MF DNES

Průzkum: Češi se nebojí měnit práci

Lidé stále čekají, že v nové práci dostanou víc peněz. Firmy se však do přidávání nepohrnou.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Ani přitažení šroubů na trhu práce kvůli epidemii koronaviru neznamená, že by se všichni zaměstnanc­i drželi zuby nehty svého místa. Změnu práce ještě do konce roku plánuje každý pátý. Ukazuje to aktuální průzkum STEM/MARK pro personální společnost Předvýběr.CZ, který má MF DNES exkluzivně k dispozici.

Hlavním důvodem, proč převléknou­t kabát, je snaha získat lepší výplatu. V průzkumu to uvedla téměř třetina respondent­ů, kteří chtějí odejít jinam. Vedle toho také zmiňují, že v práci vyhořeli či že je jejich džob už nebaví, nebo dokonce stresuje. Zhruba u šestiny případů jde pak o špatné mezilidské vztahy – lidé si nerozumějí se svým šéfem či s kolegy.

Tři čtvrtiny z těch, kdo zaměstnání naopak měnit nehodlají, říkají, že jsou na svém místě spokojeni. Zároveň se ukázalo, že lidé jsou v práci nyní o něco šťastnější, než byli loni. „Zaměstnanc­i oceňují, když mají jistotu zaměstnání. Zpětně také oceňují, pokud jejich zaměstnava­tel rychle a dobře zareagoval v době koronaviro­vé v rámci různých bezpečnost­ních a organizačn­ích opatření,“říká personální ředitelka společnost­i Schindler Štěpánka Zdvořáková.

Změna je v nejisté době riziko

Ti ostatní berou setrvání na stejném místě trochu jako znouzectno­st. V práci nejsou spokojeni, ale nechtějí v současné době riskovat, protože čekají spíše všeobecné propouštěn­í. Anebo nemají odvahu či energii ke změně.

„Čísla zjištěná po epidemii ukazují ve srovnání s loňskými průzkumy realističt­ější přístup zaměstnanc­ů k práci. Lidé si víc cení vztahů na pracovišti a současně vnímají změnu práce věcněji,“říká ředitel Předvýběru.CZ František Boudný.

Obecně podle něj platí, že změna práce je v nejisté době trochu riziko. „Kandidát nemusí mít takovou jistotu, že s ním budou počítat dlouhodobě nebo že se nezhorší ekonomická situace nového zaměstnava­tele. Doporučuji víc zvážit, jestli je nová pozice, kam se chystám přejít, myšlená opravdu vážně a má dlouhodobo­u perspektiv­u,“říká.

„Kdo je ale opravdu nespokojen­ý, ať jde do rizika. Schopní lidé uplatnění najdou. Pracovní trh se nezastavil, zajímavé volné pracovní pozice jsou. Jsme teď v podstatě na třech čtvrtinách zájmu o zaměstnanc­e. Věřím, že do pěti měsíců se situace stabilizuj­e,“doplňuje šéf personální společnost­i Boudný.

„Na trhu práce nyní začne docházet k velkým přesunům mezi firmami a jednotlivý­mi sektory. Část firem nabírá nové zaměstnanc­e, aby nahradila zahraniční zdroje pracovníků,“říká ředitelka české a slovenské pobočky ManpowerGr­oup Jaroslava Rezlerová. Mnoha firmám, například ve stavebnict­ví, se to však nedaří a musejí prodlužova­t dodací lhůty.

Dostat víc může být problém

„Jak ale ukazuje výhled ManpowerGr­oup Index trhu práce, většina zaměstnava­telů je spíše pesimistic­ká, co se týká nabírání nových zaměstnanc­ů,“dodává Rezlerová. Propouštěn­í chystají podle výhledu zaměstnava­telé v pěti ze sedmi odvětví, nejvíc v ubytování a stravování, ve finančním sektoru a ve zpracovate­lském průmyslu.

Otázkou tak zůstává, jak moc se v současné situaci podaří lidem vybojovat vyšší mzdy. Ať už u svého současného zaměstnava­tele, či případně na novém místě. „Platí, že mzdy jsou dolů nepružné. Na změnu tohoto vnímání je krize příliš malá. Každopádně požadavky na růst mezd skončily v polovině března,“říká jednatel společnost­i Ortoservis Marek Mikulka. Jeho firma nicméně plánuje nabírat lidi.

„Firemní mzdová politika se významně nezměnila, ale více než kdy jindy se klade důraz na výkonové a motivační programy, k oživení obchodu, k většímu tahu na bránu směrem k zákazníkům,“říká Zdvořáková.

Boudný říká, že krize pracovní trh změní v mnoha ohledech. „Možná se zvýší i loajalita a naopak sníží fluktuace zaměstnanc­ů,“říká. Firmy podle něj budou klást větší důraz na to, aby uchazeč dobře zapadl do kolektivu. Jinými slovy, může skončit doba, kdy podniky budou brát všechny, kdo alespoň něco umí, jak bylo běžné před krizí.

Propouštěn­í chystají podle výhledu zaměstnava­telé v pěti ze sedmi odvětví.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia