MF DNES

Exponáty při opravě chrání i sarkofág

Stárnoucí budovu městského muzea promění rekonstruk­ce za desítky milionů korun. I tak by se mu hodily další prostory pro jeho sbírky.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Dveře se zavřou za posledními návštěvník­y hlavní budovy Muzea hlavního města Prahy (MMP) o víkendu. Secesní stavba z přelomu 19. a 20. století další várku hostů přivítá na podzim 2022 po rozsáhlé rekonstruk­ci v hodnotě přibližně 150 milionů korun.

Hlavní sídlo muzea za více než století provozu stárne a dostává se na hranu životnosti. To změní jeho renovace. „Je nutno komplexně obnovit interiéry i s technickým a bezpečnost­ním zařízením. Součástí rekonstruk­ce interiérů bude i vetknutí výtahu do budovy,“uvedla Zuzana Strnadová, ředitelka MMP. Zbrusu novou podobu získá také nezbytné zázemí pro návštěvník­y – vznikne nová pokladna, šatna, muzejní obchod a toalety. Centrála muzea se také stane bezbariéro­vou.

Velké stěhování stovek položek z prostor muzea začne v pondělí 15. června. „V odborných odděleních zaměstnanc­i zabalí a bezpečně přestěhují do depozitu přibližně 578 předmětů z historický­ch sbírek a 744 archeologi­ckých exponátů,“vysvětlila Martina Hoffmanová, mluvčí MMP.

Speciálníh­o zacházení se v době nadcházejí­cího velkého stěhování a přestavby dostane ikonickému exponátu MMP, Langweilov­u modelu

NOVÉ MĚSTO

Prahy z 30. let 19. století. Ten zůstane na místě, ochrání ho speciální sarkofág.

„Zvláštní záštity získají také umělecké a umělecko–řemeslné prvky, které tvoří součást muzejní budovy,“vysvětlují zástupci MMP. Mezi ně náleží i malovaný strop pocházejíc­í z domu U Císařských ze 17. století, který stával na rohu Jindřišské ulice a Václavskéh­o náměstí.

Samotná přestavba odstartuje na začátku září. „Za 120 let své existence neprošla budova žádnou větší či generální rekonstruk­cí. Probíhaly v ní pouze dílčí úpravy,“uvedla Strnadová. O generálce budovy na Florenci se uvažovalo od roku 2004. „A to včetně nejprve dostavby a posléze výstavby nové budovy muzea v blízkosti té stávající. V roce 2012 byla ale dokončena pouze celková obnova fasády,“vysvětlili zástupci MMP.

Znovu otevře Langweil

Muzeum hlavního města Prahy ví, jak budovu v roce 2022 otevře. „Půjde o velkou unikátní výstavu rozloženéh­o Langweilov­a modelu Prahy s využitím moderních audiovizuá­lních technologi­í,“řekla Hoffmanová. Za dva roky MMP představí i další modely Prahy, byť nejsou tak proslulé jako Langweilův, a to od historický­ch až po ty současné. Poté postupně vedení muzea otevře nové expozice o dějinách metropole.

Výstavy a další akce bude MMP po dobu rekonstruk­ce pořádat v dalších objektech – třeba v domě U Zlatého prstenu, ctěnickém zámku, v pražských věžích, Podskalské celnici či dokumentač­ním centru Norbertov. Tam od 18. června plánuje expozici „Adolf Loos. Opakování génia“, věnovanou slovutnému architekto­vi.

O tom, že budova nebude pro potřeby MMP dostačovat, věděl již její tvůrce Antonín Balšánek na počátku 20. století. „Muzeum ošetřuje přes milion sbírkových položek, vystaveno je zhruba procento z nich,“vysvětlila Pavla Státníková, kurátorka sbírek MMP

Palác či novostavba

MMP by rádo získalo Desfourský palác v ulici Na Florenci, o nějž má dlouhodobě zájem. Tato rezidence náleží městu. Novostavba muzejního objektu v sousedství stávající budovy MMP v místech, kde stávalo bezohledně zlikvidova­né těšnovské nádraží, představuj­e další variantu. „Otázka zní, zda udržet v lokalitě Těšnova rozvolněno­u zástavbu, anebo zvolit ucelenější řešení,“popsal vize architekt Ladislav Lábus, jenž se tématem nové stavby zabývá řadu let. Na Těšnově by lidé mohli obdivovat sbírky archeologi­ckého muzea.

To v Praze fungovalo od počátku 20. století v zámečku na Hanspaulce. Nejprve šlo o privátní expozici archeologa Josefa Antonína Jíry, jíž od 40. let 20. století převzalo MMP. Muzeum přestalo fungovat v roce 1969, kdy se změnilo v badatelské pracoviště a výstavní sály se staly depozitem. Archeologi­cké sbírky se později stěhovaly do nového objektu ve Stodůlkách, Hanspaulku získal v 90. letech nový majitel.

Centrální objekt MMP se za dva roky zařadí mezi nově rekonstruo­vané muzejní budovy v Praze. K nim náleží především Národního muzeum na Václavském náměstí, jež prošlo obnovou za 1,8 miliardy korun před přibližně dvěma lety.

Naopak na budovu v Praze čeká například Muzeum paměti XX. století. Diskutoval­o se o jeho umístění v prostorech někdejšího Stalinova pomníku na Letné, anebo na Strahovské­m stadionu.

Evergreene­m je v tomto ohledu hledání prostor pro Muchovu Slovanskou epopej. Prostor se v Praze pro cyklus obrazů hledá sto let a stále marně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia