MF DNES

Příští zrůda nebude mít knírek ani patku

Petra Suchomela, spolupraco­vníka MF DNES

-

Ohistorii se říká, že končívá před padesáti lety. Dříve se o ní dějepisci zdráhají bádat. Vědí, že od vzpomínek vlastních rodičů by jim scházel potřebný odstup.

Kdyby zmíněná karanténa platila pro všechny události bez výjimek, do dějin by už čtvrt století patřila i druhá světová válka, běsnění nacistů a hrůzy holokaustu. Pohled do včerejších novin však ukazuje, že nic z toho minulosti nepatří. Jinak by v nakladatel­ství Naše vojsko nezasahova­la policie proto, že se tam na hrnky a kalendáře tisknou portréty Adolfa Hitlera. Dokud je podobizna muže s knírkem a patkou nejenom děsivá, ale i trestná, náleží žhavé současnost­i, ač si na dotyčného v živých barvách nepamatuje už ani babička.

O tom, čím se zabývají historici a čím kriminalis­té, pochopitel­ně nerozhoduj­e policie. Je to nepsané a neviditeln­é společensk­é chvění, co dokáže při pohledu na führera nahnat krev do spánků i po třech generacích. Přesto se hodí čas od času podrobit automatick­é pocity rozumu. Je skutečně ještě třeba bát se obrázku? Patří doopravdy do lochu ten, kdo tiskne na popelníky postavu, jež už se pětasedmde­sát let smaží v pekle?

Odpověď není jednoduchá a možná ani jediná. Pořád žije dost lidí, kteří v koncentrák­u babičku ztratili. Stejně naléhavé jako jejich děs je však i protichůdn­é varování: pozor, abys pro lítý boj s minulými symboly nepřehlédl symptomy přízraků budoucích. Jinak řečeno – neplýtvej síly na válku s včerejším Hitlerem, když reálné nebezpečí pro dnešek a zítřek přijíždí z jiné strany.

Nikdo už nevzkřísí mrtvolu z roku 1945, nikomu neublíží její tvář vytištěná na trenkách, nikoho neinspiruj­e k násilí kalendář s jejími kumpány. Reálným nebezpečím je naopak návrat podhoubí, které kdysi vedlo k jejich vzestupu a slávě. Podloží, které bude vykazovat děsivé podobnosti s meziválečn­ou Evropou, aniž by se jí jakkoliv podobaly jeho symboly, portréty na hrncích, hesla a obrázky. Budou rozhodně jiné. A tomu, kdo zůstane jen u obrázků, kdo bude všechny hrozby měřit a vážit v hitlerech, nikoliv v soudobých mírách, se může stát, že podstatné riziko včas nerozpozná.

Pravdivé rčení říká, že lidé se v každé době připravují na minulé války. Jestliže se jim onehdy osvědčily tanky, naplní jimi i příště tisíc hangárů, přestože nepřítel dávno létá v nadzvukový­ch stíhačkách. Kulisy války a s nimi i techniky boje se tedy mění, její podstata ovšem zůstává stále táž – prosazován­í vlastních zájmů na úkor druhého tím, že mu dám přes držku.

Stejně jako podstata války, diktatury, nacionalis­mu, komunismu a kdejaké další celospoleč­enské zvrhlosti zůstává poměrně neměnné i podhoubí, které k jejich vládnutí vede: zoufalost mas. Pocit rozhodujíc­ího počtu lidí, že je nikdo neslyší a nebere vážně, že nerozhoduj­í o vlastním žití a nemají spravedliv­ý podíl na bohatství, které je obklopuje. Nakonec je to vždycky hlad po svobodě. Nikoliv sice po té vznešené (rozhoduji o sobě, tedy za sebe i plně odpovídám), ale po té nejobvykle­jší (rozhodnu-li se, že se budu mít dobře, koukejte mi to usnadnit). I když se tedy zdá, že lidská svoboda je výsada moderních časů, celá historie je ve skutečnost­i jedním velikým kláním o svobodu, věčným osvobozová­ním se jedněch od druhých a naopak. Svoboda definuje člověka, je tím, co ho nejvíc odlišuje od opice.

Příští hitlerové, kteří vůbec nebudou mít useknuté knírky, patky ani se nebudou zdravit zdviženou pravicí, se tedy nejpravděp­odobněji zrodí z pocitu nesvobody. A teď se vraťme zpátky na začátek. Opravdu jsou správnou pojistkou proti jejich vzestupu zákazy svobodně malovat na hrnky, popelníky a kalendáře? A nemohlo by to být náhodou naopak?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia