MF DNES

Plzeň se přiblížila Slavii

Slavia dostala gól v posledních vteřinách a nevyhrála. Včera se odehrálo 29. kolo

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Když na rozsvícené tabulce uviděl, že číslo 18 střídá, spadly mu koutky. Dohrál. Libor Kozák upřel oči do země a po pětašedesá­ti minutách rozepnul modrou kapitánsko­u pásku. Konec!

Z týmového hlediska smutný být nemusel. Fotbalová Sparta bez Kozáka gól přidala, porazila doma 2:0 Opavu a vyhrála počtvrté za sebou, což se jí v aktuální sezoně nepodařilo. Že by změna k lepšímu? Že by se konečně zvedala z bahna?

To se zatím najisto říct nedá, ačkoli naděje existuje.

I po 29. ligovém kole, které se včera odehrálo v jednotný čas, je slavný klub šíleně daleko od pozic, na které byl zvyklý. Od titulu ho dělí 22 bodů. Mohlo to být víc, kdyby suverénní Slavia ustála závěr nejdramati­čtějšího utkání kola.

Co se stalo? Nechte si vyprávět. S nastavením se hrálo 100 minut. Slávisté dost často marně bušili do sveřepé obrany, přesto dvakrát vedli. Podruhé skórovali ve čtvrté minutě nastavení, kdy se perfektně do růžku trefil Masopust – 2:1.

Celý tým, včetně trenérů, se v euforii seběhl v rohu hřiště a sudí za nemístné chování rozdával slávistům žluté karty. Pořád nebyl konec. Osmibodový náskok na druhou Plzeň se totiž vzápětí smrskl. Rozhodčí vyloučil Slavii horlivého útočníka Tecla a Baník dostal možnost, aby ještě kopnul poslední roh. Riskující brankář Laštůvka na centrovaný míč nedosáhl, ale kapitán Stronati ho trefil přesně – 2:2. Co to znamená pro budoucnost? Zřejmě nic osudového. Slavia si v čele drží podstatný rozdíl a do konce zbývá poslední (nedělní) kolo, plus pětikolová nadstavba. Šokovalo by, kdyby Slavia neobhájila fotbalový trůn.

Druhá Plzeň je nedostižná a co Sparta? Pod novým trenérem Kotalem chytila vítr. Posunula se z ostudných pozic na čtvrtou příčku a třetí Jablonec má na dohled. „Zlepšujeme se,“vidí Václav Kotal.

Pořád je to sice málo, ale aspoň jednu významnou trofej by sparťané mohli na konci sezony dostat. Jedenáctý gól pro útočníka Kozáka znamená, že Sparta do finiše vysílá dva vážné adepty na boj o korunu krále střelců. Kozák a záložník Kanga mají po jedenácti trefách. Spolu s boleslavsk­ým středopola­řem Budínským vedou tabulku kanonýrů.

Žádná smršť to není, liga nenabízí nikoho, kdo by vyčníval. Přitom 31letý Kozák má veškeré předpoklad­y, kopal za Lazio Řím nebo za Aston Villu. V sezoně 2012–13 nastřílel nejvíc gólů v Evropské lize.

Když včera v 11. minutě, po přesné Karlssonov­ě přihrávce, uklidil míč do sítě, možná jste si vzpomněli, jak kdysi elegantně střílel góly. Patřil taky do reprezenta­ce. I kvůli tomu ho Sparta před rokem koupila. Byť si byla dobře vědoma, kolik nepříjemný­ch a dlouhých zranění musel Kozák mezitím vyléčit.

„Libor ve své kariéře překonal hodně překážek, čímž potvrdil, jaký je bojovník. Má silný charakter a touhu vítězit. Přesně takové typy potřebujem­e,“prohlásil sportovní ředitel Tomáš Rosický.

Problém je v tom, že Kozák se prozatím vezl se sparťansko­u bídou.

Statistick­y se sice dostává do nejvíc gólových příležitos­tí ze všech hráčů v lize, leč gólů je málo. Nebo aspoň ne tolik, kolik by si Sparta přála. Během první sezony sedm tref ve čtrnácti zápasech, teď jedenáctý zásah za sedmadvace­t pokusů.

Ve srovnání s posledními kanonýry má Kozák co dohánět.

2011: David Lafata – 19.

2012: Lafata – 25.

2013: Lafata – 20.

2014: Josef Hušbauer – 18. 2015: Lafata – 20.

2016: Lafata – 20.

2017: Lafata a Milan Škoda – 15. 2018: Michael Krmenčík – 16. 2019: Nikolaj Komličenko – 28. A za rok 2020 vyhraje kdo?

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Rozstřílel se Libor Kozák slaví vítězný gól Sparty proti Opavě. Útočník dal už jedenáctý v sezoně.
Foto: ČTK Rozstřílel se Libor Kozák slaví vítězný gól Sparty proti Opavě. Útočník dal už jedenáctý v sezoně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia