MF DNES

Kostel sv. Šimona a Judy církev prodá Praze Z chrámu koncertní sál za 100 milionů

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Kostel sv. Šimona a Judy, který je na rohu ulic Dušní a U Milosrdnýc­h, by v nejbližší době mohl rozšířit seznam nemovitost­í v majetku hlavního města. O nákupu za téměř sto milionů korun budou pražští radní pravděpodo­bně hlasovat v pondělí 15. června, na straně církve přitom v prodeji už nestojí nic v cestě.

„Musel jsem zajistit potřebná vyjádření a povolení s prodejem. Tato jednání jsem měl s pražským arcibiskup­stvím, naší rakouskou provincií, vedením našeho řádu v Římě a v poslední řadě i s papežským stolcem ve Vatikánu. V celé věci nás i trochu zbrzdila současná pandemie,“popisuje cestu k prodeji chrámu převor a provinční delegát z Českomorav­ské provincie Hospitálsk­ého řádu sv. Jana z Boha – Milosrdnýc­h bratří Martin Richard Macek a připomíná, že obchod předjednal již s bývalým pražským radním pro kulturu Janem Wolfem (KDU-ČSL). Milosrdní bratři přitom už vědí, kam peníze za prodej chrámu vloží.

„Finance, které obdržíme z prodeje, chceme investovat do úpravy areálu Milosrdnýc­h bratří v Brně. Cílem a posláním našeho řádu je služba nemocným a potřebným, proto budou peníze použity na další naši činnost, modernizac­i a výstavbu nových budov v Brně,“upřesňuje převor.

Kostel sv. Šimona a Judy církev postrádat nebude. Jde o jeden z řady chrámů, které v metropoli už nefungují pro svůj původní účel. Díky stavebním úpravám se z odsvěcenéh­o kostela stal koncertní sál už v 80. letech a od roku 1993 na místě působí Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK. „Vlastnictv­í města, které je zřizovatel­em Pražských symfoniků, se otevírají nové možnosti a je významným strategick­ým impulzem. Naší vizí není ani tak zásadně měnit obsahovou náplň toho, co se tu odehrává. Jedinou věc ale nechceme v žádném případě dopustit – jakkoliv potlačit

STARÉ MĚSTO

genia loci kostela sv. Šimona a Judy,“říká ředitel FOK Daniel Sobotka.

Kostel si přitom oblíbili i samotní hudebníci. „Koncerty u Šimona a Judy mají vždy jedinečnou atmosféru. Dobře se tam hraje, a to nejen díky příjemné akustice, ale i proto, že publikum je nám blíž, což je u komorních koncertů důležité. Kromě toho má kostel svoje oduševnělé kouzlo,“prozradila MF DNES violoncell­istka Petra Malíšková.

Změna majitele na programu kostela moc nezmění, ani FOK si na dosavadníh­o vlastníka nestěžuje. „Spolupráce s Milosrdným­i bratry, byla po celou dobu velmi korektní a přátelská, k hudbě má řád ostatně historicky velmi blízko,“říká ředitel FOK.

Lepší komfort pro návštěvník­y

Město podle radní pro kulturu Hany Třeštíkové (Praha sobě) nákup památky vítá a profitovat mohou hlavně milovníci kultury. „Věřím, že aktuální krok, kdy kostel přechází do správy Prahy, pomůže zlepšit návštěvnic­ký komfort,“říká radní. Správa metropole podle ní bude znamenat možnost plánovat program na delší dobu dopředu a nejde jen o koncerty. „Také se tam konají nejrůznějš­í edukativní programy,“upřesňuje Třeštíková.

Chrám sv. Šimona a Judy je vhodný zejména pro komorní repertoár, ať už jde o recitály, či menší ansámbly a komorní orchestry, totéž platí pro FOK, který v kostele může vystupovat jen s komornější­m programem. „Náš celý orchestr čítá přes sto hráčů a na symfonický repertoár v plném obsazení je kostel malý. Orchestrál­ní koncerty v plném obsazení pořádáme ve Smetanově síni Obecního domu, kde se na pódium 100 hráčů bez problému vejde a kapacita sálu převyšuje 1 000 posluchačů,“říká mluvčí pražských symfoniků Tereza Axmannová.

Kapacita kostela je 400 diváků, kromě nich může na koncert dorazit pětice vozíčkářů. Hlavní odlišnost od čistě sakrálních objektů najdou návštěvníc­i hned za vchodem.

„Co se týká zázemí kostela, pro návštěvník­y koncertů je k dispozici foyer s pultem pro pokladnu a drobné občerstven­í, šatna a toalety. Pro umělce je kromě sakristie, která se nachází vedle pódia, k dispozici zázemí v horním patře, kde jsou i kanceláře a nachází se tam i malý sál, který je vhodný pro menší veřejné akce,“upřesňuje Axmannová. Do menšího sálu se podle ní vejde 50 diváků a pořádání klavírních koncertů tam umožňuje kvalitní křídlo značky Petrof.

„V tomto sále pravidelně pořádáme akce pro děti, konají se zde různé semináře či workshopy. Kostel je temperován, což umožňuje plynulý provoz po celý rok,“dodává mluvčí FOK, která by v chrámu ráda přivítala účastníky Noci kostelů. „Akce proběhne už tento pátek 12. června. Návštěvníc­i si při ní mohou celý kostel prohlédnou­t a uspořádáme pro ně zdarma hned několik komorních koncertů,“říká Axmannová.

 ??  ?? Z chrámu koncertní sál
Z chrámu koncertní sál
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA, Petra Hajská ?? Kostel sv. Šimona a Judy na rohu ulic Dušní a U Milosrdnýc­h (obrázek nahoře) již delší dobu slouží jako koncertní síň. Nyní církev schválila prodej za téměř sto milionů korun, sakrální minulost stavby už budou připomínat jen koncerty duchovní hudby. Hudebníci mají prostory chrámu na Starém Městě pro své koncerty rádi. „Dobře se tam hraje nejen díky příjemné akustice,“říká cellistka Petra Malíšková (obrázek vlevo).
Foto: Petr Topič, MAFRA, Petra Hajská Kostel sv. Šimona a Judy na rohu ulic Dušní a U Milosrdnýc­h (obrázek nahoře) již delší dobu slouží jako koncertní síň. Nyní církev schválila prodej za téměř sto milionů korun, sakrální minulost stavby už budou připomínat jen koncerty duchovní hudby. Hudebníci mají prostory chrámu na Starém Městě pro své koncerty rádi. „Dobře se tam hraje nejen díky příjemné akustice,“říká cellistka Petra Malíšková (obrázek vlevo).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia