MF DNES

Trable pominuly

Uzdravený Michal Neuvirth vyhlíží novou šanci

- Anton Zelenko hokejový reportér MF DNES

Pověsti věčného maroda se v posledních letech nedokázal zbavit. Zdravotní trable postupně vystrnadil­y hokejového brankáře Michala Neuvirtha z NHL, kde poslední utkání za Philadelph­ii odchytal 3. ledna 2019. Teď vyhlíží dvaatřicet­iletý gólman restart kariéry v dresu domovské Sparty. Přitom ještě loni na podzim toužil plný odhodlání zabojovat o flek u slavných Toronto Maple Leafs. Nakonec za ně v přípravě odchytal jen čtyřicet minut. „Povedly se mi, chválili mě. Jenže já věděl, že dál to prostě nezvládnu,“vzpomíná Neuvirth na své poslední potíže s kyčlemi.

Bylo hned po nadějích?

Bohužel, vezlo se to už od začátku kempu. Nebyl jsem v pohodě, bolelo mě to. Ty dvě třetiny jsem odchytal dobře, ale cítil jsem, že nejsem ve stavu, abych odchytal 82 zápasů. Tělo na to nebylo připravené.

Mrzí to o to víc, že u Maple Leafs byla slušná šance vybojovat post dvojky?

Toronto se mnou samo chtělo podepsat kontrakt, ale já prostě věděl, že to nedám. Měl jsem také vážné pohovory s Coloradem, mohl jsem jít k Francíkovi (brankáři Pavlu Francouzov­i). Ale řídil jsem se srdcem, chtěl jsem zkusit Toronto a dopadlo to tak, jak to dopadlo.

Napadl vás konec kariéry?

Určitě. Upřímně, dost dlouho jsem se nad tím rozmýšlel. Ale rozhodl jsem se, že to ještě zkusím. Je mi dvaatřicet let, myslím si, že mám pořád co nabídnout.

Četná zranění vás během kariéry musela také psychicky zocelit, nebo ne?

Jo, za těch třináct let v Americe obzvlášť. Tam se s vámi vůbec nepářou, je to pořád nahoru dolů. Naučil jsem se, že věci, které nemůžu ovlivnit, musí jít úplně mimo mě.

Jak jste na tom zdravotně nyní?

Jsem nadšený, ve Spartě máme za sebou šest týdnů přípravy a za celou tu dobu jsem neměl žádný zdravotní problém, nic mě nebrzdilo. Řekl bych, že jsem stoprocent­ně fit. Během dvou let od operace kyčlí jsem se nikdy necítil zpátky na top úrovni. Až teď.

Tušíte, jaká porce zápasů vás v sezoně čeká? Budete se střídat s Matějem Machovským na pozici jedničky?

Na to je teď hodně brzy, ještě jsme pořádně nebyli na ledě. Dnes ale hlavně potřebujet­e vyrovnanou brankářsko­u dvojici a Machy je výborný gólman. Já se hlavně soustředím na to, abych zůstal zdravý. Pak bych měl patřit k nejlepším brankářům v extralize.

Času dát se do kupy jste měl navíc po návratu z Toronta dost.

Přesně tak. Nikam se nemuselo pospíchat, nic jsem nemusel hrotit. Sparta mi navíc vyšla ve všem vstříc. Mám tu skvělé podmínky, moc si toho vážím.

Sparta vás na soupisku dopsala už letos v lednu, tehdy však jen v roli jakéhosi rádce dvojice Machovský–Sedláček. Radil jste?

Určitě jsem jim nechtěl kecat do chytání, ale všimnu si některých věcí, nějaké zkušenosti mám. V NHL jsem sledoval, jak se připravují a chytají ti nejlepší gólmani. Občas jsem něco nadhodil a snažil se něco z toho klukům předat.

Sezonu nakonec předčasně ukončila pandemie. Jak jste trávil karanténu?

Dost poctivě, s manželkou a dětmi jsme nikde nebyli. Zato jsme překopali celou zahradu. Mě nebaví nic nedělat, kdybych proseděl celý den u televize, měl bych ze sebe špatný pocit. Takže když nebylo do čeho píchnout, rýpali jsme do hlíny. (směje se)

Co pěstujete?

Úplně všechno. Jahody, rajčata, papriky. A děti to hned slupnou. Takže až po rozhovoru přijedu domů, nic už na mě nezbude.

Užíváte si, že můžete trávit čas s rodinou doma v Česku?

Jsem už rok v Praze a je to super. Nemuset se nikam stěhovat nebo pořád jezdit na tripy. Být na jednom místě déle než půl roku, to jsem už dlouho nezažil.

Možná je úleva i to, že teď nemusíte jako hráči NHL nervózně vyhlížet, kdy a jakým způsobem se liga v létě znovu rozjede.

Je to složité. Jsem samozřejmě v obraze, s Gudym (švagrem Radko Gudasem) a dalšími kluky jsem byl nedávno na večeři, probírali jsme to. Je to byznys, v němž jste placení za práci. A když vám řeknou „Půjdete hrát“, nic jiného vám nezbývá.

Pokud půjde vše podle plánu, vás začátek sezony čeká v září. Jak se těšíte na restart ve Spartě?

Sparta je pojem. Každý by si za ni chtěl zahrát, navíc má ty nejlepší fanoušky. A je mi fakt jedno, co si o tom budou psát támhle lidi z Brna.

 ??  ??
 ??  ?? Kyčle drží
Michala Neuvirtha netrápí žádné zdravotní potíže. Foto: Vladimír Koča / HC Sparta
Kyčle drží Michala Neuvirtha netrápí žádné zdravotní potíže. Foto: Vladimír Koča / HC Sparta
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia