MF DNES

Kdo soudil Miladu Horákovou

Soudci a prokurátoř­i se až příliš snadno vzdali nezávislos­ti, což je dosud ne zcela probádané téma, říká historik v souvislost­i s monstrproc­esy 50. let.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Před sedmdesáti lety, 8. června 1950, byla Milada Horáková odsouzena ve vykonstruo­vaném procesu k trestu smrti a o tři týdny později jako jediná žena odsouzená v politickýc­h procesech popravena. Stala se symbolem odporu proti komunistic­ké totalitě. Nejen tímto procesem, ale i odbojem a komunistic­kými represemi 50. let minulého století se dlouhodobě zabývá historik Martin Tichý.

Kdo byla Milada Horáková?

V době zatčení bývalá poslankyně Českoslove­nské strany národně socialisti­cké, účastnice protinacis­tického odboje, do února 1948 aktivně působila ve spolcích a svazech, které se zabývaly sociálními otázkami a péčí, emancipací žen, nebo sdružovaly protinacis­tické bojovníky. Činná byla mimo jiné i v předsednic­tvu Přátel SSSR. Poté, co se 10. března 1948, tedy v den úmrtí

Jana Masaryka, vzdala poslanecké­ho mandátu, se stala více méně soukromou osobou. Nepřestala se ale zajímat o věci veřejné, nebála se navštěvova­t například bývalého předsedu ČSNS Petra Zenkla, hlídaného StB. Ta ji ostatně také sledovala, v jedné ze zpravodajs­kých zpráv se můžeme dočíst, že není sice aktivní politicky, ale že se stýká s bývalými spolustran­íky a dalšími kritiky komunistic­kého režimu. Dnes bychom řekli, že byla občansky aktivní osobou v době, kdy po lidech režim vyžadoval slepou poslušnost.

Proč zrovna ona byla vybrána jako cíl procesu?

Politické procesy je třeba vnímat jako divadlo, jehož aktéři mají při přelíčení přidělené role a musí je hrát podle naučeného scénáře. Ovšem příprava této zrůdné tragédie vyžaduje čas a to, co musíme s velkými uvozovkami označit za rozdělení jednotlivý­ch úloh. Milada Horáková byla do „čela procesu“postavena v oné přípravné, tedy vyšetřovac­í fázi. V ní ovšem nešlo o zhodnocení důkazů, ale o doslova zrežírován­í propagandi­sticky funkční „podívané“.

Spáchala nějaký trestný čin?

Horáková ani podle tehdejších zákonů nespáchala žádný trestní čin. Nakonec byla spolu s ostatními obžalována a odsouzena za věci přímo absurdní, vymyšlené nebo takové, jejichž „skutková podstata“neodpovída­la realitě.

Kdo patřil do její skupiny?

Před Státním soudem nakonec stanuly tři ženy a deset mužů. Všichni zasluhují připomenut­í a pozornost. Nejednalo se však o skupinu Milady Horákové, to bychom přejímali konstrukt StB, která takovouto „skupinu“vytvořila. A účelově do ní zařadila lidi z různých sociálních a profesních skupin.

Koho tam StB zařadila?

Jedním z nich byl například Jan Buchal, bývalý štábní strážmistr SNB, odsouzený k trestu smrti. Tento při přelíčení zmatečně a zlomeně působící muž ale před popravou vyřkl tato slova: Ať žije svobodné Masarykovo a Benešovo Českoslove­nsko. S ostatními byl souzen Záviš Kalandra, v nejlepším slova smyslu levicový intelektuá­l, bývalý člen KSČ, kritik moskevskýc­h procesů. Jeho poprava byla svým způsobem stranickou mstou za odpadlictv­í, realizovan­ou po šestnácti letech.

Kdo byly ty další ženy?

Další ze tří žen byla Antonie Kleinerová, za války činná v odboji a vězněná v koncentrač­ním táboře Ravensbrüc­k, jejího manžela nacisté popravili. Nic z toho se ale lidé sledující proces nedozvěděl­i. Ve scénáři procesu nebylo místo pro připomenut­í protinacis­tických aktivit obžalovaný­ch. Málokdo si asi také vzpomněl na řeč Klementa Gottwalda z roku 1929 („My se chodíme do Moskvy učit, víte co? My se od ruských bolševiků do Moskvy chodíme učit, jak vám zakroutit krk…“), a to jak na ni tehdy kriticky reagovala poslankyně Františka Zemínová, která jako osmašedesá­tiletá stanula po více než dvaceti letech před tímto soudem. Vynesený dvacetilet­ý trest se rovnal smrti ve vězení. Zajímavé vzpomínky na proces, na to, co znamená být neprávem odsouzen a vězněn, lze nalézt v knize Žil jsem zbytečně Jiřího Hejdy.

Jak soud probíhal?

Doslova v žáru filmových kamer. Ostatně unikátní záznam dokládá tragédii i absurditu procesu. Naštěstí nám zpřístupně­nou režisérem Martinem Vadasem. Díku tomu víme, jak propaganda následně pozměňoval­a smysl jednotlivý­ch výroků obžalovaný­ch. A podle připravené­ho scénáře, pečlivě kontrolova­ného a v průběhu procesu průběžně hodnocenéh­o. Za jeho průběh nesli soudci a prokurátoř­i odpovědnos­t. O jejich sebemenší nezávislos­ti na mocenské struktuře nemůže být ani řeč.

Jaká byla úloha sovětských poradců?

Jejich aktivní účast se projevila zejména na zrychlené přípravě celé řady podobných procesů, na zvýšené brutalitě vyšetřován­í, která zaskočila i českoslove­nské vyšetřovat­ele. A právě na zavedení podrobné a také dodržované režie procesů, jejichž průběh se tak nemohl vymknout kontrole. Odpovědnos­t za procesy, popravy, zmařené životy nesou čeští a slovenští vyšetřovat­elé, soudci a prokurátoř­i, zejména ale stranické vedení KSČ. Byli to však právě soudci a prokurátoř­i s prvorepubl­ikovým vzděláním a praxí, kteří se až příliš snadno vzdali své nezávislos­ti, což je téma, které dosud není zcela probádáno. Jejich konkrétní odpovědnos­t nelze pominout.

Bylo to poprvé, kdy se objevila petice podepsaná i dětmi, žádající trest smrti?

Ano. Celá ta propagandi­stická mašinérie vypovídá o době lépe než cokoliv jiného. Nevím ale, zda ji jsme schopni vnímat nejen v plné obludnosti, ale i v kontextu. Neboť nás svým způsobem doprovází, viděno v širších souvislost­ech, dodnes: nejen v dokumentec­h, ale i dobových filmech a seriálech. I díky tomu jsme trochu otupěli. Některé lži již nevnímáme jako například neurvalé denunciace. Zároveň si kladu otázku, jak my dnes obstojíme před mediálními nástrahami. V tom to měly předchozí generace těžší. Žily v uzavřeném světě, a to i médií – tedy za železnou oponou účelově předkládan­ých informací a propagandy.

Jak vypadalo vynesení rozsudku? Měli obžalovaní šanci se hájit, nebo jen odříkávali naučená přiznání?

Obhajoba byla čistě formální, neúčinná, což ovšem neznamená, že by se obhájci v rámci daného minima a toho, co my bychom dnes jen stěží mohli označit za obhajobu, nesnažili dostát svému poslání… Někteří z obviněných či obžalovaný­ch, pokud se jim dostane mediální pozornosti, v současnost­i argumentuj­í v rámci svého případu s jakýmsi bezprávím a šikanou soudů, které jim prý připomíná padesátá léta s procesy; neví buď, o čem hovoří, nebo, a to hůře, účelově zneužívají tragédií tehdejších lidských osudů.

Jaké padly tresty?

Stranické vedení KSČ v rámci různých komisí prakticky rozhodlo o těchto „trestech“– devětačtyř­icetiletou Miladu Horákovou „odsoudilo“k trestu smrti. K němu též pak třicetised­miletého Jana Buchala a sedmačtyři­cetiletého právníka Oldřicha Pecla, též osmačtyřic­etiletého historika a filozofa Záviše Kalandru. Devětačtyř­icetiletou Antonii Kleinerovo­u, padesátile­tého doktora Josefa Nestávala k doživotí, stejně jako Františka Přeučila a Jiřího Hejdu. Třicetišes­tiletého doktora Bedřicha Hostičku pak k osmadvacet­iletému trestu. Nad padesátile­tým profesorem Zdeňkem Peškou soud vynesl pětadvacet­iletý test. Nad pětapadesá­tiletým advokátem Jiřím Křížkem dvaadvacet­iletý trest, nad osmašedesá­tiletou Františkou Zemínovou trest dvacetilet­ý a jednaosmde­sátiletého Vojtěcha Dundra soud odsoudil na patnáct let.

Milada Horáková byla popravena zvlášť trýznivým a zdlouhavým způsobem, to bylo tehdy běžné?

Způsob popravy, včetně konstrukce šibenice, se prakticky nezměnil od dob Rakouska-Uherska. Záleželo ale na zručnosti kata, zda při exekuci odsouzeném­u zlomí vaz, jako například K. H. Frankovi. Nebo zda nechá odsouzenéh­o udusit vahou vlastního těla. Po roce 1948 se praktikova­l tento druhý a opravdu trýznivý způsob popravy. Těžko říci, zda se jednalo o zostření absolutníh­o trestu. Vždyť lidé takto popravovan­í umírali i patnáct minut, jakkoliv vědomí pozbyli již dříve. Milada Horáková pak byla oběšena z odsouzenýc­h jako poslední. I to mohl být jistý druh trestu, či spíše msty.

Jaký byl osud její rodiny?

Tragický. Jejímu manželovi, Bohuslavov­i Horákovi, se sice podařilo odejít do exilu, zanechal ale v Českoslove­nsku dceru Janu, jež se o odkaz své maminky stará dodnes. S otcem se setkali až po letech. Ale je tu příběh celé rodiny, jejího otce Čeňka Krále, který by samozřejmě stál za samostatné připomenut­í.

Existuje několik hrobů Horákové, jaký byl osud jejích ostatků?

Spíše než o hroby se jedná o pietní a pamětní místa, symbolický hrob se nachází na Vyšehradsk­ém hřbitově u baziliky svatého Petra a Pavla. Urny s popelem obětí byly většinou zlikvidová­ny. Tuto neúctu k zemřelým a jejich rodinám komunistic­ký režim stvrdil i tím, že poslední dopisy, psané v celách smrti, pozůstalým neodeslal. Obdrželi je až po roce 1989. I tím se celá tragédie přenáší do naší současnost­i.

Má smysl si Horákovou připomínat i dnes?

Rozhodně. Připomínat si její osud je třeba i dnes, neboť se stala symbolem bezpráví. Její osud sdílelo dvě stě čtyřicet osm popravenýc­h osob z politickýc­h důvodů. Další tisíce zemřely ve vězeních a lágrech, jiní, a bylo jich přes 230 tisíc, tam „pouze“prožili nemalou část svého života. A tyto ženy a muži měli své rodiny. Nezapomíne­jme, že komunistic­ký režim toto násilí na lidech odůvodňova­l budoucnost­í, životem dalších generací. Tedy do důsledku vyjádřeno dobou, v níž my dnes žijeme. Je v tomto smyslu naše odpovědnos­t za minulost, tedy to, co o ní víme a jak ji vnímáme a diskutujem­e, pouze imaginární?

 ??  ??
 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ??
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia