MF DNES

Víme(?) kdo střelil Palmeho

- — Milan Vodička

STOCKHOLM Smrt švédského premiéra Olofa Palmeho zůstane navždy detektivko­u bez konce. Nebo tam konec byl?

Třicet čtyři let pátrání v zemi, odkud vzešla severská krimi, skončilo poněkud bizarním závěrem: myslíme, že víme, kdo byl vrah, ale on už je dvacet let mrtvý.

Nikdo ho již nemůže postavit před soud, aby se ukázalo, že to byl skutečně on, kdo zezadu zastřelil Palmeho, když sám, jen s manželkou a bez ochranky, vyšel z kina, kde sledoval švédskou komedii Bratři Mozartovi.

Takže pachatelem prý je určitě grafik Stig Engström, jemuž v té době bylo 52 let a zřejmě chodil běžně po městě večer s revolverem Magnum, protože premiér se k cestě do kina rozhodl na poslední chvíli.

Poněkud zvláštní je to, že policie ví až nyní, že pachatelem byl Engström, přestože ho zná od první minuty pátrání. Byl na místě činu, on sám tvrdil, že jako první, dokonce později kritizoval policii, že si na místě počínala neprofesio­nálně. Přezdívalo se mu Skandiaman­nen, Muž ze Skandie, podle pojišťovny, v níž pracoval.

Koncem bez konce tak vrcholí atentát, který vzrušoval Švédy i pamětníky odjinud velmi podobně jako Ameriku zajímá, kdo zabil Kennedyho či zda je Elvis stále živ.

Tak skončil detektivní seriál, v němž byl v každém díle jiný podezřelý z domova i ze světa, což tomu dodávalo grády.

Patřili k nim jugoslávšt­í špioni, švédský extremista Gunnarsson, feťák Peterssen, krajně levicoví Kurdové i krajně pravicoví švédští tajní. Chilský diktátor Pinochet i švédská zbrojovka Bofors kvůli byznysu s Indií. JAR, protože týden před smrtí Palme odsoudil režim apartheidu. A jako při každém pořádném spiknutí nescházela ani CIA a zednáři. Taky Saddám a němečtí teroristé z RAF. Ovšem situaci dále komplikova­lo, že k vraždě se přiznalo na 40, někde se uvádí 130, vyšinutých Švédů. Kupodivu moc často nepadalo jméno KGB, zřejmě proto, že Palme byl hodně vlevo a kritizoval USA. Dnes bychom řekli, že byl pokrokář. Byl velmi oblíbený a zmodernizo­val Švédsko.

Nakonec tedy střílel pojišťovák. Prý neměl Palmeho rád, ale jiný motiv není znám. Dvacet let předtím, než se ho stihli zeptat, spáchal prý sebevraždu.

Takže toto je konec. Stálo to údajně osmdesát milionů dolarů a dopadlo to takhle, přestože po vrahovi pátral svého času i Stieg Larsson, autor strhující kriminální trilogie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia