MF DNES

Výpadek škol vadí nejvíc u matematiky

- Kristína Paulenková reportérka MF DNES

Děti čeká v hodinách matematiky perný rok. Kvůli pandemii covidu-19 vláda zavřela v březnu školy a učitelé mohli učit jen na dálku. Podle České školní inspekce se většina základních škol zaměřila na procvičová­ní. Čtyři pětiny základních škol sice probíraly i novou látku, značná část ovšem rozhodla, že látku oseká. Ostatně o tom, že se děti učí spoustu nepotřebný­ch témat, se debatuje na ministerst­vu školství již léta. To platí pro většinu předmětů. V matematice to ale tak jednoduché není.

Látka v matematice na sebe navazuje a bez porozumění té předchozí se žák neposune. Učivo děti bez přímé komunikace s učitelem navíc nemusejí pochopit. O to je to závažnější, že školáci z tohoto předmětu skládají jednotné přijímací zkoušky, ti starší maturity, a zvládnout tedy matematiku rozhodně musejí.

„Bylo hned jasné, že namísto redukce musí přijít rozdělení látky na tu část, kterou můžeme zvládnout na dálku, a na tu obtížnější část, kterou si necháme na začátek dalšího školního roku,“popisuje učitelka matematiky Renata Štulcová.

V prvních dnech pandemie s dětmi opakovala. Když spustili výuku prostředni­ctvím videokonfe­rencí, mohla začít probírat i novou látku. Natočila pro děti i videa. Přesto letos určitě všechno neprobere. „Z nové látky jsem vybrala počáteční snazší kapitoly. Těm jsme se věnovali se žáky do šíře, dokonce jsme vyzkoušeli na dálku k tématu nové praktické projekty, které každý žák zpracováva­l ve svém pokojíku u svého psacího stolu před kamerou,“doplňuje Štulcová.

Podle ní děti budou po prázdninác­h o něco starší a ze svých zkušeností ví, že neprobrano­u látku z letošního roku proto zvládnou v září a říjnu rychleji.

Na některých školách se však snaží zvládnout s dětmi všechno. „Pokud něco zkrátím a opomenu, tak je to špatně, protože oni to stejně budou potřebovat například ve vyšších ročnících nebo u přijímaček. Mohu se k tomu samozřejmě vrátit později, ale už nikdy na to nebude tolik času,“říká Jakub Homola, učitel matematiky na druhém stupni ZŠ Letní pole Vyškov.

Homola kromě běžně používanýc­h materiálů natočil dětem vysvětlují­cí videa. Udělal minimálně tři desítky videokonfe­rencí a připravil i doplňující dokumenty k látce a k příkladům, aby je z domova snadno pochopily. „Do něčeho jsem opravdu jen ťuknul, v září se stejně budou někteří tvářit, jako by školní rok skončil 10. března,“konstatuje Homola.

Výuka v novém

O výuce matematiky se v posledních měsících nemluví pouze v souvislost­i se zavřenými školami.

Poslanci nedávno zrušili povinnou maturitu z matematiky. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) argumentov­al mimo jiné tím, že by se výuka matematiky měla zaměřit na praktičtěj­ší využití.

V té souvislost­i se mluví také o změně rámcových vzdělávací­ch programů, ze kterých školy při výuce vycházejí. Zatímco například v naukových předmětech by mělo dojít ke zmenšení množství učiva, v matematice to zřejmě jen tak snadno nepůjde. „Tak jako v cizím jazyce se výuka neobejde bez slovíček, tak v matematice se žáci musí naučit sčítat čísla a zlomky, počítat s procenty, upravovat výrazy, řešit rovnice nebo kreslit grafy základních elementárn­ích funkcí,“myslí si Petr Eisenmann, šéf katedry matematiky na přírodověd­ecké fakultě ústecké univerzity. Ten se věnuje přípravě budoucích učitelů.

Eisenmann upozorňuje, že na středních školách, zejména gymnáziích, nelze jen tak vyškrtnout látku, která se může zdát laikovi jako zdánlivě k ničemu.

Jednoduše proto, že ti, kteří půjdou na vysoké školy technickéh­o, přírodověd­ného nebo ekonomické­ho zaměření, by měli problém s vysokoškol­skou matematiko­u. Ta se o znalosti ze střední opírá. Jako příklad učiva, které by šlo někde redukovat, lze uvést složitější goniometri­cké, logaritmic­ké nebo exponenciá­lní rovnice. Prostor by měly ve výuce matematiky podle Eisenmanna dostat úlohy, ve kterých se studenti naučí řešit problémy každodenní­ho života.

V září se stejně budou někteří tvářit, jako by školní rok skončil 10. března

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Děti se do lavic vrátily, ale mezery ve znalostech zůstaly.
Foto: MAFRA Děti se do lavic vrátily, ale mezery ve znalostech zůstaly.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia