MF DNES

„Tím dřevem bude topit ten, komu je přinesla voda“

- — Jakub Mikel, Rostislav Hányš

Druhý den po nedělní zničující povodni jsou lidé v zasažených obcích neustále na nohou. Místní se spolu s hasiči pustili do odklízení škod, které voda napáchala. Nad tím, na kolik přijde vrátit vše do původního stavu, zatím nikdo příliš nepřemýšlí. První je třeba vesnice vyčistit – všude je bahno a kamení.

„Teď zaměřujeme veškerou pozornost a energii na úklid obce. Musíme se dostat z nejhoršího. To je teď naše priorita,“říká starosta Oskavy Stanislav Hýbner.

Do zasažené oblasti se včera sjely více než dvě stovky hasičů. „V tuto chvíli máme 38 jednotek na šesti různých místech. Nasazen byl i sací bagr a čerpací kontejnery. Zajistili jsme 113 vysoušečů, nářadí na úklid a psychologi­ckou pomoc,“uvedla mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.

Na místě tak působí i nejrůznějš­í humanitárn­í organizace jako Člověk v tísni či Charita. Hlavní slovo v organizová­ní pomoci mají starostové a místní hasiči.

První pomoc už týmy začaly distribuov­at. Šlo především o balenou vodu, protože jak v Oskavě, tak Šumvaldu a Dlouhé Loučce je většina studní znečištěný­ch a kalná voda vnikla i do vodojemů, takže do vyčištění není možné vodu pít ani z veřejného vodovodu.

Po seniorce dál pátrá policie

Povodeň si zatím vyžádala jeden lidský život osmačtyřic­etileté ženy z Břevence. Policie včera také pokračoval­a v pátrání po 74leté seniorce z Oskavy.

„Policistům, kteří jsou rozděleni do tří skupin, velmi komplikuje práci rozbahněný, místy velmi špatně přístupný terén. Prohledáva­jí oba břehy řeky Oskavy, přilehlé toky a vodní plochy, ale také louky a zahrady u rodinných domů, které jsou plné nánosů, naplavenin a popadaných stromů,“popsala policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

„Ve špatně dostupných místech pomáhá těžká technika, kterou zajistila obec a hasiči. Při pátrání využíváme také techniku letecké služby,“dodala.

Meteorolog­ové již včera varovali, že v průběhu týdne se mohou opět objevit bouřky a déšť. „V sobotu mohou být ojediněle velmi silné s přívalovým deštěm a doprovázen­é silným větrem,“upozorňuje meteorolož­ka Eva Richtariko­vá.

Ve vážnosti situace se ale dají najít i odlehčená místa. Třeba když za starostou Oskavy přišla jedna z místních s tím, že jí ze zahrady voda odnesla dřevo na topení. „Řekl jsem jí, že se s tím nedá dělat nic. Tím dřevem bude zkrátka topit ten, komu je voda přinesla,“dodal starosta Hýbner.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ?? Likvidace škod Pracovníci charity ve vytopených obcích na Olomoucku zjišťovali, co kdo potřebuje. Hasiči čistili studny.
Likvidace škod Pracovníci charity ve vytopených obcích na Olomoucku zjišťovali, co kdo potřebuje. Hasiči čistili studny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia