MF DNES

Po Rain Manovi přichází česká Rain Woman

- — Tomáš Šťástka

Rain Woman. Nejen název dnešní premiéry malého vinohradsk­ého Divadla D21 připomíná slavný film s Dustinem Hoffmanem a Tomem Cruisem. I v divadelní novince budou diváci sledovat, jak se mladšímu sourozenci žije s tím starším, který je autistou.

Svůj vlastní text zde režíruje David Drábek. „Žádné přemlouván­í se nekonalo. Kdybychom spolupráci plánovali, věřím, že by se uskutečnil­a nejdříve v roce 2321. Ale to nejlepší přichází nečekaně…,“popisuje herečka a ředitelka scény Hana Mathausero­vá, jak lehce se malému divadlu povedlo domluvit spolupráci s renomovaný­m režisérem v momentě, kdy původní plány nevyšly.

Drábek už v D21 působil, před lety zde zrežíroval tři kusy. „My jsme se vrátili v čase. Navázali jsme tam, kde jsme skončili. Ocitli jsme se ve svobodném tvůrčím prostředí na jedné energetick­é vlně, na které se neseme dodnes. Ivana Machalová, Gustav Hašek a já jsme byli součástí všech předchozíc­h společných projektů. A benjamínek Marek Zeman mezi nás vplul na vlně souznění,“libuje si Mathausero­vá nad spoluprací a současně vyjmenováv­á všechny herce, kteří se v novince objeví.

Sama hraje zmíněného mladšího sourozence. „Sebevědomá, dobře zajištěná i profesně realizovan­á žena s neobyčejno­u minulostí, na kterou je lépe zapomenout. To se jí podařilo a jednoho dne začala nový život, který má jasná pravidla a o kterém rozhoduje jen a jen ona. Ale minulost nás často dostihne, a to i když o to příliš nestojíme,“přibližuje postavu i děj.

Drábkovy kusy balancují na hraně satiry, komedie i tragikomed­ie. „Od každého něco, jako v životě. Žánry se mísí, když se jeden zrodí, druhý ho spolkne a další už mu jde zas po krku,“naznačuje herečka.

Druhé uvedení čeká Rain Woman až 30. září.

 ?? Foto: David Stella ?? Sestra Hana Mathausero­vá v novince Rain Woman.
Foto: David Stella Sestra Hana Mathausero­vá v novince Rain Woman.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia