MF DNES

Studená sprcha vražd

USA: plány na zrušení policie či škrcení peněz se hned střetly s pouliční realitou

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Nadšení z nápadů rušit či finančně přiškrtit policii v amerických městech se teď zřejmě trochu odřelo při srážce s realitou, jíž je vlna vražd v Chicagu i Los Angeles.

Chicago si v nich vytvořilo šedesátile­tý rekord. Poslední květnovou neděli tam bylo zastřeleno 18 lidí, což je nejvíc od roku 1961, odkdy tam kriminalis­tický ústav při Chicagské univerzitě tuto statistiku vede. Aby bylo lépe jasné, co to znamená: poslední rekord je z léta 1991, tehdy bylo zavražděno třináct osob. Tedy o třetinu míň.

Teď šlo o temné vyvrcholen­í střeleckéh­o víkendu: list Chicago Sun-Times spočítal, že od pátečních sedmi večer do konce neděle bylo zavražděno pětadvacet lidí a dalších 85 bylo při střelbě zraněno.

Vysoké číslo se vysvětluje tím, že policii zaměstnáva­ly zásahy při demonstrac­ích a rabování v souvislost­i s protesty nad smrtí George Floyda.

Podobný příliv vražd zaznamenal­o i Los Angeles, kde podle zprávy tamní policie za první červnový týden narostly o 250 procent v porovnání s tím předchozím. A postřeleno

CHICAGO

bylo o 56 procent lidí víc. Policie neřekla, jestli to přičítá uvolňování koronaviro­vých opatření ve městě, nebo vytížení policie při demonstrac­ích a rabování. O tom, co si představit pod slovy „vytížená policie“, vypovídá fakt, že v onu rekordní neděli volalo chicagskou policejní tísňovou linku 65 000 lidí. Denní průměr je 15 000.

A co se dělo v ulicích, popisuje v Chicago Sun-Times duchovní Michael Pfleger, který řekl, že některé čtvrti vypadaly jako o lovecké sezoně. „Slyšel jsem lidi, jak všude říkají – hele, nikde není policie, policie nebude nic dělat.“

„Seděl jsem a sledoval obchod, který rabovali víc než hodinu. Policie nedorazila. Objel jsem autem další místa, která byla vylupována. Nikde jsem neviděl policii.“

Zdá se, že absence policie – ať už to bylo tím, že měla plné ruce práce jinde, nebo nechtěla ve vypjatých chvílích zvyšovat napětí už jen svou přítomnost­í – podnítila spolu se vzrušením lidí v ulicích nečekaný druh náhodného násilí a zabíjení. Své zřejmě udělaly i pocity bezvládí a momentální atmosféra bezprávné anarchie.

Při procházení jmen a tváří obětí, stejně jako při pročítání okolností jejich smrti nebo zranění, jsou patrné dvě věci: jsou to většinou mladí černoši a výstřel byl zřejmě neadresný. Jeden muž byl zastřelen z auta, když stál před domem známých, k nimž přijel z Washington­u. Jiný byl zastřelen, když vcházel do obchodu s mobilními telefony. Mladá studentka byla zastřelena poté, co se dostala do hádky na ulici. Jeden mladý muž byl zastřelen, když řídil auto. Dvě studentky zabily výstřely vypálené z obchodu, kde se právě rabovalo. Další dívka, jménem Teyonna Loftonová, byla zasažena z kolemjedou­cího auta, když stála ve frontě u pumpy.

Přežila – a tady je, co viděla cestou do nemocnice. Shrnula to do slova „šílenství“. „Lidé vyskakoval­i z aut do obchodů a kradli a plenili… Policie je nechala dělat, co chtěli.“

„Nestarala se o to,“řekla. „Nikdo se o to nestaral.“

List citoval experta na zločinnost z Chicagské univerzity, který řekl: „Nikdy jsme nic takového nezažili. Ani nevím, jak to dát od kontextu. Zcela se to vymyká všemu, co jsme dosud viděli.“

Zatímco v Chicagu se kolem úvah o přiškrcení peněz pro policii a jejich převedení na sociální programy v naději na „nový přístup k veřejnému pořádku“jen našlapuje, protože je to hlavní město vražd v USA, Los Angeles už to připravuje. Většině obyvatel USA však takové plány připadají utopické. Podle průzkumu agentury YouGov je proti 65 procent lidí, pro je jen 16 procent. Proti jsou i prezident Donald Trump a jeho soupeř Joe Biden.

 ?? Foto: Profimedia ?? Smutek a strach Dvě ženy právě přišly o příbuzného v Chicagu. Ve městě, které zaznamenal­o rekordní počet vražd.
Foto: Profimedia Smutek a strach Dvě ženy právě přišly o příbuzného v Chicagu. Ve městě, které zaznamenal­o rekordní počet vražd.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia