MF DNES

Neuvěřitel­ná historka o ricinu

Bizarní příběh s chystaným ricinovým atentátem vykreslil ruské zpravodajc­e v Česku jako nemehla. Uvěřit tomu by byl velký omyl. Třeba šlo jen o to, odvést pozornost.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Peníze ve zpravodajs­kém světě zmohou víc než jed. Třeba zaplatí dezinforma­ční kampaň.

Byl to příběh, který v uplynulých dnech nešlo minout: do Prahy přijel zaměstnane­c ruské ambasády Rybakov s kufříkem, ve kterém přivezl jed ricin. Cílem jeho vražedné mise měli být pražský primátor Zdeněk Hřib, starosta Řeporyjí Pavel Novotný a také starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. Už na první pohled stěží uvěřitelná historka.

Tedy ne že by Rusové takové akce nepodnikal­i. Naposledy se to ukázalo při pokusu o vraždu dvojího agenta Sergeje Skripala v Londýně. Jenže jak ukazuje historie, pokud už jdou do rizika, na cizím území zpravidla likvidují své „vlastní“. Je to pomsta za studena. A tolik jim nevadí, že se svět dívá. Hlavní je zpráva pro všechny další Skripaly a Litviněnky – kdo zradí, toho si najdeme.

Bizarní je především důvod, pro nějž by údajně Rusové zabíjeli politiky členské země NATO. Nešlo o žádný strategick­ý zájem ani tajné informace. Vražda ricinem měla triu Hřib, Novotný, Kolář hrozit kvůli přejmenová­ní náměstí a stavbě pomníku.

Minimálně v případě Novotného, který v Řeporyjích prosadil pomník vlasovcům, by navíc Rusové byli sami proti sobě. Stačí si vzpomenout na jeho vystoupení v ruské televizi. Starosta Řeporyjí je pro Moskvu užitečná figurka, na které mohou svým divákům ukazovat nacionalis­tickou a rusofobní tvář Česka.

Nicméně příběh o chystaném atentátu ricinem dostala na stůl kontrarozv­ědka BIS. A chtě nechtě jej musela vzít jako jednu z možností, takže trio politiků dostalo ochranku. Mezitím se BIS snažila dál zjistit, kdo a proč jí story Ricin podstrčil.

Mohl to být boj o vliv na ruském velvyslane­ctví – což tvrdí i Andrej Babiš. Tedy že na Rybakova poslal BIS jeho podřízený z velvyslane­ctví Končakov. „Z informací a předložený­ch důkazů, které jsem obdržel od Bezpečnost­ní informační služby, jednoznačn­ě vyplývá, že celá kauza vznikla v důsledku vnitřního boje mezi pracovníky zastupitel­ského úřadu Ruské federace v Praze, kdy jeden z nich zaslal cíleně naší BIS smyšlenou informaci o plánovaném útoku proti českým politikům,“řekl premiér.

Anebo to mohla být snaha Rusů zaměstnat kontrarozv­ědku BIS, odvést její pozornost od něčeho jiného (ještě donedávna se tradovalo, že její sledka je schopna v jeden okamžik hlídat maximálně tři lidi najednou). Anebo také x dalších věcí. Skutečný důvod se nedovíme.

Zamlžovat realitu

Každopádně byla verze událostí, která začala kolovat v Česku, pro ruské tajné služby dárkem z říše snů. Z těžko uvěřitelné­ho příběhu s ricinem se stala legitimní zpráva.

Je to ruská zpravodajs­ká praxe všude po světě – zamlžovat realitu tak, aby se setřel rozdíl mezi pravdou a lží. „Snaha utajovaným způsobem v cílových zemích vyvolávat a posilovat společensk­é tenze na zástupných tématech, jež však v důsledku ovlivňují celou mocenskou rovnováhu, je letitou ruskou praxí,“stojí v poslední vydané zprávě BIS za rok 2018.

Jak příběh s ricinem končí víme: Končakov i Rybakov už jsou zpátky v Moskvě.

A víme taky, co se s největší pravděpodo­bností stane: Rusové poté, co se na celém příběhu dostatečně „vyřádí“a okomentují ho tamní politici, vyhostí recipročně zaměstnanc­e českého velvyslane­ctví v Moskvě.

Úspěšní a nebezpeční

Kauza ricin úspěšně karikovala schopnosti ruských zpravodajs­kých služeb.

Ťulpasové, kteří přímým letem z Moskvy vozí dávno překonané vražedné látky, aby se pak jejich geniální plán dostal celý do tisku, přece nemohou být nebezpeční. Jenže tak to samozřejmě není.

Vloni v listopadu oznámil srbský prezident Aleksandar Vučić, že se ruští zpravodajc­i pokoušeli verbovat důstojníky tamní tajné služby. Srbové z toho byli dost v šoku. Asi nebyli tak naivní, že by si mysleli, že dlouhodobé úzké vztahy s Moskvou znamenají, že ruské tajné služby Srbsko nezajímá, ale tohle už bylo přece jen příliš.

Vučić se snažil situaci alespoň zmírnit, když rychle dodal, že Putin podle něj o akci ruských rozvědčíků nevěděl. Polekali se i Rusové. „Jsme přesvědčen­i, že vztahy mezi Ruskem a Srbskem mají natolik speciální, partnerský, bratrský a spojenecký charakter, že je nemůže nic ovlivnit,“žehlil situaci mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Další příběh se odehrál ještě blíže Česku. Včera dostal penzionova­ný rakouský plukovník od soudu v Salcburku tři roky vězení. Rusům podle verdiktu donášel tajné vojenské informace šestadvace­t let. Od Moskvy za to dostal v přepočtu přes sedm milionů korun.

Taky Rakousko patří v poslední době k Rusku nakloněným zemím. Po útoku na Skripalovy v Salisbury například jako jedna z mála zemí nevypovědě­lo ruské diplomaty a sám Putin loni dorazil na svatbu tehdejší rakouské ministryně zahraničí. To byly v krátkosti dvě zprávy za posledních několik měsíců, navíc ze zemí, které jsou Rusku přátelsky nakloněné.

Je zřejmé, že Rusové nepotřebuj­í do Prahy vozit ricin a vraždit pražské politiky, kteří je provokují změnami názvů náměstí nebo stavěním soch. Ve velkém sem putují hlavně jejich peníze. A ty ve zpravodajs­kém světě zmohou víc než ampule s jedem – třeba zaplatí spektakulá­rní dezinforma­ční kampaň.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia