MF DNES

Umělci krášlí budoucí metro

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Praha našla výtvarníky, kteří dají podobu stanicím Nové Dvory, Nemocnice Krč a Nádraží Krč Nemocnice Krč Nové Dvory Nádraží Krč

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Když v roce 2015 představil­a Praha podobu chystaných stanic na nové lince metra D, setkal se Metroproje­kt, který stanice navrhl, s vlnou kritiky ze strany veřejnosti i odborníků. Minulé vedení magistrátu proto zvažovalo, že vyhlásí na trasu D dokonce nové architekto­nické soutěže, které žádaly v petici tisíce lidí. Kvůli pokročilé fázi projektu od toho ale nakonec upustilo a rozhodlo, že stanice upraví výtvarníci. Včera magistrát spolu s dopravním podnikem představil podobu stanic Nemocnice Krč, Nádraží Krč a Nové Dvory. Návrhy vzešly z výtvarné soutěže.

„Chtěli jsme se vrátit k tomu, jak metro vznikalo v 80. letech, kdy každá stanice měla svého architekta a ten spolupraco­val s umělcem nebo sklářem. Některé stanice jsou proto jedny z nejkrásněj­ších na světě. V minulých letech se na to bohužel zapomnělo,“říká náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Umělce vybírala hodnotící komise, jejíž předsedou je architekt a výtvarník David Vávra. „Mám radost, že umění vstupuje do veřejného prostoru po demokratic­ké soutěži. Snažili jsme se, aby autoři šli napříč generacemi. Všechny návrhy byly velmi kvalitní,“říká Vávra.

PRAHA Z lásky ke geometrii

Stanici Nové Dvory upraví sochař a výtvarník Stanislav Kolíbal, který v minulosti pracoval například na předmostí Nuselského mostu. „Moje řešení vychází z lásky ke geometrii. Používám ji už od 60. let. Zvolil jsem motiv barevných rovnoběžek v šikmých směrech, aby tvořily

dynamický kontrast k pravidelné skladbě obkladů,“popisuje Kolíbal svůj návrh. Podobný motiv je nyní k vidění na umělcově výstavě Ozvěny benátského bienále ve Veletržním paláci. Na obou koncích stanice by měl být také velký reliéf nad eskalátory. „Aby se odlišily, použil jsem pro jeden jako hlavní motiv kruh a pro druhý velký čtverec,“dodává Kolíbal.

V případě Nádraží Krč vybrala porota návrh malíře a grafika Vladimíra Kopeckého. Oproti zbylým dvěma stanicím se Nádraží Krč liší tím, že je povrchovou stanicí. Umělecké dílo tak ovlivňuje to, že se na něj může dívat člověk na nástupišti i venku. Zároveň na něj má vliv denní světlo.

Kopecký proto podle svých slov zvolil velké prosklené stěny s ornamenty, které se opticky rozpohybuj­í při příjezdu a odjezdu vlaku. „Zážitky má jak cestující ve vagonu, tak i ten, kdo stanicí prochází,“říká umělec. Celý povrch stěn je propojen vlnitými oblouky. Kromě linek na nich budou ještě žluté pyramidy podobné těm, které Kopecký používá v několika svých uměleckých cyklech.

Výtvarník Jiří Černický navrhl podobu stanice Nemocnice Krč. Motiv nemocnice promítl i do svého návrhu. „Nad nástupiště­m bude sloučenina grafů životních funkcí člověka, jako je dech, spánek, mozek nebo srdce. Na začátku budou nápisy u každé linky a ty se budou překrývat,“uvádí Černický s tím, že vizuál nad nástupiště­m by mohl být i interaktiv­ní a reagovat na přítomnost lidí či vlaku.

„Když se bude souprava metra blížit do stanice, bude graf životních funkcí postupně stále dynamičtěj­ší. Jakmile bude souprava ve stanici, tak se vizuál zastaví,“popisuje výtvarník. Schodiště a další části vestibulu by pak podle jeho návrhu měla zdobit kruhová skleněná díla připomínaj­ící Petriho misku či pohled mikroskope­m.

Podle Černického bylo pro umělce výzvou především to, že svá díla navrhovali do již naplánovan­é podoby stanice, kterou nemohli příliš měnit. „Nejprve jsem byl trochu rozčarovan­ý, protože zrovna ve stanici Nemocnice Krč mají být silné vizuální prvky a ten prostor není čistý. Ale byla to zajímavá výzva a zábava. Je to něco jiného zkusit i za těžkých podmínek udělat zábavný vizuál,“přibližuje Černický.

Čeká se na stavební povolení

Podobu stanic Pankrác a Olbrachtov­a vybralo město stejnou formou už v loňském roce. V soutěži tehdy uspěli umělci Vladimír Kokolia a Jakub Nepraš. „Na prvních dvou stanicích dolaďujeme detaily. A na finální podobě začínáme pracovat už i u tří nových návrhů,“říká architektk­a metra Anna Švarc, která má ze své pozice dohlížet na estetickou úroveň nových stanic. Podle ředitele Metroproje­ktu Davida Krásy se návrhy nyní zapracují do projektů stanic.

Dopravní podnik nyní žádá o stavební povolení na první etapu metra z Pankráce do Nových Dvorů. „Kompletní projektovo­u dokumentac­i pro pět stanic v první etapě bude mít dopravní podnik k dispozici do konce roku,“dodává Krása. Už před rokem začal geologický průzkum pro stavbu metra, jehož štoly a šachty budou součástí nové trasy.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nová podoba úseku metra D Stanici Nemocnice Krč (nahoře) dotvoří návrh Jiřího Černického. Ten pracuje s motivem životních funkcí člověka. Stanislav Kolíbal navrhl pro stanici Nové Dvory (uprostřed) barevné geometrick­é tvary. Vladimír Kopecký vytváří u stanice Nádraží Krč (dole) barevnými křivkami podívanou pro cestující v pohybující se soupravě. Vizualizac­e: MHMP
Nová podoba úseku metra D Stanici Nemocnice Krč (nahoře) dotvoří návrh Jiřího Černického. Ten pracuje s motivem životních funkcí člověka. Stanislav Kolíbal navrhl pro stanici Nové Dvory (uprostřed) barevné geometrick­é tvary. Vladimír Kopecký vytváří u stanice Nádraží Krč (dole) barevnými křivkami podívanou pro cestující v pohybující se soupravě. Vizualizac­e: MHMP
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia