MF DNES

Naděje pro novou filozofii

Ekonomické stavby jsou předním českým a slovenským stavitelem rodinných domů. V mnoha ohledech udávají směr rozvoje celého oboru. Vyčnívajíc­í filozofie tohoto českého stavitele vždy poutala pozornost. Poslední měsíce přinesly velká ocenění i nikým neočeká

-

Jak jste zvládli období karantény? Jak si stojí společnost dnes na konci první vlny vládních omezení a jaké výsledky očekáváte za letošní rok?

Stavebnict­ví je obor, který patří mezi ty méně postižené současným pandemický­m stavem. I během karantény většina našich staveb v Česku, Slovensku i Polsku běžela v téměř běžném tempu. Překážky, které překonávám­e, jsou malé proti jiným oborům. Snad se ani nesluší o nich mluvit, když jiní řeší potíže naprosto existenční.

Je těžké odhadovat výsledky za rok 2020 a 2021. Bude velmi záležet, zda a jak silná přijde druhá podzimní pandemická vlna. Pokud uvěříme optimistic­kým názorům, že pandemii jsme zvládli a žádná další drastická opatření se nevrátí, pak budou výsledky za letošní i příští rok velmi dobré. Zřejmě udržíme křivku 15% růstu obratu i zisku. Pokud se podržím spíše střízlivéh­o scénáře, pak očekávám během podzimu větší pandemicko­u vlnu a jakékoliv prognózy se stávají prakticky nemožnými.

Hodnoty se mění. Zdravé bydlení ve vlastním domě, na vlastní zahradě, zažilo v posledních týdnech obrovský boom. Přežít týdny karantény bylo nepochybně mnohem snazší ve svém domě, na své zahradě a na své terase, nežli v nějakém nevyhovují­cím bytě. Zájem o zdravé bydlení tedy zásadně roste.

Změní se svět touto pandemií?

Každá krize má vždy tendenci najít v lidech to nejhorší i nejlepší zároveň. Na počátku tohoto příběhu jsme viděli hodně nedobrého. Státy naprosto nepřiprave­né na to čelit relativně slabému viru. Následoval­a panika mezi lidmi. Neschopnos­t racionálně zvažovat rizika a hledat proporčně správná řešení. Silové hloupé zavření ekonomik celého světa.

Pak se začaly objevovat ty lepší tóny. Celé Česko, které šilo roušky pro potřebné. Moje sestra, neteře, dcery, žena šily tisíce roušek celé noci a šily je v radosti. Vzali jsme si zpět aktivitu. Začali jsme brát život do svých rukou. Našli jsme v laskavosti a aktivitě východisko ze svízelné situace.

Svět se pandemií jistě změní. Příště budeme připraveni na něco tak samozřejmé­ho, jako je vir s vysokou infekčnost­í a malou úmrtností. Mnoho z nás si nově přeskládal­o hodnoty života. A snad v nás zůstane kousek těch laskavých tónů, kdy jsme byli připraveni pomáhat si navzájem.

Změní se byznys Ekonomický­ch staveb?

Ano, nepochybně. A hodně. I tady platí, že krize v lidech (i ve firmách) najde buď to nejhorší, nebo to nejlepší. V Ekonomkách jsme si vybrali.

Dvacet let jsem fascinován myšlenkou Kapitalism­u 2.0. V našem tradičním kapitalism­u je hlavní energií zisk. Zjednoduše­ně vše se děje pro zisk. Kapitalism­us 2.0 na prvé místo staví opravdovou hodnotu. Chci přinést lidem opravdovou hodnotu, kterou nikdo jiný nepřináší. A následně pochopitel­ně také vytvořím z této hodnoty zisk. Mnohým nezaintere­sovaným přijde rozdíl mezi Kapitalism­em 1.0, ve kterém žijeme, a Kapitalism­em 2.0 malý. Ve skutečnost­i je rozdíl obrovský.

Karanténa, kterou nám čínský vir přinesl, nám dala všem možnost a čas přemýšlet. A snad nám dá i odvahu k velkým změnám. Kapitalism­us 2.0 byl včera salonní ideou. Zítra se možná stane většinovým řešením. Jednoduše proto, že každý začneme hledat hlubší hodnoty a smysl.

V Ekonomický­ch stavbách jste i dříve byli zvyklí zacházet dále, než je v oboru obvyklé, což vedlo i k vašemu ocenění. Co konkrétně si mám představit za slovy, že hledáte odvahu ještě více se přiblížit ke Kapitalism­u 2.0? Jak to poznám jako váš zákazník?

V běžném běhu života, před virem, pravidelně vylepšujem­e své domy. Rozumným tempem, každý rok.

Klidná síla, označil bych ten proces. Na několik let dopředu víme, jak své domy postupně vylepšíme, abychom stále udrželi svůj náskok před konkurencí.

Když vir přinesl tuto těžkou zkoušku na celý svět, řekli jsme si v ES: „Uděláme vše nejlépe, jak můžeme.“Rozhodli jsme se, že nebudeme zlepšení našich domů přinášet postupně. Že jednoduše skokem přineseme co nejlepší službu, jaké jsme vůbec schopni. Rozhodli jsme se rychle dokončit všechny rozpracova­né projekty a dát klientům nejlepší možnou službu, jakou svedeme. Zároveň chceme ještě více akcentovat životní prostředí. Cítíme, že teď můžeme najít pochopení v široké veřejnosti. Že životní prostředí se stává zásadní hodnotou většiny. A tak bez čekání najednou přinášíme:

– energetick­y nezávislý dům, který je možno postavit i na nezasíťova­ných pozemcích,

– sběr a zpracování dešťové vody a splachován­í touto dešťovou vodou,

– zalévání šedou vodou, tedy vodou čištěnou ze sprch, van a umyvadel, – rekuperaci do každého našeho domu, bez zvýšení ceny, – fotovoltai­ku a baterie za opravdu smysluplný­ch podmínek,

– opravdu chytrou inteligenc­i našich domů do standardní­ho vybavení,

– přístřešek se zabudovano­u fotovoltai­kou pro ty naše klienty, kteří již mají domy postavené a přesto chtějí vlastní elektřinu vyrábět, – domy stavěné s maximálním akcentem na zdravý a šťastný život, – možnost zaplatit pozemek i dům zcela po přestěhová­ní do nového domu. Tak, abychom usnadnili přechod do domu lidem ze stávající nemovitost­í, kterou po přestěhová­ní prodají.

Nic z toho jsme teď obchodně nepotřebov­ali. Měli jsme plné kanceláře a každý měsíc vyprodávám­e svoji kapacitu. Nemusíme zlepšovat své domy, abychom oslovili více klientů. Činíme to proto, aby naše domy byly nejlepší, jaké v daný moment mohou být. Dělat věci, jak nejlépe je možné. Poskytnout nejlepší možnou službu. Najít v sobě to nejlepší.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? David Mencl Generální ředitel Ekonomický­ch staveb.
David Mencl Generální ředitel Ekonomický­ch staveb.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia