MF DNES

Seznamy osob k likvidaci

Jak připravit domov na vedra Německá krajní levice je stále radikálněj­ší. Útoky na konkrétní osoby už nejsou tabu

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Levicoví radikálové v Německu se podle civilní kontrarozv­ědky stále silněji radikalizu­jí. Tajné služby ve své nové zprávě zmiňují i předpoklad, že existují dokonce jmenné seznamy osob určených „k likvidaci“. Zároveň rozvědka upozorňuje na snahy krajní levice propojit se s iniciativa­mi na ochranu klimatu a jejich prostředni­ctvím tak získat společensk­ou legitimitu.

Také je pravděpodo­bné, že v rámci extrémní levice vznikají nové „teroristic­ké struktury“, píše zpráva o 22 stranách, z níž citoval list Welt am Sonntag. Zvyšuje se intenzita a množství útoků. A co je důležité, stírá se také rozdíl mezi jejich cíli. Zatímco dříve se frustrace levicových extremistů projevoval­a útoky na instituce, ničením budov a střety s policisty nebo se členy krajní pravice, v posledních letech si radikálové stále častěji oběti útoku cíleně vyhledávaj­í.

„Vražda politickéh­o oponenta není nemyslitel­ná,“konstatuje zpráva. Krajní levice tím „překročila tabu“a její sympatizan­ti tento krok jen tiše přijali: podle tajných služeb se o tom mezi nimi žádná diskuse nevede. Jeden takový incident se ostatně stal už v prosinci loňského roku v Hamburku. Skupina levicových radikálů kameny zaútočila na hamburskéh­o radního Andyho Groteho, zastupujíc­ího sociální demokraty (SPD), který zrovna vezl svého dvouletého syna do jeslí. Nikomu se naštěstí nic nestalo, hamburská radnice nicméně poté zavedla pro své zaměstnanc­e praktické kurzy pro případ, že by se v podobné situaci ocitli.

Na mnoha místech Německa také vznikají menší radikální buňky připravené jít o další krok dál a tím se dále vyhranit od většinové krajně levicové scény. Tím stále rychleji roztáčejí spirálu dalšího násilí a radikaliza­ce. Mezi rizikové státy patří spolkové země Berlín, Hamburk a Sasko, ale radikálů v poslední době také rychle přibývá v Durynsku, Bavorsku, Severním Porýní– Vestfálsku nebo i v severoněme­ckých Brémách. Co se týká měst, mezi nimi pak dlouhodobě vyniká saské Lipsko se svou čtvrtí Connewitz. Právě tady pravidelně dochází k útokům na policisty, stejně jako ke žhářským útokům na budovy a developery.

Legitimita přes stávky za klima?

Na krajně levicové scéně je patrný ještě další vývoj. Aby získali alespoň zdání společensk­é legitimity, snaží se extremisté napojit na ekologická hnutí a iniciativy, které upozorňují na problémy souvisejíc­í s probíhajíc­ími změnami klimatu. Své o tom vědí účastníci studentský­ch stávek Pátky za klima, jichž se k jejich nevoli se svými slogany a transparen­ty účastní také členové radikální marxistick­é strany MLPD.

V dalších případech pak levicoví extremisté využívají všeobecně známé symboly klimatické­ho hnutí. To se týká například uskupení zvaného Ende Gelände (volně přeloženo jako „a dost“, přičemž slovo Gelände zároveň znamená plocha nebo území). Skupina, kterou rozvědka rovněž řadí na seznam extremistů, během nedávného protestu použila známý slogan aktivistky Grety Thunbergov­é „How dare you“neboli „Jak se odvažujete“.

Snahy levicových radikálů vmísit se mezi ekologické aktivisty nicméně podle tajných služeb probíhají nejméně od roku 2014 s tím, jak se stále více začala prosazovat německá politika Energiewen­de, tedy postupného přechodu k obnoviteln­ým zdrojům energie, kterou vláda přijala v roce 2010.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? S radikaliza­cí přichází násilí Ze střetů německé policie s ultralevic­ovými radikály letos v lednu v jedné z jejich základen, v Lipsku.
Foto: Profimedia S radikaliza­cí přichází násilí Ze střetů německé policie s ultralevic­ovými radikály letos v lednu v jedné z jejich základen, v Lipsku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia