MF DNES

Lávku v Troji dělníci včera postavili na pilíře

- — Matěj Ludvík

Přelomový moment má po včerejšku za sebou stavba nové Trojské lávky mezi Císařským ostrovem v Praze 7 a břehem Troji. Dva obří jeřáby včera vyzvedly na pilíře střední a zároveň nejdelší segment moderní ocelové konstrukce. Lávka již má jasné obrysy.

„Celá stavba pokračuje podle harmonogra­mu. Lávka tak bude dokončena letos na podzim,“slibuje náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). Rozpočet celého projektu je 135 milionů korun.

Nově usazený díl mostní konstrukce váží zhruba 90 tun a měří 75 metrů. Specializo­vaná firma, která má zkušenosti s výrobou mostů po celém světě, na něm pracovala v uplynulých měsících ve svých dílnách ve středočesk­ém Slaném.

Hotovou konstrukci pak po částech přivezla nákladní auta na trojský břeh, kde ji během května dělníci smontovali. Po včerejším vyzvednutí střední části by měla firma do poloviny července připojit i kratší pravý a levý díl. „Potom nás čekají dokončovac­í práce a v září se uskuteční statická zatěžovací zkouška. V říjnu plánujeme samotné zprovozněn­í lávky,“předpoklád­á vedoucí projektu ze stavební společnost­i SMP CZ Tomáš Záruba.

Po dokončení bude lávka vážit přes 300 tun a její délka bude zhruba 250 metrů. Široká má být 4,3 metru, takže by se na ní měli na rozdíl od té předchozí bez problému míjet cyklisté nebo rodiče s kočárky. Navíc po ní mohou projet i sanitky či hasičské vozy o hmotnosti do 3,5 tuny.

Problémy z dodávkou z Itálie

Práce na stavbě nové lávky přes Vltavu začaly loni na začátku listopadu. Aktuálně už stojí také všech pět pilířů i dvě opěry. Magistrát i stavební firma se však v nedávné době musely potýkat s nečekanými obtížemi. Tu nejvážnějš­í způsobila nedávná omezení zavedená kvůli pandemii koronaviru. „V období koronakriz­e jsme se vyrovnával­i s problémy s dodávkami některých dílů ze zahraničí,“přiznává vedoucí oddělení dopravních staveb na investiční­m odboru magistrátu Petr Hankovec.

Podle něj bylo největším problémem dostat do Česka nerezové trubky z italské provincie Lombardie,

kterou shodou okolností zasáhla pandemie snad nejvíce v celé Evropě. To se však nakonec podařilo a výsledné dílo by tak skutečně mělo být dokončeno v dohodnutém termínu.

Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně komplikova­nou stavbu, která překonává řeku, musela stavební firma při plánování prací také spolupraco­vat se státním podnikem Povodí Vltavy. Naposledy se tak stalo právě včera, kdy bylo nutné zvýšit průtok Vltavy, aby mohl na hladinu vyplout ponton s konstrukcí lávky, kterou následně na pilíře usadily jeřáby.

Tragický pád

Nová lávka nahradí původní betonový přechod, který dříve chodci hojně využívali zejména při cestě do zoologické zahrady. Ten se ale počátkem prosince 2017 zřítil a při této události se zranili čtyři lidé. Lávka pak byla dočasně nahrazena přívozem. I kvůli tomu nyní projektant­i upřeli velkou pozornost na bezpečnost nové konstrukce. Ta je vytvořena z oceli a jejím hlavním nosným prvkem je trubka o průměru 900 milimetrů. Údržba by tak měla být poměrně snadná a její stav by měl být i dobře kontrolova­telný. Stavba má mít životnost rovných sto let.

Zajímavost­í také je, že povrch lávky bude tvořit exotické dřevo azobe, které je velmi odolné proti vlhkosti, plísním, hnilobě, škůdcům i ohni. Další důležitou vlastností právě dokončovan­é stavby bude její připraveno­st na velkou vodu, neboť vzniká v záplavové oblasti Císařského ostrova. Lávka je oproti té původní vyšší a dokonce její vrchol bude půl metru nad úrovní hladiny při extrémní povodni, jaká zasáhla Prahu v roce 2002. I tak na ni podle projektu umístí zábradlí, které lze v případě potřeby sklopit, takže nebude tvořit překážku v proudu a nevznikne hrozba stržení celé lávky.

„Stavba pokračuje dle harmonogra­mu. Lávku dokončíme letos na podzim.“Adam Scheinherr (Praha sobě) náměstek primátora pro dopravu

 ??  ?? Na svém místě Hlavní díl nové Trojské lávky včera vysadily na pilíře dva obří jeřáby. Vznikající stavba za 135 milionů korun nahradí původní můstek mezi Císařským ostrovem a Trojou, který se zřítil začátkem prosince roku 2017. Hotovo má být letos v říjnu.
Na svém místě Hlavní díl nové Trojské lávky včera vysadily na pilíře dva obří jeřáby. Vznikající stavba za 135 milionů korun nahradí původní můstek mezi Císařským ostrovem a Trojou, který se zřítil začátkem prosince roku 2017. Hotovo má být letos v říjnu.
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia