MF DNES

Jak využít Kopice

Reprezenta­ční záložník pomohl Plzni k další výhře

- ŠImon TIttel

Lepší reakci předvést nemohl.

Nebo si snad myslíte něco jiného?

Po hodně nevýraznýc­h výkonech se plzeňský záložník Jan Kopic, člen národního týmu, připomněl dvěma body do kanadského bodování. Gól plus asistence.

Fotbalové Viktorii to včera navečer pomohlo k pohodovému vítězství 3:0 nad Zlínem, po kterém si Plzeň polepšila. Ze druhého místa se přilepila šest bodů za vedoucí Slavii.

Jen šest bodů?

Během zimní přestávky to bylo šestnáct!

Nemůže být zrovna Jan Kopic klíčovým mužem v posledních šesti kolech?

Třeba se pod kritikou rozparádí. Kopic je pozoruhodn­ý krajní záložník. Velmi šikovný, rychlý, variabilní, ofenzivní a produktivn­í, ale zároveň nedůtklivý a neustále nespokojen­ý. Pokud není po jeho, prská. Stačí ho sledovat při tréninku. Nedostane včas přihrávku a naštvaně funí. Nepovede se mu střela z voleje a láteří. Často nespokojen­ě rozhazuje rukama a nadává.

I proto u trenéra Šilhavého zůstává na pomezí reprezenta­ční soupisky, byť za národní tým odkopal devatenáct zápasů.

Po nedělním šlágru na Slavii (0:0), ve kterém odehrál jen posledních dvacet minut, slyšel od šéfa Adriána Guľy přímou kritiku. „Nenaskočil do utkání dobře, přitom měl přinést přidanou hodnotu.“

Upřímně řečeno, Kopic neumí být náhradníke­m. Potřebuje cítit, že je užitečný, že je členem základní sestavy.

Pokud ho trenér přehlédne, dává okatě najevo, jak moc mu to vadí.

Mimochodem, za Plzeň hraje už pět let a takových momentů zažil několik. Pod náročným trenérem Guľou to nebylo poprvé, byť po včerejším vítězství nad Zlínem zaznělo: „Minule na Slavii to ode mě nebylo dobré, snad jsem to odčinil.“

Pro pořádek musíme připomenou­t, že před třemi měsíci se trenérovi Guľovi přístup jednoho hráče také nelíbil...

Ano, i tehdy to byl Kopic. Rychlonohé křídlo, původem z Jihlavy, je sice schopné předvést fantastick­ý výkon, ale taky dokáže zápas jen odchodit, když se mu nedaří.

Nechce se mi? Nemakám!

Nedaří se? Nepomůžu! Včera se třicetilet­ému Kopicovi chtělo. Nebo spíš muselo chtít. Bojuje o flek, o budoucnost. V konkurenci krajních záložníků Kovaříka, Kayamby nebo Mihálika se určitě nedá říct, že by v Plzni neměli kam sáhnout. Přitom Kopic postupně ztratil výsadní pozici a poslední dobou působí jen jako žolík ze střídačky.

Proti Zlínu zazářil. V našlapaném programu dostal šanci a makal. Chtělo se mu.

Dařilo se mu.

Před úvodním gólem se zdálo, že prováhal moment pro přihrávku na Kayambu, poté však práskl levačkou do míče a uklidil jej ke vzdálenějš­í tyči. O chvíli později se prohnal kolem obránce a poslal balon přesně Beauguelov­i, jenž docela pohodlně přidal druhý gól.

Když jste se v tu chvíli podívali na plzeňského hráče s číslem 10, nepřipomín­al otrávenou verzi Kopice. Byl hladový, chtěl a svými náběhy podporoval každou ofenzivní akci. K naprosté dokonalost­i chybělo proměnit šanci necelou půlhodinu před koncem, kdy trefil zlínského obránce ve skluzu.

„Ale to mu vyčítat nebudu. On ví, jakou má úlohu. Je podstatné, že takhle zareagoval,“chválil ho trenér Guľa.

Kdo ví, třeba při nedělním utkání v Olomouci znovu nastoupí od začátku. Včera si o to řekl.

On ví, jakou má úlohu, a je podstatné, že takhle zareagoval. Jsem rád, že se chytil příležitos­ti a mančaftu pomohl.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Probudil se Jan Kopic byl včera hladový, podporoval ofenzivu a byl produktivn­í. Plzni pomohl k jasnému vítězství gólem a asistencí.
Foto: ČTK Probudil se Jan Kopic byl včera hladový, podporoval ofenzivu a byl produktivn­í. Plzni pomohl k jasnému vítězství gólem a asistencí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia