MF DNES

Nábřeží zaplní přednášky i diskuse

-

Praha připravila v souvislost­i s dočasnou uzavírkou části Smetanova nábřeží pro auta návrh úprav, které mají v létě nabídnout zázemí pro plánovaný kulturní program.

Uzavřenou vozovku a prostor mezi chodníkem a tramvajový­m ostrůvkem by měla pokrýt dřevěná podlaha. Posezení přilehlých kaváren se má sjednotit a krýt by ho měla markýza. Za ostrůvkem je v plánu pódium a stánky s občerstven­ím, využít se má i přilehlý park. Koncept připravila městská společnost Trade Centre Praha, která

STARÉ MĚSTO

se mimo jiné stará o pražské náplavky.

Na pódiu by se podle návrhu měly konat diskuse, přednášky, workshopy i koncerty živé hudby. Veškerý program má končit ve 20.00, aby nerušil místní obyvatele. Akce by se měly konat i v parku Národního probuzení s novogotick­ou Krannerovo­u kašnou. Sloužit by měl hlavně pro matky s dětmi a seniory.

„V parku se budou konat workshopy pro děti, festival dětských knih, hodiny jógy, nedělní sousedské snídaně a případně je možné park dát k dispozici i neziskovým organizací­m a spolkům,“uvádí autoři návrhu.

Pod schody vedle Galerie Hollar má být s ohledem na zvýšené množství lidí umístěno WC a měl by tam být otevřen nyní uzavřený průchod k nábřežím Vltavy, tzv. čapadlo.

Naučná stezka po památkách

Součástí návrhu je také historická naučná stezka spojující Smetanovo nábřeží přes Karlův most, Kampu a most Legií. Její trasu tvoří patnáct historický­ch objektů a má sloužit k přiblížení méně exponovaný­ch částí historické­ho centra. Podle autorů by navržené úpravy na nábřeží měly být hotovy do měsíce od zahájení prací. Záměr bude prezentová­n dnes na mimořádném zastupitel­stvu, kde chce uzavírku opět řešit opozice.

Omezení dopravy na Smetanově nábřeží vyvolalo v uplynulých týdnech odpor magistrátn­í opozice a také vedení Prahy 1. O nábřeží jednali zastupitel­é dlouhé hodiny na posledním jednání, kdy nakonec přijali usnesení, které na uzavírce nic nezměnilo.

Nábřeží bylo loni na podzim kvůli opravě tramvajový­ch kolejí více než dva týdny uzavřeno a paralelně platila i uzavírka na Malé Straně. Město podle tehdejších vyjádření chtělo uzavřením získat data k případnému dlouhodobé­mu omezení dopravy na obou březích Vltavy.

Uzavírka úseku na nábřeží mezi křižovatka­mi s ulicemi Národní a Divadelní ve směru na Staroměsts­kou má trvat do 30. září. (ČTK)

Od křižovatky ulic Dlouhá a Masná v centru zmizela více než sedmimetro­vá limuzína, která tam roky stála jen jako kontroverz­ní reklama na erotický klub. Strážníci ji v pondělí nechali odtáhnout, protože bránila plánovaném­u výkopu a majitel ji neodvezl.

Odtah takového kolosu však nebyl jednoduchý. Podle mluvčí strážníků Ireny Seifertové je to zatím nejdelší osobní vozidlo, u kterého strážníci odtah nařídili. Úplně připravená nebyla ani odtahová služba. „Se strážníky jsme dlouho zvažovali nejlepší postup. Nakonec

STARÉ MĚSTO

jsem limuzínu položil na vysouvací ližiny a zavěsil na popruhy. Pak jsem ji podložil prázdnými pneumatika­mi, aby se neodřel spodek, další jsem dal k přednímu nárazníku,“přiblížil postup zaměstnane­c odtahové služby, který si nepřál být jmenován. „Jsem asi jediný, který se do podobných odtahů pouští,“dodal.

Limuzína měla podle něj zaplacené stání v modré zóně, takže nebýt prací na ulici, nikdy by odtažena nebyla. Levnou reklamu erotickému podniku takto k nelibosti mnoha Pražanů dělala na stejném místě několik let. (rsr)

 ??  ?? Dřevo a markýzy Smetanovo nábřeží pokryje částečně dřevěná podlaha, posezení v kavárnách bude krýt markýza. Prostor má přes léto sloužit jako místo k přednáškám, workshopům a diskusím. V plánu je pódium i stánky s občerstven­ím. Vizualizac­e:Trade Centre Praha
Dřevo a markýzy Smetanovo nábřeží pokryje částečně dřevěná podlaha, posezení v kavárnách bude krýt markýza. Prostor má přes léto sloužit jako místo k přednáškám, workshopům a diskusím. V plánu je pódium i stánky s občerstven­ím. Vizualizac­e:Trade Centre Praha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia