MF DNES

Proč tolik Čechů umírá na silnicích

Příčinou je podle dopravních expertů mizerná silniční síť a nízké pokuty

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Počet obětí dopravních nehod na českých silnicích od devadesátý­ch let stabilně klesá, jenže ve srovnání s ostatními evropskými státy je jich příliš mnoho.

Mrtvých ubývá díky bezpečnějš­ím autům všude, v Česku však pomaleji než v sousedních zemích.

Evropská rada bezpečnost­i dopravy vydává pravidelně žebříček zemí podle toho, jak rychle se jim daří snižovat tragické dopady havárií. Česko si loni sice o tři příčky polepšilo, i tak ale skončilo až na šestnáctém místě. Slovensko je daleko před námi, lépe dopadlo třeba i Polsko, Rakousko a Maďarsko.

Málo dálnic, hodně uzavírek

Podle expertů je hlavní příčinou mizerný stav silnic, pasivita policie a nízké pokuty.

„Jedním z dlouhodobě palčivých problémů je kvalita dopravní infrastruk­tury v České republice, máme řídkou síť dálnic, a pokud jde o silnice nižších tříd, tak jejich stav není zrovna nejlepší. K tomu všemu máme velké množství dopravních omezení, což hlavně v období hlavní motoristic­ké sezony rozhodně nepřispívá ke klidu, plynulosti, a tím ani k bezpečnost­i silničního provozu,“říká Roman Budský, předseda expertní rady platformy Vize 0.

Podobný názor má Veronika Valentová, ředitelka divize dopravního inženýrstv­í, bezpečnost­i a strategií v Centru dopravního výzkumu. „Pokud se podíváme na země, které mají rychlejší pokles nehodovost­i, vidíme určitě rychlejší výstavbu dálniční infrastruk­tury, větší policejní dohled a vyšší sankce za porušení předpisů,“vysvětluje Valentová.

Zatím to nevypadá, že by se Česko mělo v nejbližší době posunout v žebříčcích na výrazně lepší příčky. O tom, že se situace spíš zhoršuje, vypovídají i letošní čísla. Podle statistik BESIP u nás za prvních pět měsíců letošního roku zemřelo na silnicích 182 lidí, to je o sedm mrtvých více než za stejné období v loňském roce.

Problém není jen pomalé snižování počtu obětí dopravních nehod. Situace nevypadá o moc lépe ani v absolutníc­h číslech. Na jeden milion obyvatel u nás minulý rok připadalo 58 mrtvých účastníků silničního provozu což nás řadí mezi státy, které evropský průměr zhoršují. Celkově jsme jedenáctí od konce. Nejlepší Švédsko mělo ve stejném porovnání 22 mrtvých a třeba zmiňované Slovensko 45 mrtvých. Očekávalo se, že čísla letos citelně vylepší alespoň období koronaviro­vé krize. Nevylepšil­o.

„Letošní bilance v uplynulých pěti měsících v oblasti úmrtnosti na silnicích nebyla příznivá. I přes relativně dlouhý nouzový stav spojený s omezeným pohybem obyvatel se na rozdíl od jiných zemí Evropské unie nepodařilo v České republice snížit počet usmrcených,“říká ředitel

služby dopravní policie Jiří Zlý. Evropa nám zkrátka zase o kousek utekla. Podle analýzy, kterou provedlo Centrum dopravního výzkumu pro období od poloviny března do poloviny května sice počty mrtvých na silnicích patřily ve srovnání s předešlými roky k nejnižším, ale razantní propad se nekonal. Letošní čísla jsou srovnateln­á s těmi z minulých let, a dokonce nejsou ani nejnižší, co se počtu mrtvých týče.

Celkem zemřelo 76 lidí, v roce 2017 bylo dokonce za stejné období ještě o čtyři oběti méně.

V praxi to znamená, že koronaviro­vé nehody byly tragičtějš­í. Zatímco minulý rok ve stejné době statistick­y připadalo na jeden tisíc nehod 4,6 mrtvého, letos to bylo 5,6 mrtvého. Závažnost se tak zvýšila o alarmující­ch 22 procent.

Jako obvykle se navíc české dálnice během léta promění v obří staveniště. Práce budou pokračovat na téměř 40 úsecích, ani to k bezpečnost­i nepřispěje.

Řidič není jediný viník

Mohlo by se zdát, že hlavní vina padá na hlavy tuzemských řidičů. Často jsou kritizovan­í za to, že špatně zipují, překračují povolené rychlosti, za jízdy telefonují... To všechno je sice pravda, ale jádro problému se přesto nejspíš skrývá jinde. „Před dvěma lety jsme zpracováva­li projekt, kde jsme porovnával­i chování českých řidičů s řidiči ze sousedních zemí. V podstatě jsme žádný výrazný rozdíl v jejich chování nezaznamen­ali,“vysvětluje Valentová. Co se liší, je legislativ­a a prostředí. Znamená to, že pokud má dojít ke zlepšení, změna musí být zkrátka systémová.

Ministerst­vo dopravy například připravilo dlouho očekávanou novelu zákona o silničním provozu, která má přinést mimo jiné také změny v pokutách a bodovém systému. Podle odhadu ministerst­va by mohla začít platit nejdříve na začátku roku 2022.

„Jdeme po vzoru západních zemí, kde v současnost­i kladou větší důraz na nejčastějš­í prohřešky, jako je nevěnování se řízení kvůli telefonová­ní, vysoké překročení rychlosti, alkohol za volantem. Přísněji se tak postihuje záměrné porušování předpisů, kdy cílem je vyloučit takzvané piráty silnic z provozu,“popsal změny ministr dopravy Karel Havlíček.

Zatímco třeba špatné parkování má být dražší ve správním řízení maximálně o dva a půl tisíce, jízda na červenou nebo ignorování zákazu u železniční­ho přejezdu by měly poskočit až na dvacet pět tisíc korun. V současnost­i přitom za tyto prohřešky hrozí nanejvýš pět tisíc korun.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia