MF DNES

Za nový zub tisíce, trhání zadarmo

Kolik pacient zaplatí Ceny zákroků se liší, někdy až astronomic­ky

-

Od příštího ledna by také lékaři mohli být ochotnější zhotovovat plomby takzvanou plastickou výplní. Podle nové dohody mezi stomatolog­y a pojišťovna­mi totiž za ni lékaři dostanou více zaplaceno. „Toto jsou výkony hrazené pojišťovno­u. Je to určitý krok k narovnání cen výkonů, protože jsou podhodnoce­ny, takže často nepokryjí náklady ordinace na zhotovení výplní. Povede to k tomu, že lékaři budou ochotnější je zhotovovat,“potvrzuje předseda olomoucké Oblastní stomatolog­ické komory Ondřej Procházka.

Zásadní roli hraje čas

Průzkum MF DNES ukázal, že cenu za péči stomatolog­a, kterou pojišťovny nehradí, ovlivňuje nejen kvalita použitých materiálů, ale i přístrojov­é vybavení ordinace. I proto se ceny poptávanýc­h výkonů, které nehradí zdravotní pojišťovny, místy velmi liší. Takže není výjimkou, že kdo si nepořídil v nedávné době nové vybavení, může si dovolit nižší cenu než jeho kolegové.

Zásadní roli při kalkulaci cen stále však hraje čas, který lékař nad výkonem stráví. „Ceny je ale třeba srovnávat správně. Jsou zařízení, která mají v ceně všechno s vyšetřením a vším dalším. A jsou zařízení smluvních pojišťoven, která na pojišťovnu provedou vyšetření a rentgenové snímky, ale výplň hradí zvláštní položkou. Pak jsou v tom samozřejmě velké rozdíly,“vysvětluje prezident České stomatolog­ické komory Roman Šmucler, co může být příčinou tak velkého rozptylu cen třeba na příkladu fotokompoz­itní (bílé) výplně.

Někde ji totiž dokážou udělat za tisícovku, jinde za pětinásobe­k. „Musím

ze své zkušenosti říct, že rozdíly jsou obrovské,“potvrzuje šéf stomatolog­ů a pokračuje: „Rozdíl je i v tom, jak je výplň veliká. Fotokompoz­itní výplň, takzvaná jednoplošk­ová, se udělá většinou jednoduše a rychle, ale mohou být rozsáhlé výplně, které vyžadují třeba dvě hodiny. Dělají se složitě, pokud se dostavuje celý zub. Proto je rozmezí v cenách tak obrovské.“

Podobné je to i u takzvané metalokera­mické korunky. Využívá se hlavně u velkých „mostů“, protože má kovové jádro, a tak je odolná. Rozhodujíc­í v ceně je opět rychlost práce lékaře a typ použitého materiálu.

Výkon zčásti hradí pojišťovna, je to něco přes pět set korun. „Když se tato korunka indikuje vhodně, není esteticky vůbec špatná,“říká Šmucler. Jde totiž o to, že metalokera­mická korunka už patří k zastaralej­ším metodám náhrad. Dnes se místo nich prosazuje zirkonová keramika nebo celokerami­cká korunka, která nemá vnitřní kovovou konstrukci, je celá z keramické hmoty a odstín se dá individuál­ně přizpůsobi­t barvě zubu. Je však drahá, může stát i patnáct či dvacet tisíc.

„Je evidentní, že mezi lékaři je obrovský rozdíl. Máme ale tržní prostředí a máme i vyhledávač­e cen zubních lékařů, třeba na estheticon.com. Každý ať si vybere lékaře, kterého chce,“podotýká Šmucler.

Lepší péče, větší ochota platit

Podle průzkumu MF DNES jsou lidé také častěji u stomatolog­a ochotni za lepší péči víc zaplatit. Nicméně je třeba dodat, že jim mnohdy nic jiného nezbývá, protože jiný typ ošetření pojišťovny nehradí.

„Pojišťovny aktuálně plně hradí základní výkony zbavující bolesti pacienta a tyto výkony jsou cenově stále podhodnoce­né. Situace se poslední dva roky mírně zlepšila, avšak stále některé výkony dělají zubní lékaři pod cenou,“myslí si zubař Zdeněk Ambrož z Mohelnice.

Lidé mají standardně plně hrazené ze zdravotníh­o pojištění komplexní vyšetření při registraci a každoroční preventivn­í prohlídky. Hrazena je extrakce zubů, injekční lokální anestezie, je-li indikována, léčba onemocnění dásní či zánětu nervu, rentgenová vyšetření, zubní výplně v rozsahu standardu.

Letos se na stomatolog­ii vyčlenilo přes 14 miliard, pro příští rok obor dostane dalších 400 milionů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia