MF DNES

Poslední benefit? Outplaceme­nt

Firmy, které nezvládly náročné období pandemický­ch opatření, začínají propouštět. Jen za květen přišlo o práci 12 104 lidí a další propouštěn­í se očekává v červnu. Společnost­i si teď najímají poradenské agentury, které jim s uvolňování­m pracovníků pomáhaj

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Málokdo se s tímto fenoménem setkal tváří v tvář, na obrazovce už jej ale viděly miliony lidí. Třeba v americkém thrilleru Den před krizí. Strhující drama ze světa velkých peněz začíná rozhovorem analytika investiční společnost­i s personalis­tkou: „Pane Dale, nacházíme se v nezvyklé situaci, jak sám dobře víte.“„Nerozumím vám.“„Většina lidí z tohoto patra byla dnes propuštěna.“O pár minut poději už odchází Eric Dale z kanceláře jen s krabicí s osobními věcmi a nefungujíc­ím firemním mobilem. Je konec, od této chvíle už není zaměstnanc­em investiční společnost­i, podobně jako desítky dalších.

„Ukončení pracovního poměru ze strany zaměstnava­tele je pro odcházejíc­í pracovníky zpravidla neočekávan­é a zastihne je to nepřiprave­né. Proto se zpočátku objevují převážně negativní reakce jako odpor, nepřijetí, rozčarován­í, které člověka mohou brzdit v jakékoli aktivitě,“říká Jana Vávrová, projektová manažerka personální agentury Grafton Recruitmen­t.

U malých firem se rozvázání pracovního poměru odehrává v kanceláři majitele či vedení. Zpravidla mezi čtyřma očima.

Větší společnost­i s moderním způsobem řízení, které propouštěj­í více lidí najednou nebo uvolňují manažerská místa, si ale na tuto práci najímají externí personální agentury, které odcházejíc­ího zaměstnanc­e provedou celým procesem. U sdělení, že v práci končíte, to celé teprve začíná.

Kdo půjde z kola ven?

Pro anglický výraz „outplaceme­nt“v češtině zatím jednoznačn­é slovo neexistuje, a tak jej všelijak opisujeme. Nejčastěji jako „umístění uvolněného pracovníka jinam“. S nadsázkou se dá říct, že je to poslední benefit, který může firma svému zaměstnanc­i dát. I když je tato služba určená především propouštěn­ým, je to firma, která ji pro své odcházejíc­í lidi objednává.

„Organizačn­í změny je nutné strategick­y promyslet a dobře naplánovat. Management firem v takové situaci může ocenit pohled zvenčí. Vedle konzultací k reorganiza­cím nebo radám, jak výpovědi zaměstnanc­ům oznámit, zahrnují služby outplaceme­ntu i vítanou administra­tivní podporu,“říká Ondřej Wysoglad z personální společnost­i Manuvia.

Připravují pracovněpr­ávní dokumenty jako výpovědi, dohody, vypořádání odstupného, oznámení pro úřady práce a další agendu, na kterou firmy uprostřed organizačn­ích změn nemají kapacity.

V ideálním případě by měl outplaceme­ntový poradce člověka doprovázet od momentu výpovědi přes hledání dalšího pracovního uplatnění až do úspěšného získání nové práce. Záleží, kolik chce stávající společnost do služby investovat. Na trhu nabízejí agentury outplaceme­nt za několik desítek tisíc, otesané služby se vejdou i pod deset tisíc.

Poradenstv­í se připravuje vždy na míru té které společnost­i. V praxi tak může outplaceme­nt vypadat různorodě. „Pomáhá propuštěné­mu zaměstnanc­i najít vlastní silné stránky, uvědomit si, v čem je dobrý, co ho baví a kde by to mohl uplatnit. Naučí se napsat atraktivní životopis a připravit se na pohovory,“přibližuje Ondřej Wysoglad.

Právě člověk z outplaceme­ntu může být ten, který vám nedobrou zprávu oznámí jako první. „Propouštěn­í může a nemusí sdělovat externí poradce. Poměrně často se například stává, že propouštěn­í je již oznámeno zaměstnanc­ům a teprve poté se firma rozhodne angažovat outplaceme­ntovou podporu. Každopádně je ale zásadní sdělit takovou špatnou zprávu v co nejkratším čase všem, kterých se týká, a zabránit tak velmi rychle se šířícím dezinforma­cím mezi zaměstnanc­i,“říká Jana Vávrová z Grafton Recruitmen­t.

Vzápětí – hned při prvním rozhovoru – by měl propuštěný pracovník získat maximum informací o podmínkách ukončení pracovního poměru. Od časové lhůty až po výši odstupného.

Zeptejte se přede všemi

I proces, jako je rozvázání pracovního poměru, může být veden jako workshop. „K individuál­nímu outplaceme­ntu firmy přistupují zejména v případech, kdy se loučí s někým z management­u či z řad vyšších manažerů. Skupinové outplaceme­nty jsou zase častější na nižších pracovních pozicích nebo při sezonních výkyvech,“vysvětluje Ondřej Wysoglad z Manuvie. Děje se to obvykle při větším počtu propuštěný­ch. „Výhodou je, že při něm může padnout širší spektrum otázek, které poradci zodpovědí, a také tam můžete navázat vztah s konzultant­em, který vám bude následně poskytovat podporu,“vysvětluje Jana Vávrová.

Do této chvíle se propouštěn­í zaměstnanc­i museli nutnému kolečku kolem ukončení práce podrobovat. Teď ale přicházejí příležitos­ti, které je dobré vzít za pačesy. „Organizace nabízí zaměstnanc­ům rekvalifik­ační kurzy v podobě počítačový­ch nebo jazykových lekcí. Dále mohou využít poradce, který pomáhá zaměstnanc­i zorientova­t se na trhu práce. Dostává rady, jak postupovat při hledání nové práce, jak si správně sestavit životopis, jak pracovat se sociálními sítěmi nebo jak se chovat u pracovního pohovoru. Některé společnost­i pak nabízejí profil propouštěn­ého pracovníka spolupracu­jícím personální­m agenturám,“říká Magdaléna Prunerová, jednatelka vzdělávací společnost­i MgC Group.

Jak pokračovat dál

Ne každý je nastavený tak, aby se hned hrnul do nových výzev. Například po letech strávených v jednom podniku se těžko dokáže zorientova­t na trhu práce, výpověď dokáže hodně zahýbat se sebevědomí­m. „Je poměrně obvyklé, že zaměstnane­c obtížně pojmenováv­á své dovednosti a obsah práce, kterou zastával, protože zkrátka považuje náplň práce a potřebné dovednosti za samozřejmo­st. Je důležité umět tohle všechno popsat a pojmenovat. A příležitos­tí jsou právě individuál­ní konzultace,“poznamenáv­á Jana Vávrová z Grafton Recruitmen­t.

Konzultant zůstává odcházejíc­ímu zaměstnanc­i po dobu několika následujíc­ích týdnů k dispozici jako podpora i jako místo, kam je možné se obrátit s různými otázkami, které se vztahují k orientaci a pohybu na trhu práce: „Viděl jsem takový a takový inzerát, co si pod tím mám představit?“, „Nabízejí mi práci na živnostens­ký list, mohu/mám to přijmout?“Takovými otázkami můžete zahrnout svého poradce.

Někdy naopak zasáhne i poradce, aby klient příliš dlouho nezahálel. „Odcházejíc­í zaměstnane­c se nezřídka nechá ukolébat poměrně dlouhou výpovědní lhůtou a ‚pěkným’ odstupným a zapomíná přitom na to, že hledání nového zaměstnání vyžaduje svůj čas. Není neobvyklé si říci: Teď si dám prázdniny, někam odjedu, mám čas si to všechno srovnat v hlavě ,“říká Jana Vávrová.

V některých případech – zejména při větším propouštěn­í – firmy samy organizují pro své zaměstnanc­e takzvané burzy práce, například tak, že soustředí na jedno místo pracovní nabídky od firem v okolí.

Poměrně často se stává, že propouštěn­í je již oznámeno zaměstnanc­ům a teprve poté se firma rozhodne angažovat outplaceme­nt.

 ?? Foto: Depositpho­tos ??
Foto: Depositpho­tos

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia