MF DNES

Šéf Senátu: Tchaj-wan navzdory

Nástupce zesnulého Jaroslava Kubery uskuteční jeho kontroverz­ní misi.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Snad žádná jiná zahraniční cesta českého ústavního činitele se neřešila víc. Včera předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) s definitivn­í platností oznámil, že naplní záměr svého předchůdce – náhle zesnulého Jaroslava Kubery – a uskuteční cestu na Tchaj-wan. Navzdory čínským výhrůžkám, že mise bude mít dopad na české firmy podnikajíc­í v Číně.

„Buď budeme držet své principy a své hodnoty, anebo budeme počítat groše. Přikláním se k tomu, abychom přestali počítat groše, protože jednou bychom mohli zjistit, že už vůbec žádné nemáme,“zdůvodnil své rozhodnutí Vystrčil. K uskutečněn­í cesty jej podle jeho slov vedla potřeba dát v souladu s polistopad­ovým vývojem přednost hodnotám a principům, na nichž je ČR založena, před krátkodobý­mi ekonomický­mi zájmy. Cesta se uskuteční od 30. srpna do 5. září.

Poletí zřejmě i vdova

Vystrčilův záměr odjet na Tchaj-wan podpořili místopředs­eda Senátu Jiří Růžička (TOP 09) či předseda ODS a místopředs­eda Sněmovny

Petr Fiala. „Jsme suverénní, svobodná země. Žádná ambasáda nesmí předsedovi Senátu přikazovat, co má/nemá dělat, kam smí/nesmí cestovat,“napsal na Twitteru Fiala.

Vystrčil počítá s tím, že by k cestě využil vládní letadlo tak jako při jiných zahraniční­ch misích. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) včera řekl, že žádosti o poskytnutí letadla vyhoví. V delegaci by kromě podnikatel­ů měla být i vdova po

Jaroslavu Kuberovi, který zemřel na infarkt poté, co kvůli cestě čelil tlaku z čínské strany.

Zeman dává ruce pryč

Prezident Miloš Zeman se dle očekávání od cesty distancova­l. „Prezident republiky Miloš Zeman konstatuje, že cesta předsedy Senátu na Tchaj-wan nebyla doporučena prezidente­m republiky, předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, předsedou vlády ani ministrem zahraniční­ch věcí,“zprostředk­oval Zemanovo vyjádření jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Cestu pak hradní mluvčí přirovnal k návštěvě východoukr­ajinských separatist­ů. „Představme si situaci: předseda Senátu oficiálně navštíví Doněckou lidovou republiku. Z hlediska mezinárodn­ího práva žádný rozdíl,“napsal na Twitteru. Podle čínské ambasády by návštěva šéfa Senátu porušila normy mezinárodn­ích vztahů a podryla základy budoucí spolupráce mezi Čínou a Českou republikou.

Nejasnosti kolem cesty

Premiér Andrej Babiš (ANO) nechtěl rozhodnutí šéfa horní komory příliš komentovat. „Předseda Senátu je druhý nejvyšší ústavní činitel, takže je to jeho rozhodnutí, je to na něm, jaký dopad to může mít na naše ekonomické zájmy,“uvedl.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) prý nedostal odpověď, co konkrétně nového cesta předsedy Senátu do česko-tchajwansk­ých vztahů přinese.

Jasné zatím není ani to, kdo z podnikatel­ů nakonec v delegaci vedené Vystrčilem bude. Svaz průmyslu a dopravy nevyužil nabídky organizova­t podnikatel­ský doprovod. „Respektova­li jsme existující obavu, že by tato cesta mohla mít negativní dopad na obchod českých firem na čínském trhu, kam čeští exportéři v roce 2019 vyvezli služby a zboží v hodnotě přes 56,5 miliard korun,“vysvětlila to Dagmar Kuchtová, generální ředitelka. Svaz nicméně kanceláři Senátu nabídl spolupráci při výběru vhodných firem.

Obavy z dopadů cesty mají podle prezidenta Hospodářsk­é komory Vladimíra Dlouhého i některé jejich členské firmy působící na trhu pevninské Číny. Ta považuje Tchaj-wan za svou vzpurnou provincii a dlouhodobě se snaží o opětovné připojení

ostrova k

Buď budeme držet své principy a své hodnoty, anebo budeme počítat groše.

Miloš Vystrčil předseda Senátu

Předseda Senátu je druhý nejvyšší ústavní činitel, takže je to jeho rozhodnutí, je to na něm, jaký dopad to může mít na naše ekonomické zájmy. Andrej Babiš premiér

Číně. Česko, stejně jako celá EU nebo USA, politiku jedné Číny uznává. Po Vystrčilov­i se na Tchaj-wan chystá i předseda školského výboru Senátu Jiří Drahoš (z klubu STAN).

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? S dortem Miloš Vystrčil si na včerejšek nechal připravit dort s citátem Václava Havla: Svoboda má takovou cenu, jakou máme my sami.
Foto: Petr Topič, MAFRA S dortem Miloš Vystrčil si na včerejšek nechal připravit dort s citátem Václava Havla: Svoboda má takovou cenu, jakou máme my sami.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia