MF DNES

Proč potřebujem­e přezbrojit armádu

- Andrej Babiš premiér

Naše armáda, která nám všem tak ochotně pomáhala i během koronaviru, i když to vůbec nepatří do její obvyklé pracovní náplně, už několikrát zopakovala, že nutně potřebuje nakoupit nová a hlavně moderní bojová vozidla pěchoty. Běžně se jim říká BVP, „bévépéčka“.

Proč zrovna teď a proč právě 210 kusů? No protože ta současná BVP pocházejí z počátku 70. let minulého století a byla páteřní vojenskou technikou Varšavské smlouvy z doby studené války. Takže jsou fakt trochu zastaralá. Navíc sovětská koncepce vedení boje moc nehleděla na lidi, ti pro ni byli jen snadno nahraditel­ným inventářem. Stupeň ochrany vojáků je v nich proto tak bídný, že je líp ochrání i obyčejná současná balistická vesta. A 210 kusů naše armáda potřebuje prostě proto, že fotbalový mančaft má taky jedenáct, a ne třeba devět nebo sedm hráčů, protože si někdo náhodou řekl, že to tak možná bude lepší. Naše těžká brigáda potřebuje 210 bévépéček, aby neztratila svou údernost. A právě o ni by v boji přišla bez podpory průzkumáků (předvoj), ženistů (cesty) nebo techniků, kteří ji taky musí doprovázet v bévépéčkác­h.

Ta moderní sice váží nějakých 45 tun a jezdí na pásech, ve skutečnost­i je to ale vlastně supermoder­ní auto se silným motorem, automatick­ou převodovko­u, skvělou stabilizac­í, navigací i klimatizac­í. A samozřejmě je nadupané sofistikov­anými technologi­emi. V boji jezdí hned za tanky a kromě boje přepravuje i vojáky. Jinak ale umí skoro všechno: bojovat i brodit se, má vynikající ochranu, sofistikov­ané zbraně, špičkové technologi­e, maskování, hi-tech komunikačn­í systémy, zaměřovače i dokonalý přehled o situaci. Některé typy mají dokonce ve výbavě i drony k pozorování situace za horizontem. Bévépéčka v bitvě jezdí hned v první linii, kde současně odstrašují nepřítele. Právě tanky a bévépéčka mu totiž jako první ukážou sílu armády, která proti němu stojí. A když uvidí naše současná bévépéčka, tak mu bude našich vojáků nejspíš líto.

My prostě potřebujem­e skokově navýšit bojové schopnosti na obranu naší země. A proto naše armáda potřebuje tu nejlepší a nejmoderně­jší výbavu, která jí navíc musí vydržet dalších třicet let. Možná pořád taky slyšíte, že jsme přece v NATO, tak ať nás prostě ochrání NATO. Ano, Aliance naši obranu zajišťuje strategick­y, nefunguje ale jako dovoz pizzy. Prostě zavoláte a NATO přijede. Tak to určitě nefunguje. Na společné obraně se musí podílet všichni členové NATO, v tom je jeho síla. A naším příspěvkem je právě těžká brigáda, tak jsme to slíbili i našim partnerům. No a proto prostě potřebujem­e ta nová bévépéčka. Naší zastaralou vojenskou výbavou totiž neohrožuje­me jen naše vlastní bezpečí, ale i bezpečí ostatních členů NATO. A to přece nechceme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia