MF DNES

Recenze: Trojan jako Bourák

Bourák, v němž Ondřej Trojan režíruje svého bratra Ivana tančícího rokenrol, sliboval černou komedii. Spíše však kinům čekajícím na divácký hit dodal hodně barevnou a zmatenou frašku.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Plusové body, které si Bourák vyvzdoruje, směřují především k původní hudbě Romana Holého komponovan­é v dobovém duchu, dále k choreograf­ii či ke kostýmům, zkrátka k celé odlehčené muzikálové stylizaci.

Jenže to je jen hezký obal. Kdežto podstata, tedy scénář Petra Jarchovské­ho, se nebezpečně přibližuje záporným číslům.

Vraždící Macháček

Nemá smysl ani řád, nemá jasno, co, proč a komu chce sdělit. Kdyby vsadil na výlučně ztřeštěnou akční grotesku bez pravidel, prosím – jenže to se zjevně zdálo málo, u nás se přece nosí legrace „s přesahem“.

Tudíž tak jako hrdina, jenž sestavuje bizarní auta z vraků, se chová i film, který poslepuje sociálně kritické drama, studii manželské krize, mladou romanci, brakovou gangsterku a hudební féerii. Tmelícím prvkem má být proměna místního podnikatel­ského velmože čili Jiřího Macháčka v šílené vraždící monstrum a nad vším panoptikem soustředěn­ým kolem letní bouřky by se měla rozklenout duha usměvavého pochopení pro periferní postavičky, bojující proti osudu za svou představu štěstí navzdory omezeným podmínkám.

Dort na scéně

Bohužel, nezabírá to. Přes usilovnou, místy až úpornou snahu vesměs schopných herců hledá člověk marně důvod, proč by měl jejich hrdinům držet palce; jde spíše o modelové lidské typy než osobnosti.

Ivan Trojan coby zastydlý frajírek, který se bojí zestárnout, takže si svůj americký sen hýčká upocenými zálety v travoltovs­kém stylu, si trefně osvojil gesta jak od kolotoče. Přesně k němu sedí kouzelně okresní kapela s Matějem Ruppertem, kterému přidali zbytečnou roli vypravěče a jehož původní muzika dění rytmizuje.

Ovšem zapadákov už je obehraný až běda, ze severu Čech se pomalu stává unifikovan­ý filmařský skanzen včetně doslovných charakteri­stik „herny a bordely jsou jediný zdejší byznys“.

Rovněž komunální politika je tu vyčichlá, zpětné líčení únavné, slovní humor typu „Buď bohém, vole mami“vykazuje parametry krotšího Mostu! a situační vtip se opírá hlavně o rekvizity, třebaže takový robotický vysavač v souboji s domácím mazlíčkem odvede svůj díl zábavy vrchovatě.

V gangstersk­é sestavě zase potěší Milan Ondrík, ovšem sklon k prvoplánov­é karikatuře se právě v tomto žánru projevuje nejsilněji. Ruku na srdce, originální nadsázku ve stylu Guye Ritchieho či Quentina Tarantina zkrátka dělat neumíme, podobně se Bourák míjí s uměním povýšit trapnost na klenot komiky a nesmysl na ctnost.

A to ještě nebyla řeč o průhledném pointování – například tanečního čísla, ve kterém se nekonečně připravuje vyústění v duchu Hříšného tance naruby; jaképak asi, když se na scéně vyskytuje obří narozenino­vý dort.

Dvě krajnosti

Vyloženě mimo mísu, natož divákovo chápání se pak ocitá zjevení Elvise Presleyho, dlouhé, nudné, meditativn­í a nyvé včetně zpěvu. Jestliže s růžovým cadillakem přijede alespoň milý symbol, s pospolitým hiphurácký­m dovětkem se naopak dostaví konečný znak zmaru.

Čert ví, co se děje s českou komedií, která se vesměs omezuje pouze na dvě krajnosti. Buď na ulepené kolovrátko­vé romance, nebo na ctižádosti­vě stylizovan­é, leč zmateně poskládané a přepálené kousky jako Wilsonov či Úhoři mají nabito, k nimž se právě přiřadil i Bourák.

 ??  ??
 ?? Foto: Falcon ?? V travoltovs­kém stylu Ivan Trojan si trefně osvojil gesta zastydlého frajírka, který se bojí zestárnout a hýčká si svůj americký sen.
Foto: Falcon V travoltovs­kém stylu Ivan Trojan si trefně osvojil gesta zastydlého frajírka, který se bojí zestárnout a hýčká si svůj americký sen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia