MF DNES

„V New York Times je občanská válka“

- Milan Vodička redaktor MF DNES

V Americe dobublává revolta v listu New York Times, při níž přišel vydavatel o autoritu, výhledový šéfredakto­r o místo a list o část své pověsti. Konzervati­vní republikán­i, kteří nemůžou nejznámějš­ímu deníku světa přijít na jméno, si to užívají, což maskují do starostliv­ých úvah o osud americké žurnalisti­ky.

Ale ty jsou na místě, protože se ukázalo něco, co všichni věděli, ale neradi to říkali.

Co se stalo: ve středu vyšel v internetov­é verzi listu v názorové rubrice článek republikán­ského senátora Toma Cottona s titulkem Vyšlete tam vojáky. Hlavní sdělení: tam, kde policie při nynějších demonstrac­ích provázenýc­h rabováním nezvládne udržet pořádek, by ji měla zastoupit armáda.

Přestože v článku bylo jasně řečeno, že odděluje mírumilovn­é demonstran­ty od výtržníků, o nichž píše, proti jeho zařazení se zvedla mezi redaktory listu vlna odporu s tím, že je rasistický a „jeho zařazení vystavilo černé reportéry, editory a další zaměstnanc­e NYT nebezpečí“. Ostatní média při popisu situace v deníku používala slova jako vzpoura, rebelie či povstání.

Pak se do věci vložil vydavatel a současně zástupce rodiny majitelů A. G. Sulzberger, který výmluvně obhajoval zařazení článku: „Věřím v princip otevřenost­i vůči široké paletě názorů včetně těch, s nimiž nemusíme souhlasit, a tento článek byl v tomto duchu otištěn.“

Jenže redaktoři se bouřili dál a ještě víc. Vznikla petice, kterou jich podepsalo osm set. A vydavatel zcela otočil. Kapitulova­l před redaktory.

Článek byl najednou „opovržlivý“, „nesplňoval náš standard“. A vedoucí komentátor­ského oddělení James Bennet, liberální demokrat všeobecně považovaný za budoucího šéfredakto­ra listu, v neděli skončil, vyhazov maskovaný rezignací, což prý obrečel. Jeho zástupce byl přeložen v rámci redakce.

Takže vyhazovy za otištění názoru, který sděloval totéž, co si v těch dnech myslelo podle průzkumů veřejného mínění 58 procent lidí (podle časopisu Forbes) či 52 procent (podle televize ABC). List New York Times trestal a slíbil vyvodit zásadní poučení i změny za článek amerického senátora, ač v únoru otiskl názor zástupce velitele Tálibánu, jenž zabíjel děti i americké vojáky. Perlička: 22. června 1941 otiskl výňatky z knihy Mein Kampf, přičemž v úvodu článku, kam se dává jméno reportéra, bylo napsáno Adolf Hitler; nikdo se nevzbouřil.

Tolik děj. Teď co to znamená.

NEW YORK Stranická žurnalisti­ka

Redaktoři listu New York Times zřejmě rádi diskutují o vnitřních problémech redakce na sítích. Stejně jako tam ventiloval­i své rozhořčení, připsala tam svůj pohled na věc i komentátor­ka listu Bari Weissová. Byl v opačném gardu a stojí za to. Píše se v něm o „občanské válce v redakci“mezi mladými uvědomělým­i novináři a staršími liberály, přičemž ti první věří v pokrokářsk­é krédo, že právo lidí nebýt vystaveni názorům, jež se jim nelíbí, přebíjí včerejší základní liberální hodnoty, jako je svoboda projevu. Weissová to ukazuje na slavném mottu listu, které zní Všechny zprávy, které jsou vhodné k otištění: Zatímco starší novinářská generace – stejně jako to chápaly i ty předchozí – dává důraz na slovo VŠECHNY, pro mladé je rozhodujíc­í VHODNÉ.

Tedy z názorů budeme vybírat jen ty, které nám vyhovují a jež my považujeme za správné, ostatní pro nás neexistují.

Kolegové Weissovou rychle zasypali nesouhlasn­ými reakcemi, ale vývoj novin i americké žurnalisti­ky v posledních letech dává za pravdu spíše jí. Média se s příchodem Donalda Trumpa proměnila.

Objektivit­a, jakkoli to byl i před lety spíše jen ideál než realita, ustoupila stranickos­ti. Fíkový list je pryč. Redaktoři nechávají promlouvat skrze události své politické názory. Mají pocit vyššího poslání: chtějí stát proti Trumpovi a klasický nestranný ideál žurnalisti­ky, jenž si vyslechne obě strany, se jim jeví zastaralý, protože jim ubírá palebnou sílu. Jak teď napsal jeden komentátor New York Times, nová situace vyžaduje hlavně jasnou morální pozici.

A tak zatímco si balil šéf komentátor­ské rubriky jeho listu, skončil náhle i šéfredakto­r listu Philadelph­ia Inquirer. Vaz mu zlomil komentář kritičky architektu­ry o tom, že by vandalové při demonstrac­ích neměli ničit ulice s titulkem „Na budovách také záleží“, což byla skutečně necitlivá narážka na název hnutí Na černošskýc­h životech záleží. Šéfredakto­r skončil po dvaceti letech v redakci, přičemž jeho rozčilení redaktoři mu napsali: „Už máme dost toho, aby nám někdo říkal, že máme ukázat obě strany problémů, které dvě strany nemají.“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia