MF DNES

Návrh dohody města se státem ztroskotal

Premiér Babiš odmítl memorandum o spolupráci, se kterým přišel primátor Hřib. Je totiž nutné vyřešit převod pozemků v Letňanech.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

S pomalu odeznívají­cí epidemií koronaviru znovu ožívá dlouhotrva­jící spor mezi primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) a premiérem Andrejem Babišem (ANO). Jde v něm nejen o hojně diskutovan­é pozemky města v Letňanech, kde chce stát postavit vládní čtvrť, ale také o další majetek, který potřebují obě strany vzájemně směnit a odblokovat tak řadu pozastaven­ých projektů.

Jenže Hřib s Babišem na žádné z dřívějších schůzek společnou řeč nenašli a další pokus teď znovu zkrachoval.

V polovině května totiž toto téma opět otevřel primátor, když poslal předsedovi vlády dopis, jehož součástí byl návrh memoranda o vzájemné spolupráci. „Panu premiérovi jsme za Prahu nabídli konkrétní věcnou spolupráci v celé řadě témat, která se týkala také dlouhodobě plánovanýc­h majetkovýc­h směn,“říká Zdeněk Hřib.

Jenže nabídku na spolupráci v takové podobě předseda vlády odmítá, což vyplynulo z jeho odpovědi, kterou adresoval na magistrát koncem května. Obdobně se nyní vyjádřil i pro MF DNES, kdy se navíc pustil do kritiky primátora. „Nechová se konstrukti­vně a místo hledání kompromisu neustále zvyšuje své požadavky na stát. Docílí tak jen toho, že Praha prostě nebude spolupraco­vat se státem,“myslí si Babiš.

Boj o úřednické městečko

Podle jeho slov návrh memoranda neodpovídá závěrům a dohodám ze společného jednání, které se uskutečnil­o loni v prosinci, protože neobsahuje ani jeden ze zásadních požadavků. Těmi jsou podle premiéra převod městských budov v areálu Nemocnice Na Bulovce i rozlehlých pozemků v okolí stanice metra Letňany do rukou státu.

Zejména druhý bod je dlouhodobě předmětem sváru. Premiér o parcely na severových­odním okraji Prahy usiluje, neboť by na nich rád vybudoval vládní čtvrť, kam by se sestěhoval­y tisíce zaměstnanc­ů ministerst­ev a státních podniků z objektů v širším jádru města, které jsou v nevyhovují­cím stavu, nebo je v nich stát jen v nájmu.

Magistrát s tím ale nesouhlasí, podle něj by s odchodem úředníků pokračoval­o postupné vylidňován­í centra. Navíc má s územím vlastní plány. „Letňany rozvíjet chceme, ale musí vzniknout celá nová čtvrť včetně nového bydlení, školek, státní nemocnice a dopravní infrastruk­tury i kancelářsk­ých budov. Nebráníme

se v tomto ohledu spolupráci se státem, ale výsledek musí dávat pro město smysl jako celek,“popisuje představu města Hřib.

A nechce ani převést chátrající objekty v areálu Nemocnice Na Bulovce na stát za jednu korunu, jak to navrhuje vláda. Odůvodňuje to tím, že musí k majetku přistupova­t s péčí řádného hospodáře. Směny majetku by podle primátora měly být součástí komplexní dohody.

O ni však přes rozdílné názory stojí obě strany. Ostatně Praha v předložené­m návrhu memoranda vyjmenoval­a celou řadu oblastí, ve kterých chce se státem spolupraco­vat. Například se má jednat o budování velkých dopravních staveb, jako je metro D nebo silniční okruhy. Žádá však, aby se stát na dostavbě vnitřního Městského okruhu také finančně podílel.

Dokument navrhuje i společný postup ve zmíněných případech kolem Letňan a Nemocnice Na Bulovce i při výstavbě plánovanéh­o koncertníh­o sálu na Vltavské. Praha dále státu nabízí spolupráci při hledání vhodného místa pro novou budovu Národní knihovny, při budování depozitáře Národní galerie nebo v případě otázky budoucího využití karlínskýc­h kasáren.

Primátor v neposlední řadě projevuje zájem také o svěření veleslavín­ského zámku a požaduje vypořádání majetkovýc­h vztahů v případě Faustova domu, kunratické­ho zámku, budov hasičských zbrojnic, tenisových kurtů na Letné nebo pozemků v areálu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

„Primátor se nechová konstrukti­vně. Místo hledání kompromisu neustále zvyšuje své požadavky na stát.“

Andrej Babiš (ANO) předseda vlády ČR

„Panu premiérovi jsme nabídli věcnou spolupráci v řadě plánovanýc­h majetkovýc­h směn.“

Zdeněk Hřib (Piráti) primátor hl. m. Prahy

Slib pomoci s okruhem

Pokud by nakonec město přistoupil­o na hlavní požadavky státu, které se týkají převodu nemovitost­í v Letňanech a v areálu Bulovky, druhá strana by zase mohla vyjít vstříc Praze v důležitých bodech obsažených v návrhu memoranda.

„Panu primátorov­i jsem nabídl, že v případě dohody stát splní všechny jeho podmínky. Tedy že postaví novou nemocnici a poprvé v historii se bude podílet na financován­í vnitřního okruhu. Zároveň zprovozní administra­tivní komplex (v Letňanech – pozn. red.) až po dokončení severní části Pražského okruhu,“uzavírá předseda vlády.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia