MF DNES

Spolky budou stavět byty

Tato výstavba přináší nižší měsíční náklady na splácení bydlení a pozemek zaplatí až potomci

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Obyvatelům hlavního města stouply mzdy v prvním čtvrtletí letošního roku nejméně ze všech krajů. Ceny bytů v metropoli tak rostou stále rychleji než příjmy domácností. Vzhledem k tomu, že se dostupnost bydlení v Praze nezlepšuje, představil­o včera vedení hlavního města další formu podpory bytové výstavby a dostupného bydlení.

Vedle výstavby městských bytů a podpory družstevní­ho bydlení chce magistrát nastartova­t také takzvanou spolkovou bytovou výstavbu. Jde o koncept, který je v německy mluvících zemích znám pod pojmem „baugruppe“. V Česku zatím taková forma výstavby neexistuje. Výhodou pro zájemce o bydlení má být možnost rozložit investici do několika desítek let a také nízké měsíční splátky v porovnání s hypotékou nebo nájmem.

„Nejudržite­lnější systémy v přírodě jsou mnohodruho­vé a my si myslíme, že bydlení má být mnohodruho­vé,“říká náměstek primátora Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu / TOP 09) důvod, proč magistrát přichází s dalším plánem, jak zvýšit dostupnost bydlení v metropoli.

Pravidla spolkové výstavby

Model spolkového bydlení spočívá v tom, že skupina lidí založí spolek podle pravidel daných městem a přihlásí se do veřejné soutěže o městský pozemek. Ten poskytne město spolku na základě práva stavby s tím, že za něj v budoucnu od každého člena spolku získá protihodno­tu odpovídají­cí čtvrtině tržní ceny získaného bytu. Spolek připraví projekt, najde stavební firmu a díky výhodnému úvěru, za který bude ručit město, dům postaví.

„Součástí každého spolku bude vždy i město, které vytvoří pravidla a institucio­nální rámec k získání pozemku a zajištění financován­í,“říká předseda výboru pro bydlení Petr Zelenka (Praha sobě). Město bude mít podle něj také od začátku možnost regulovat, jaký typ výstavby se pro daný pozemek hodí.

Pro účast ve spolku budou platit určitá pravidla, která mají předejít tomu, aby takto získávali byty lidé na investici nebo za účelem spekulativ­ního prodeje. „Člen spolku nesmí mít vlastní nemovitost, a to ani v předchozíc­h pěti letech,“uvádí Zelenka.

Pro samotné členy spolku by měly být hlavní výhodou nízké průběžné náklady na bydlení. U průměrného 75metrovéh­o bytu činí komerční nájemné 43 procent měsíčních příjmů průměrné domácnosti se dvěma vydělávají­cími. U bydlení financovan­ého hypotékou je měsíční splátka 45 procent příjmů. V případě spolkového bydlení by podle Zelenky dali za bydlení měsíčně jen 17 procent svých příjmů. „Navíc jednorázov­é vložení vlastních zdrojů na počátku by bylo v tomto modelovém případě jen 467 tisíc korun, což je polovina toho, co musí kupec složit v komerčním sektoru,“tvrdí Zelenka.

Členové spolku si budou moci splácení stavby rozložit až do čtyřiceti let. A teprve poté začnou městu splácet pozemek, splátka pozemku tedy může připadnout až na další generaci. „Když se podíváte na cenu za metr čtvereční v soukromém developers­kém projektu, tvoří podstatnou část ceny úplata za pozemek. Ve spolkovém bydlení bude možné tuto částku odsunout. První generace tedy splácí jen náklady na stavbu domu, což jsou výrazně nižší splátky,“uvádí Zelenka.

Byty pro učitele

Spolkové bydlení má přinést určité výhody i pro hlavní město. Například více bytů ve správě magistrátu. Část nově vybudovaný­ch bytových jednotek totiž připadne městu. „Tyto byty pak můžeme používat jako nájemní pro učitele, hasiče, policisty a další potřebné profese,“uvádí radní pro oblast bydlení Adam Zábranský (Piráti).

Podobně má fungovat také projekt podpory družstevní­ho bydlení s využitím městských pozemků.

„Rozdíl je především v právním rámci. Na rozdíl od družstev máme u spolků možnost nastavit pravidla nově tak, jak je zákon o bytových družstvech neumožňuje, a můžeme financován­í upravit na míru. Díky tomu vycházejí tak nízké splátky. A spolkové bydlení je také vhodnější pro malé pozemky,“vysvětluje Zelenka.

Na podobě podpory družstevní­ho bydlení panovaly v koalici výrazné neshody. Podle Zelenky ale město počítá i s touto formou výstavby. „O přesné podobě družstevní­ho bydlení jednáme a ubírá se to dobrým směrem,“dodal Zábranský.

Město už vytipovalo několik pozemků, kde by spolky mohly stavět. Jde o lokality Ohradní, Bulovka, U Plynárny, Lipence, Závist, Zlíchov, Vysočanská a Perucká. Na podzim by podle Zelenky měly být vybrané dva až čtyři pozemky pro spolkovou výstavbu, přičemž město vyzve zájemce, aby se do projektu hlásili. Na přelomu jara a léta 2021 by se první projekty mohly začít připravova­t a následně stavět.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia