MF DNES

Osamělá dovolená v baru bez hudby

- — Roman Švidrnoch

Lidé v Chorvatsku rozhodně nepůsobí dojmem, že by nějak úzkostně vymáhali opatření proti koronaviru.

Na pokoji v apartmánu v Karlovaci mají připraveno­u dezinfekci a pokyny pro udržování hygieny. Sami roušky nenosí a srdečně nám podávají ruce. Na Balkáně se tomu vyhnete jen stěží.

Za nocleh platíme předem na Booking.com za pětičlenno­u rodinu 1 040 korun. Apartmán je nový, sice v omšelém paneláku na sídlišti, ale to je těm, kteří chtějí přespat, jedno. „Letos jsme tady měli pět hostů,“říká majitel pan Dervisević. Všechno místní, cizinci zatím nedorazili.

I u moře je levno. Ještě v dubnu, když jsme se dívali na červnové termíny, stálo ubytování v hotelu Vila Adrijana v Bašce 3,5 tisíce korun za pět osob. Když jsme před pár dny rezervoval­i, byla cena necelých 1 200 korun. Pro pět osob. Na jednu noc. Když trochu zasmlouvám­e, dostaneme stejnou cenu na další čtyři noci. Turistů zkrátka zatím dorazilo málo.

Země bez turistů

Chorvatsko je na první pohled prázdnější než v minulých letech. Celou cestu jsme nepotkali jediné české osobní auto, což by jinak bylo v tuto roční dobu nemyslitel­né. Viděli jsme pár Němců a Holanďanů s přívěsy. I jindy rušná hlavní pláž v Bašce je téměř prázdná. Číšník v plážové kavárně říká, že v Bašce se zatím zaregistro­valo pět set turistů. Normálně jich v tuto dobu bývá šestkrát tolik.

Slečna v turistické centrále se snaží tvářit optimistic­ky. „Sezona není ztracená,“říká. „Naopak, právě začíná. Na turisty se těšíme.“

Servírka v kavárně na hlavní promenádě se hodně diví, že už jsme mohli dorazit bez omezení. Ale je opatrná.

„Škoda už byla napáchána, odestát se to nedá. Před měsícem jsme mohli po třech ven. Najednou nám vláda říká, že už je všechno v pořádku. Jsme pro ně pokusní králíci. Je to schizofren­ní situace. Turisty potřebujem­e, ale co když sem zavlečou druhou vlnu nákazy?“filozofuje servírka.

Nakonec máme štěstí a potkáváme mladou českou rodinu z Brněnska. V Chorvatsku jsou poprvé.

„Rádi jsme se po domácí izolaci vypravili do světa. Jsme tady už od minulého čtvrtka, když padla omezení do Rakouska. Formuláře jsme vyplnili a na hranicích to kontrolova­li. Moc se nám líbí prázdné pláže. Ceny jsou normální – pivo za 35 korun je jako v Česku,“míní Češi. Dnešní Chorvatsko je úplně jiné než dřív. Prázdné, klidné, levnější. A tiché. Večerní Baškou nezní veselá barová hudba, ze zahrádek se neozývá hlasitý hovor. Těch pár turistů to obstarat nedokáže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia