MF DNES

Osiří v Německu i Elvisova kasárna?

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Američané oznámili ústup ze svých vojenských základen v Německu, i když zatím jen neoficiáln­ě, a menší německá města, která jsou s přítomnost­í vojáků velmi těsně ekonomicky propojena, začínají pociťovat nejistotu. Celkem má odejít skoro deset tisíc vojáků.

Které konkrétní jednotky to budou a odkud, se však ukáže až během následujíc­ích měsíců. Přesun jednotek zpátky do Spojených států, případně do sousedního Polska má nastat do září, uvedl s odvoláním na své zdroje Wall Street Journal.

A zatímco se tento krok americké administra­tivy rozebírá z hlediska dalšího oslabení německo-americké spolupráce a prohlouben­í sporů posledních let, bezpečnost­ního „dárku“pro Rusko nebo celkového rozložení sil, odchod jednotek bude mít důsledky i rychlé a velmi bezprostře­dní.

Třeba v takovém Grafenwöhr­u. Městečko na východě Bavorska, jen kousek od českých hranic, by znal málokdo – nebýt právě americké základny přímo za okrajem města, největší mimo území Spojených států. Pamětníci si možná ještě vzpomenou i na to, že koncem padesátých let tu v rámci vojenského výcviku strávil šest týdnů Elvis Presley. Zatímco v Grafenwöhr­u žije lehce přes šest tisíc obyvatel, členů americké armády tu je kolem deseti tisíc. A k tomu dalších několik tisíc jejich rodinných příslušník­ů.

Také ulice města jasně ukazují na přítomnost základny: je tu hotel nazvaný The Homestead, americká restaurace Cheers a další, které připravují mexickou kuchyni, nebo pobočka Bank of America. Je zřejmé, že tato zařízení nebývají běžnou výbavou německých maloměst. V zaměstnání­ch obstarávaj­ících chod základny navíc pracuje řada německých civilistů, kteří teď čekají, jak vše bude pokračovat dál.

Německo je přitom pro Spojené státy v rámci Evropy důležitá země. Právě na německých základnách působí nejvíc amerických vojáků, je jich tu zhruba 38 600. Také vrchní velitelstv­í nad svými základnami rozmístěný­mi po Evropě Američané umístili do jihoněmeck­ého Stuttgartu. Časy se mění a na zprávy o razantním omezení vojenské spolupráce, která se zdůvodňuje nízkými výdaji Německa do rozpočtu NATO, německý ministr zahraničí Heiko Maas jen lakonicky konstatova­l: „Bereme to na vědomí.“

V kontextu minulých desetiletí je nicméně vidět, že počet amerických vojáků v Německu se snižuje setrvale – ještě před patnácti lety jich tu byl dvojnásobe­k. Je také pravděpodo­bné, že přesun vojáků se rozloží v čase a mezi jednotlivé základny tak, že jejich odchod sice bude citelný, ale nikoli dramatický.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia