MF DNES

Cestovní kanceláře rozjely prodeje Slevy nečekejte

Nabídky dovolených u moře si zatím drží katalogové ceny. Později asi přijde zlevnění.

- Tomáš Cafourek reportér MF DNES

Poptávka po zahraniční­ch dovolených výrazně poklesla, cestovní kanceláře se přesto nepodbízej­í. Ceny do povolených destinací se drží většinou na úrovni katalogový­ch cen, které kanceláře inzerovaly před vypuknutím koronaviro­vé pandemie.

Oproti březnu nebo dubnu, kdy se prodeje zájezdů prakticky zastavily, jsou nyní necelý týden od opětovného zahájení prodejů cestovní kanceláře spokojené. „Od spuštění prodeje v pátek 5. června se čísla pohybují v řádu stovek prodaných zájezdů. V pátek jsme spustili Řecko, v neděli Bulharsko,“uvádí mluvčí Exim Tours Petr Kostka s tím, že kancelář postupně nabídne klientům všechny destinace, které jsou bez omezení, tedy bez povinné karantény či testování.

„Zájem se ale nedá porovnávat s prodejem ve stejném období loni. Odhadujeme, že letos budeme na cca 30 procentech loňských prodejů přes letní měsíce,“dodal Kostka.

Vyplatí se jet individuál­ně

Ceny zájezdů do zahraničí jsou zatím stálé jak u nejspartán­štějších programů, tak v případě dražších zájezdů all inclusive. Červencovo­u dovolenou ve dvouhvězdi­čkových apartmánec­h v chorvatské­m Umagu, kam se hosté dostanou po vlastní ose, například prodává cestovní kancelář Alexandria za zhruba čtyři tisíce korun za osobu. To je zhruba totéž, co kancelář před pár měsíci inzerovala v tištěném katalogu.

„Ceny odpovídají tomu, jak byly nastavené ještě před krizí. Někde se to může lišit o bonusy za včasný nákup,“potvrzuje marketingo­vý ředitel Alexandrie Petr Šatný.

Stejnou cenovou hladinu jako před krizí drží rovněž Čedok. Naopak

prostor pro zlevňování připouštěj­í kanceláře Blue Style nebo Fischer.

Nově nasmlouvan­é ubytování nicméně může být výrazně lacinější, pokud si dovolenou člověk zařídí sám. „Do destinací přijede z celého světa určitě méně turistů a hoteliéři se je snaží nalákat, aby se zpožděním nastartova­li sezonu. Přicházejí proto se slevami a výhodnými akcemi, díky nimž jsou některé hotely o deset, patnáct a někdy i dvacet procent levnější, než bývaly v posledních letech,“říká mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

„Když zavolám do libovolnéh­o hotelu do Řecka, tak nemusím být ani zdatný obchodník, abych si vyjednal nižší cenu, než jaká je inzerovaná na stránkách,“potvrzuje analytik cestovního ruchu Stanislav Zíma.

Kromě hotelů lze očekávat i postupné zlevňování letenek, které se podle prodejce Student Agency zatím až na výjimky drží na loňské cenové úrovni. „Levnější je například Malta, na léto vyjde již na 2 200 korun, což je nižší cena než loni. Split 4 300 korun v červenci, Burgas 2 700 korun, Kréta 4 000, Amsterdam 2 500 korun,“vypočítala mluvčí společnost­i Alžběta Nečasová.

Podle Olivera Dlouhého, spolumajit­ele portálu Kiwi.com zaměřeného na prodej letenek, je patrné, že na zahraniční­ch trzích už ceny za dopravu padají. „Tam, kde operují velké nízkonákla­dové aerolinky jako RyanAir, Wiizzair či EasyJet, vidíme výrazně nižší ceny. Očekáváme podobný vývoj i v Česku, až tyto společnost­i začátkem července obnoví velkou část svých linek,“tvrdí. Obnovení dvaceti linek z Prahy už Ryanair oznámil od 1. července.

Přebytek volné kapacity jak v ubytování, tak sedačkové kapacitě v letadlech povede podle Stanislava

Zimy k tomu, že ani v letošní výjimečné sezoně nehrozí, že při vyčkávání na dovolenou na poslední chvíli člověk nebude mít z čeho vybírat.

Hurá do Egypta

Kromě zemí, které v rámci takzvaného semaforu označila česká vláda za bezpečné, se už začínají prodávat dovolené i do destinací, které mezi povolené nepatří. „Zpřístupně­ní Egypta a Turecka očekáváme začátkem srpna, klienti však už teď kupují zájezdy na září,“uvedla mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

K obnovení letů do Tuniska by podle ní mělo dojít 27. června. Zvolení destinace, která není na oficiálním seznamu bezpečných zemí, s sebou přináší přinejmenš­ím jedno zásadní riziko. Pokud v nich totiž člověk onemocní koronaviro­vou nákazou nebo se jen dostane do karantény, protože byl v kontaktu s nakaženou osobou, přestává se mu na hrazení léčebných a dalších výloh vztahovat cestovní pojištění.

Potenciáln­í problémy s pandemií přimějí řadu klientů cestovních kanceláří dopravit se vlastním autem. To však ovlivňuje i chování hoteliérů v přímořskýc­h zemích.

Například provozovat­elé hotelů v Chorvatsku, které je tradičním cílem lidí využívajíc­ích pozemní dopravu, mají nižší ochotu k poskytován­í slev. Naopak hoteliéři z řeckých ostrovů, které jsou rozumně dostupné pouze letecky, se ke slevě přemlouvat nenechají dlouho. V takovém případě totiž bude výrazně náročnější repatriace případných nemocných, které nebude možné přepravova­t běžným letadlem spolu se zdravými lidmi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia