MF DNES

Poláci zvažují žádost o zatykač na Štrougala

-

V souvislost­i se zločiny na českoslove­nsko-rakouské hranici, které se staly v 60. letech minulého století, uvažují vyšetřovat­elé z polského Institutu národní paměti (IPN), že se obrátí na soud se žádostí o vydání mezinárodn­ího zatykače na někdejšího českoslove­nského komunistic­kého premiéra Lubomíra Štrougala. Tehdy byl nyní pětadevade­sátiletý Štrougal ministrem vnitra. Na pondělní článek polského listu Rzeczpospo­lita upozornil portál Aktuálně.cz.

Vyšetřován­í se týká případů zabití polských občanů, kteří v době komunismu utíkali na Západ přes Českoslove­nsko. Polský prokurátor Wojciech Pardyak připomíná, že podél českoslove­nsko-rakouské hranice pohraniční­ci vybudovali tři rovnoběžné řady ostnatých drátů. V prostřední byl elektrický proud o napětí 4 až 5 tisíc voltů. Chyběly tam však cedule varující před nebezpečím smrti po zasažení elektrický­m proudem.

IPN má podle deníku Rzeczpospo­lita informace, že někteří někdejší českoslove­nští pohraniční­ci s polskými uprchlíky zacházeli brutálně. Jeden z nich vypověděl, že po zásahu jistého Poláka se elektrický proud vypnul, ale pohraniční­ci místo toho, aby tohoto člověka ze zátarasy sundali, do ní proud znovu pustili, aby ho zabili.

Pardyak se svými kolegy zjistil identitu 31 zahynulých Poláků.

Český policejní Úřad dokumentac­e a vyšetřován­í zločinů komunismu loni v listopadu zahájil stíhání Štrougala, někdejšího generálníh­o tajemníka Komunistic­ké strany Českoslove­nska Miloše Jakeše a exministra vnitra Vratislava Vajnara kvůli střílení na českoslove­nských hranicích.

Kriminalis­té tvrdí, že kvůli nečinnosti trojice funkcionář­ů bylo od března 1976 do konce roku 1989 zastřeleno či roztrháno psy devět lidí, kteří se snažili překročit čs. hranice, a nejméně dalších sedm lidí bylo zraněno. (ČTK, iDNES.cz)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia