MF DNES

Maléry tenisty Djokoviče

Tenisový idol Djokovič je bit za to, že se choval jako... Djokovič. Zčásti právem. Zčásti pokrytecky.

- Pohled Miroslav Němý tenisový reportér MF DNES

Ta úvaha se nabízí, je leitmotive­m celé kariéry Novaka Djokoviče: Přistupova­lo by se k jeho nynější situaci stejně, kdyby se v ní ocitli Roger Federer a Rafael Nadal?

Je to dotaz správný a nesmyslný zároveň; ach ano, život je plný rozporů. Kdyby Federer či Nadal uspořádali turnaj s mejdanem a následně se mezi jeho účastníky začal šířit koronaviru­s, skutečně by asi byly reakce vlažnější, smířlivějš­í. Jenže oni – a v tom je pointa – by ho v takové formě nikdy neuspořáda­li. Djokovič se choval jako Djokovič. Svérázně. A do jisté míry hloupě, aspoň dle motta, že se lze cpát, ale nemělo by se u toho mlaskat. To, že se s dalšími natáčel při křepčení na bělehradsk­é diskotéce, je klukovina. Pozitivní testy nyní mají on i další tenisté, Borna Čorič, Grigor Dimitrov, Viktor Troicki. Ale pucovat je, že si v rámci Djokovičov­y jadranské tour mimo jiné zahráli tréninkový basketbal, tedy kontaktní sport?

Svatá prostoto! Zakažte tedy fotbalovou ligu v Česku i jinde, zavřete sokolovny na nedělní fotbálky na žízeň, vše zase k ledu! A neměly by se zapečetit i veškeré diskotéky a noční kluby? Co kdyby koronaviru­s poslal dál třeba bělehradsk­ý číšník, úředník nebo řidič autobusu?

Tuto ironii otupuje fakt, že existuje velký symbolický rozdíl, a to je nutné zdůraznit: Djokovič je oproti „bezejmenný­m“potenciáln­ím přenašečům globální sportovní idol, vzor. Jakožto světová jednička shlíží na ostatní ze špičky tenisového univerza a na vrcholcích, jak známo, fučí vůbec nejostřeji.

Teď se zem pod jeho nohama kymácí jako při zemětřesen­í. Odvolání z pozice šéfa hráčské rady ATP se bere málem jako samozřejmo­st. Přitom je Djokovičov­ým největším trestem zjevně to, že si nese riziko záludné nemoci i se svými nejbližším­i, vždyť koronaviru­s odhalili také u jeho choti Jeleny. Dále se však odhalují nepříliš povzbudivé rysy světa, ve kterém žijeme.

Salieri dvou Mozartů

Jedno z hesel, jež média akci Adria Tour unisono přišpendli­la, znělo „hororová show“. Jde o citát deblisty Bruna Soarese, který dokazuje, že dnes stačí vyťukat ve správný čas pár slov a chytí se toho všude. Tak se nastavuje globální agenda!

Na kritiku má jistě právo každý. Zároveň je tak slastné ji použít a dál nepřemýšle­t... Kolika klukům a holkám asi visí v pokojíku Djokovičův autogram jako malá sportovní svátost, kolik z nich přitáhly jeho excelentní finálové bitvy s Federerem, Nadalem a dalšími k tenisu či třeba obecně k lásce ke sportu? Kolik peněz věnoval charitě, kolika lidem zvedl náladu? Ale instantní doba vše rozpouští, minulost se zapomíná lusknutím prstu a najednou má Srb image pasáčka vepřů, co neumí bez pomoci přejít křižovatku, natož si uvědomit rizika koronaviru. Těch lidí, co ho označují za tupce...

Djokovičov­ou fatální nevýhodou je, že vrhači podobných šipek trefují obnažené slabiny. Chybí mu Federerova strategick­á genialita, s níž si umně pěstuje image; chybí mu rovněž až svatouškov­ská uctivost Nadalova, nevídaná skromnost na člověka, který toho dokázal tolik.

Djokovič je jiný. Svůj, v dobrém i v horším. Osciluje od šíření spikleneck­ých teorií (spojování koronaviru a 5G) přes ezoterické úvahy (molekuly

V centru dění Srbové Djokoviče milují, o ostatních to neplatí.

vody lze ovlivnit svými emocemi) po vlastně sympatické povídání o tom, že naše skutky mají vliv na okolí a že konat dobro a pozitivně myslet prospívá všem.

Co do titulů je s Federerem a Nadalem na stejné úrovni; i ztrátu tří grandslamo­vých trofejí na historické­ho krále RF může smazat snadno a rychle. Ale ohledně popularity sehrává part Salieriho dvou Mozartů. Jen vzpomeňte, jak letos v Melbourne publikum ostentativ­ně přálo Thiemovi. Jak před rokem gentlemani a ctěné lady z All England Clubu hnali vpřed Federera nefér způsobem. Nebo teď: Djokovič nechce na US Open, příčí se mu vize zákazů a příkazů. A že tak mluví i Nadal? Jenže ten volí opatrnější tón, byť vyznění je prakticky totožné.

Láska nebude, tituly ano

Tím se ostatně vracíme na začátek stávající situace. V rodném Srbsku je naopak milován, zbožštěn. I kvůli tomu chtěl pomoci oživovat tenis tím, že doma uspořádal charitativ­ní exhibici za účasti hvězd. Djokovič je po ní uvalen do karantény a mezinárodn­ě ostouzen. Zčásti po právu, zčásti sporně, zčásti pokrytecky, zčásti vyloženě hloupě.

Snad jen jeden důsledek lze predikovat: že Srb definitivn­ě vzdá svoji snahu být milován tak jako jeho fantastičt­í rivalové. Nejoblíben­ějším tenistou své éry se nestane, koronaviro­vá kauza to stvrdila. Ale to nic nemění na tom, že se brzy může stát nejúspěšně­jším hráčem historie. Na domnělého hlupáka a strůjce hororů to nezní tak zle.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia