoho z nich je koronaviru­s politika. Mnozí si také stěžují, že přijdou i o značnou část příjmu. Vláda sice slibuje vyplatit 100procent­ní náhrady mzdy, obvyklých příplatků se to ale zřejmě nedotkne.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia