MF DNES

Zlaté Kosmo. Tato satira se Netflixu nevyvedla

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Americkému prezidentu Donaldu Trumpovi na konci loňského roku Kongres schválil vznik samostatný­ch vesmírných sil jakožto šesté složky americké armády. A jelikož o svém záměru mluvil Trump veřejně už několik měsíců, streamovac­í služba Netflix na to stihla promptně zareagovat. Na konci května vypustila do světa komediální seriál Jednotka vesmírného nasazení.

Přijít s dobrou satirou z trumpovské éry je zajisté snem mnoha filmařů včetně tvůrčího dua Steve Carell a Greg Daniels, proslavené­ho americkou verzí seriálu Kancl. Jenže všechny pokusy o humor na účet Číňanů, prezidenta řídícího zemi přes Twitter i popkulturn­í fenomény vyznívají naprázdno. Zlaté Kosmo, musí napadnout českého diváka.

Seriál otevírá povýšení Marka Nairda v podání Carella na generála se čtyřmi hvězdami, který bude velet nové vesmírné složce americké armády. S dcerou i manželkou v podání Lisy Kudrowové se tak stěhuje do Colorada, kde zdaleka nenachází očekávaný standard bydlení pro takovou šarži. Jde však o přísně střeženou misi, do areálu Jednotky vesmírného nasazení se tak vjíždí skrytými vraty ve skále, za kterými vědci i vojáci pracují na plánované vesmírné misi.

Škoda Malkoviche

Prvotní špičkování mezi armádními generály a poté i šéfem vědců, kterého ztvárňuje John Malkovich, přináší několik úsměvných situací, od kontinuáln­í šikany šéfa pobřežní stráže až po řešení jakéhokoli­v problému (i ve vesmíru) bombou.

Další epizody, ač přicházejí se slibnými náměty, jsou jen směsicí snah o něco, co sami tvůrci nedokázali definovat. A ani skvělý herecký ansámbl to nemůže zachránit. Paradoxně ani ten, který show stvořil. Steve Carell působí, že ani neví, jak Nairda hrát. Postava lavíruje mezi absurditou a lidskostí, což u takovéhoto seriálu není přípustné. Když už se u někoho charaktero­vou linku povede udržet jako u postavy Malkoviche, nemá šanci ji dále rozehrát. O zcela zbytečném zavření Lisy Kudrowové za mříže hned v druhé epizodě nemluvě.

Projektu chybí o něco více péče a možná i času, který nevykompen­zoval ani vysoký natáčecí rozpočet. Seriál vznikl na objednání šéfů Netflixu, kteří jednoho dne jen tak zavolali Carellovi, zdali by nechtěl vytvořit show s tímto jménem, a on řekl ano.

Bližší vztah, jako třeba v případě Kanclu, si však k seriálu očividně nevybudova­l. Kancl si po úvodních ne zcela úspěšných epizodách společně s Danielsem piplali, neb museli najít cestu, jak přenést show do amerického prostředí a zároveň dostát kvalitám originálu. Možná kdyby Jednotku vesmírných sil svěřili třeba Rickymu Gervaisovi, dopadlo by vše jinak. Ale na to možná neměli odvahu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia