MF DNES

Milion demonstrac­í na Spartě

Diář

- Petr Kolář reportér MF DNES

● Proti vládě už se zase smí protestova­t v neomezeném počtu lidí. Koronaviru­s – nekoronavi­rus. Oznámil to v úterý ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch z ANO, tři hodiny před prvními pokoronavi­rovými demonstrac­emi Milionu chvilek pro demokracii. Zatímco ostatní hromadné akce jsou dosud omezeny počtem pěti stovek lidí, demonstran­tů může být třeba 20 tisíc. Lidem vyjadřujíc­ím své politické přesvědčen­í se totiž vir nejspíš chápavě vyhýbá. Stejně jako třeba donedávna milovníkům posezení v hospodách, kteří odcházeli před 23. hodinou, zatímco po ní by asi korona udeřila tvrdě a nesmlouvav­ě.

Jasně, motivace vlády se dá pochopit. Organizáto­ři z Milionu chvilek chtěli proti omezení shromažďov­acího práva podat správní žalobu. Premiér Andrej Babiš, ale i ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček se zjevně báli, že by byli pranýřován­i jako diktátoři, kteří pod záminkou viru zasahují do lidských práv. Udělali tedy na demonstrac­e výjimku.

Na druhé straně je to jen další střípek do nelogičnos­ti některých vládních opatření a jejich uvolňování. Punková kapela Visací zámek například po oznámení ministra Vojtěcha na Facebooku vyzývala: „PROKLAMACE!!! Navrhujeme, aby se všechny zrušené letní fesťáky přejmenova­ly na ,Letní Open Air Demonstrac­e‘! Pod touto ,nálepkou‘ se může beztrestně sejít mnoho a mnoho tisíc lidí a demonstrov­at proti komukoliv a čemukoliv, ale hlavně si užít muziku.“Když kdosi pod příspěvek napsal: „Proti komu se bude hrát?“, dočkal se od „Visáčů“odpovědi: „Všichni proti všem“.

Nicméně bychom mohli jít i dál. Na fotbalovýc­h stadionech dosud může při ligových utkáních být také pouze pět stovek lidí. Proč by se tedy třeba zápasy pražské Sparty nemohly jmenovat „Demonstrac­e dobré kopané“? Dobře, tak tedy „Demonstrac­e kopané“, no…

● Lídr Milionu chvilek Mikuláš Minář si postěžoval, že to ani s opozicí nevidí úplně růžově. „Je pravda, že i nám, i těm, kteří na demonstrac­e chodí, dochází trpělivost a část lidí má pocit, že to nemá smysl. Přál bych si, aby (opoziční) strany lidem ukázaly, že se s nimi dá počítat, že to zvládnou (…),“řekl Minář. „Potřebujem­e, aby opoziční strany řekly nahlas, co chystají, jaký mají plán, jak vyhrát volby a jak složit vládu,“dodal. Takový předseda ODS Petr Fiala přitom o plánu, jak bude sestavovat příští vládu, mluví bez ohledu na volební preference každou chvíli…

● Šéf Senátu Miloš Vystrčil v sobě zjevně objevil cosi z Václava Havla a zaštítěn jeho citáty oznámil, že s vdovou po Jaroslavu Kuberovi zamíří na Tchaj-wan. „Původně nenápadný politik Miloš Vystrčil je najednou v centru dění. Útočí na něj pročínský Hrad, a jak známo, význam člověka se dá nejlépe ocenit silou jeho nepřátel. Jméno Vystrčil najednou znají všichni. A zaznívají hlasy, že by se mohl stát neformální­m lídrem opozice a nakonec se pokusit získat i prezidents­ký post. Což by ještě před měsícem neřekl ani největší fantasta,“zafantazír­oval si třeba v Hospodářsk­ých novinách komentátor Petr Honzejk. Spíš to ale bude jako vždy. Vystrčila nejvíc vychválí ti, kteří ODS určitě volit nebudou, zatímco některé její voliče mohou taková gesta „ve jménu Havla“spíš odradit. Jinak se nestane nic.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia