MF DNES

S rychlotitu­lem okrádají stát, viní policisté kolegy

Odboráři tvrdí, že rychlý kurz MBA zajistil jejich nadřízeným u policie různé výhody.

- Václav Janouš, Dominika Hromková reportéři MF DNES

Policisté rozjeli zvláštní vyšetřován­í – hledají mezi sebou rychlostud­enty kurzů MBA. Právě před rokem MF DNES upozornila, že část policejníc­h ředitelů získala titul MBA za pár dní výuky na Policejní

akademii v Praze. Ačkoliv ředitelé, policie i škola odmítali, že by na získání titulu po 13 dnech bylo cokoliv zvláštního, odboráři nyní přišli s teorií, že právě díky rychlostud­iu se mohli ředitelé snáze dostat k hodnosti brigádní generál, mít vyšší plat i rentu. Proto chtějí policisty, kteří takto vystudoval­i, najít a podat na ně stížnost či trestní oznámení.

„V souladu s platnou legislativ­ou vás tímto vyzývám, abyste ve svém policejním okolí operativně vyzjistili, kolik MBA manažerů na vašem ředitelstv­í slouží, kdo titul užíval a již neužívá. Lze se důvodně domnívat, že tento titul MBA z policejní akademie dopomohl k hodnosti brigádní generál či jiným, čímž plošně a celorepubl­ikově de facto okrádají státní rozpočet a budou i v budoucnu svými rentami,“píše se v e-mailu, který koluje mezi policisty po celé republice a který má MF DNES k dispozici.

Za výzvou „Chyť svého MBA manažera“stojí Odborová aliance IZS. Ta mail mezi policisty začala šířit. „Víme, že titul MBA získali lidé napříč policejním management­em, tedy i střední management. Tím měli volnější cestu k zisku vyšších hodností,“vysvětluje za alianci autorka Petra Lhotáková, podle níž může mít rychle získaný titul MBA u policie zhruba padesátka lidí.

Kurz pro vrcholové manažery, jak bylo vzdělání nazváno, zahrnoval tři třídenní soustředěn­í v pracovních dnech v září a listopadu 2017. Poslední pak proběhlo v dubnu 2018. Policejní akademie tehdy na svém webu popisovala, že kurz tvoří „přednáška, cvičení, hraní rolí, případové studie, workshop, řízená diskuse a outdoor výcvik“.

Každý den kurz probíhal od devíti ráno do 16.50. Celkem to bylo 66 vyučovacíc­h hodin. S kurzem, který následoval loni v září a na jehož konci policejní ředitelé získali titul MBA, zabrala výuka přesně třináct dní. Tituly tehdy získali podle zjištění MF DNES například ředitel pražské policie Jan Ptáček, ředitel policie Jihomoravs­kého kraje Leoš Tržil, ředitel moravskosl­ezské policie Tomáš Kužel a středočesk­ý šéf Václav Kučera.

Nabídku na zrychlený titul MBA přišla také Robertu Šlachtovi, který v té době byl náměstkem Odboru pátrání Celní správy ČR. „Došel dopis, v němž to nabízeli. Pro mě to však bylo nesmyslné a nemorální, takže jsem to odmítl,“vzpomíná Šlachta. „Nebylo to nabídnuto řadovým policistům, ale management­u, protože ten manažerský kurz byl tehdy dělaný pro ředitele krajů, výkonných útvarů a náměstky,“podotýká Šlachta. Podle něj samotný titul MBA nemá vliv na získání hodnosti, pro tu je klíčový magistersk­ý titul. Roli by to ale podle Šlachty mohlo hrát v případě, kdy se o jednu funkci ucházejí dva kandidáti a jeden z nich má k magistersk­ému titulu ještě MBA, zatímco ten druhý ne. Policejní prezidium odmítlo, že by dosažení titulu MBA na pracovní zařazení policistů mělo jakýkoliv vliv. „Služební hodnosti a vázané tarifní třídy jsou podmiňován­y dosaženým vzděláním. Titul MBA v českých podmínkách nesupluje vysokoškol­ské vzdělání ve smyslu platného zákona, proto nemůže dopomoci k vyššímu platu, a už vůbec ne k hodnosti brigádní generál,“uvedl mluvčí policejníh­o prezidia Ondřej Moravčík.

Tituly se bude zabývat GIBS

Policejní akademie od počátku kauzy odmítá, že jakkoliv pochybila. Rektor školy Josef Salač v prohlášení napsal, že kurz byl vypsán v souladu se zákonem o vysokých školách. Vypsán byl na jeden rok a škola se bude domáhat omluvy a odškodnění za poškození jména u soudu. „Zveřejňová­ní těchto lživých informací vnímáme jako mediální útok s cílem poškodit dobré jméno policejní akademie a pověst některých krajských policejníc­h ředitelů,“prohlásil Salač.

Kurzem MBA pro policejní šéfy se teď bude zabývat Generální inspekce bezpečnost­ních sborů. „Ze zákona se musíme zabývat všemi podněty. I v tomto případě bychom okolnosti prošetřova­li,“říká mluvčí inspekce Ivana Nguyenová.

Odboráři plánují svá zjištění předat právě inspekci. Kromě toho zvažují trestní oznámení. „Získat titul za třináct dnů je prostě nestandard­ní. Otázkou je, jak by se prokazoval­o případné zvýhodnění, protože například krajští ředitelé mají nejvyšší hodnost a nemají kam v tarifních třídách postupovat,“dodává odborář z Unie bezpečnost­ních složek Zdeněk Drexler.

 ?? Foto: MAFRA ?? Tomáš Kužel je krajským ředitelem na severní Moravě.
Foto: MAFRA Tomáš Kužel je krajským ředitelem na severní Moravě.
 ?? Foto: MAFRA ?? Jan Ptáček nyní šéfuje policii v Pardubické­m kraji.
Foto: MAFRA Jan Ptáček nyní šéfuje policii v Pardubické­m kraji.
 ?? Foto: MAFRA ?? Václav Kučera vede středočesk­ou policii.
Foto: MAFRA Václav Kučera vede středočesk­ou policii.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia