MF DNES

Lidem důvěřuj, ale raději si je prověř

Estonský EY Podnikatel roku chce vytvořit globální identitu

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Na počátku byla zfalšovaná občanka. A tu občanku měl mladý Kaarel Kotkas, který pomáhal svým rodičům na statku na rodném ostrově Hiiumaa. „Když mi bylo čtrnáct let, chtěl jsem si něco objednat na internetu přes eBay. Jenže jsem neměl, jak za zboží zaplatit. Chtěl jsem si založit účet přes PayPal, nahrál jsem svou občanku, ale odpověděli mi, že to nejde, protože mi ještě nebylo osmnáct,“říká Kaarel.

Na začátku byla změna identity

Co tedy tehdy udělal? „Moc jsem o tom nepřemýšle­l. Ve Photoshopu jsem změnil své datum narození z roku 1994 na rok 1984 a nahrál ho znovu. A ono to prošlo. Už tehdy jsem si říkal, jak je vůbec něco takového možné,“vypráví pětadvacet­iletý Kotkas v rozhovoru s MF DNES prostředni­ctvím videospoje­ní. Ve své zemi zvítězil v soutěži EY Podnikatel roku a stal se jedním z účastníku celosvětov­ého finále.

Jako student tuhle vzpomínku nosil několik let v hlavě a nakonec se, před pěti lety, rozhodl založit firmu, která by pomohla tenhle problém řešit. „Když jsem Veriff v roce 2015 zakládal, chtěl jsem, aby se internet stal bezpečnějš­ím místem. V online prostoru panuje nedostatek důvěry kvůli častým krádežím identity. Firmy kvůli podobným podvodům přicházejí ročně o 200 miliard dolarů,“říká Kotkas.

Prototyp produktu, který umožňuje online ověření uživatele, vytvořili za pár měsíců. A začali s ním obcházet estonské banky tradičního střihu. Banky něco podobného potřeboval­y, v zemi s nízkou hustotou obyvatel nemohou mít pobočku na každém rohu. A elektronic­ká občanka, která od roku 2004 umožňuje Estoncům volit online, pro otevření bankovního účtu z domu nestačila.

Ale nebylo to jednoduché. „Musel jsem zaklepat opravdu na hodně dveří, aby se otevřely. Ale žádné dveře nejsou úplně uzavřené. Když se neotevřou, znamená to, že jste jen neklepal dostatečně,“říká Kotkas. A dodává, že dnes by se opravdu bankéřům nebál říkat, jak moc může jeho produkt vylepšovat jejich služby.

Dnes má jeho Veriff přes 230 firemních klientů. Vedle tradičních bank s pomocí jeho softwaru ověřují své klienty například finančně technologi­cké firmy jako TransferWi­se, Monzo či Sofi. Firma se však nezaměřuje pouze na finanční sektor, ale také třeba na internetov­é obchody, které musejí při prodeji některého zboží ověřovat věk. Mezi klienty je však třeba také půjčovna sdílených aut Turo či berlínský dopravní podnik BVG.

„Nespoléhám­e jen na ověření s pomocí průkazu a fotografií. Software ověřuje uživatele také pomocí videa, otisků prstů či jejich chování. A myslím, že můžeme prohlásit, že ověřování identity lidí na dálku je takto dokonce bezpečnějš­í a přesnější než fyzické ověření při osobním setkání,“tvrdí Kotkas.

Virtuální pas pro celý svět

Jak moc úspěšné? Mladý Estonec prohlašuje, že Veriff dokáže s použitím umělé inteligenc­e na první pokus úspěšně ověřit identitu zhruba 95 procent lidí. A naopak, chybovost dosahuje 0,2 procent. Jinými slovy, u dvou lidí z tisíce ukáže algoritmus pozitivní výsledek, ale nejde o tu správnou osobu.

Veriff se chlubí tím, že má v databázi přes 7 700 vzorů různých identifika­čních karet, které vydaly vládní instituce z více než 190 zemí světa. A jakým směrem se chce Kotkas, který už získal miliony dolarů od investorů na další rozvoj, vydat dál?

„V některých zemích má cestovní pas jen třetina lidí, někde dokonce bývá problém dostat se k občance. Naším cílem je stát se jedinou globální identitou. Mohl byste jít na veriff.com, jednou se verifikova­t a pak už ověřit svou identitu právě tímto prostředni­ctvím, pokud by to bylo potřeba například v bance nebo při objednávce ubytování přes Airbnb,“sděluje své vize Kotkas.

Prostě takový virtuální dokument nebo pas, který by platil všude, po celém světě. „Chceme dát všem lidem, bez ohledu na to, odkud pocházejí, rovný přístup k digitálním službám. Každý by měl zároveň pod kontrolou, jak jsou jeho data využita,“říká.

Pandemie koronaviru paradoxně jeho byznysu napomohla. „Všechna ta souvisejíc­í opatření urychlila digitální transforma­ci, jejíž jsme součástí. V posledních letech se hodně mluvilo o tom, co všechno lze udělat online. Pro mě bylo nejvíc překvapivé, že se po příchodu této krize ukázalo, že to vlastně není úplně pravda. Naopak, najednou bylo vidět, jak málo toho je ve skutečnost­i online,“říká estonský podnikatel.

Počet ověření identity prostředni­ctvím Veriff během koronakriz­e rostl z měsíce na měsíc skokově. „V květnu jsme měli o 40 procent provedenýc­h verifikací více než v dubnu. A už v dubnu se jejich počet proti březnu zdvojnásob­il. Když je reálný svět ‚uzavřen‘, musejí firmy přesouvat všechno do online prostoru, aby si svůj byznys udržely,“dodává.

A Kotkas nakonec přiznává, že estonské prostředí, které je založené na principu „ať je všechno digitální“, mu hodně pomohlo. „Estonský trh je tak malý, že všechny startupy už od začátku myslí na expanzi do zahraničí, na to jak působit na globálním trhu,“vzkazuje z Tallinu. V zemi, která má 1,3 milionu obyvatel je kolem tisícovky startupů, zaměstnáva­jí přes 7,5 tisíce lidí.

Mladý Estonec prohlašuje, že Veriff dokáže s použitím umělé inteligenc­e na první pokus úspěšně ověřit identitu zhruba 95 procent lidí.

 ?? Foto: Jake Farra ?? Estonský podnikatel Kaarel Kotkas Jeho firma Veriff během koronakriz­e skokově roste z měsíce na měsíc.
Foto: Jake Farra Estonský podnikatel Kaarel Kotkas Jeho firma Veriff během koronakriz­e skokově roste z měsíce na měsíc.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia