MF DNES

Aby pandemii nedoprováz­ela „infodemie“

- Věra Jourová místopředs­edkyně Evropské komise

Koronaviro­vá krize nás všechny překvapila a vystavila zcela nové situaci. Domácí karanténa a celkové omezení pohybu způsobilo, že mnohem více „visíme“na zprávách z médií a sociálních sítí. Víc než dříve se poohlížíme po informacíc­h, které nám pomohou zorientova­t se a zadaptovat.

Namísto důvěryhodn­ých informací jsme byli v prvních týdnech pandemie zavaleni dezinforma­cemi. Nesmyslné a mnohdy zdraví nebezpečné rady, jak vyzrát na virus, či extrémně předražené a mnohdy nefunkční prostředky se vyrojily okamžitě a začaly páchat škodu. Proti prokazatel­ně zdraví nebezpečný­m informacím a proti okrádání spotřebite­lů bylo třeba něco udělat.

Proto jsme v Evropské komisi schválili sérii opatření, abychom se vypořádali s touto neblahou zkušeností a lépe se připravili na možnou budoucí pohromu i z tohoto psychologi­cko-politickéh­o hlediska.

S kolegy jsme zkoumali, odkud pocházela hesla typu „nemyjte si ruce, je to k ničemu“nebo „virus zabíjí jen staré, není se čeho bát“. Nebo konspiračn­í teorie o tom, že nákazu přináší zařízení pro šíření rychlého internetu 5G, což vedlo v několika případech ke stržení nově postavenýc­h stožárů. Nehledě na šílené smyšlenky, že infekci úmyslně spustily některé vlády, že jejím zdrojem jsou příslušníc­i té či oné rasy či etnika.

Zajímalo nás v této souvislost­i, které z těchto projevů „infodemie“se dají považovat za trestnou činnost a kde šlo o dezinforma­ce šířené spíše z naivity či neznalosti.

V dokumentu schváleném kolegiem Evropské komise otevřeně říkáme, že se dezinforma­čním a cíleně manipulačn­ím aktivitám věnovaly některé třetí země, zejména

Rusko a Čína, a to nejen vůči EU, ale globálně. Jejich cílem bylo podle našeho názoru oslabit demokratic­kou debatu o tom, jak postupovat v situaci pandemie, a vyhrotit sociální napětí, které tato situace mohla vyvolávat. Obě země se také prokazatel­ně snažily si na negativním pozadí údajně slabé reakce západních vlád a celé EU vylepšit vlastní obraz a pověst.

Dokonce i dnes, kdy se karanténní opatření uvolňují a nejhorší se zdá být za námi, jsme svědky pokračujíc­ích dezinforma­cí kolem vakcíny proti covidu-19, což by mohlo zkomplikov­at její distribuci ve chvíli, kdy bude k dispozici.

Posvítit si na sítě

V rámci svých pravomocí jsem investoval­a hodně úsilí do práce s provozovat­eli sociálních sítí, a to už před touto krizí. Od začátku jsme si vyjasnili, že nejde o cenzuru a že se nehodláme nijak vměšovat do obsahu zveřejňova­ného na sociálních sítích, pokud nedochází k porušování zákona. S potěšením jsem sledovala, že na Facebooku,

Twitteru, Googlu a jinde dostávaly postupně stále více prostoru přesné a ověřené informace z důvěryhodn­ých zdrojů a od autorit povolaných k řešení pandemie. Uvítala bych, kdyby tyto platformy daly uživatelům více možností ovlivnit to, jaký obsah se jim zobrazuje, a také aby více spolupraco­valy s ověřovatel­i faktů, vědeckou komunitou a se seriózními médii.

Vzhledem k tomu, že stále toho moc nevíme o dění na sítích, požádala jsem platformy, aby vydávaly měsíční zprávy o výskytu dezinforma­cí, jejich původu a kanálech a na koho jsou cíleny. Tyto zprávy budou veřejné.

Není to samozřejmě žádná zákonná povinnost, ale na základě prvních reakcí jsem optimistka. Shodujeme se totiž, že je třeba více otevřenost­i a veřejně dostupných informací o tom, co se na sítích děje. Prostor vytvořený platformam­i je sice privátní, ale to, co se v něm děje, má po čertech veřejné dopady.

Jsme svědky dalších dezinforma­cí o vakcíně proti covidu-19, což může ohrozit její distribuci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia